Mens vi venter på Carsten Koch

BAGGRUND: Aktørerne venter spændt på Carsten Koch-udvalgets anbefalinger til en reform af beskæftigelsesindsatsen. Uddannelse er et centralt stridspunkt. De højtuddannede og deres organisationer risikerer at stå tilbage som tabere.
Carsten Koch-udvalgets anbefalinger til en reform af beskæftigelsesindsatsen ventes med stor spændning i interesseorganisationerne. Her ses ex-skatteminister Carsten Koch (S), da han præsenterede Skattekommissionens anbefalinger i februar 2009.
Carsten Koch-udvalgets anbefalinger til en reform af beskæftigelsesindsatsen ventes med stor spændning i interesseorganisationerne. Her ses ex-skatteminister Carsten Koch (S), da han præsenterede Skattekommissionens anbefalinger i februar 2009. Foto: Hasse Ferrold
Jørgen Skadhede
Arbejdsgivere, fagforeninger og kommuner venter spændt på den forsinkede rapport fra regeringens Carsten Koch-udvalg, der nu ventes offentliggjort til januar.

Udvalget skal komme med anbefalinger til regeringens bebudede reform af beskæftigelsesindsatsen. Et helt centralt stridspunkt mellem aktørerne på området er spørgsmålet om, hvor meget uddannelse og opkvalificering skal fylde i indsatsen.

Derfor ventes især anbefalingerne på dette område med spænding i interesseorganisationerne. På den ene side ønsker både fagbevægelsen og regeringen med beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) i spidsen et styrket fokus på reel uddannelse og opkvalificering og mindre af det, som de kalder for "dum og meningsløs aktivering".

For regeringen og fagbevægelsen er det afgørende, at de ledige ikke bare kommer hurtigt i arbejde, men i mere varige job, hvilket de mener kan sikres med mere uddannelse i beskæftigelsesindsatsen.

Dokumentation
Det skal udvalget undersøge

- Hvordan sikres en beskæftigelsesindsats, der hjælper de ledige hurtigst muligt i varig beskæftigelse?

- Hvordan sikres en meningsfuld beskæftigelsesindsats, der tager udgangspunkt i den enkelte lediges behov - uden at svække princippet om, at ledige skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet?

- Hvordan kan samarbejdet mellem virksomheder og jobcentre styrkes, herunder hvordan sikres et optimalt jobmatch, fx så virksomhederne får den mest kvalificerede arbejdskraft, og ledige kommer i varig beskæftigelse?

Udvalgets arbejde bliver opdelt i to faser og munder ud i to rapporter. Første del belyser indsatsen for ledige, der er parate til at komme i job. Anden del omfatter de ikke arbejdsmarkedsparate.

Den første rapport og udredningens anbefalinger ventes klar i efteråret 2013, mens den anden rapport efter planen er færdig i efteråret 2014.

Udvalgets medlemmer

Formand: Carsten Koch: Tidligere skatte- og sundhedsminister og nuværende formand for Beskæftigelsesrådet.

Michael Rosholm: Professor ved Institut for Økonomi på Aarhus Universitet og tidligere vismand.

Per Kongshøj Madsen: Professor ved Aalborg Universitet og leder af Center for Arbejdsmarkedsforskning (CARMA). Desuden formand for Arbejdsbevægelsens Erhvervsråd.

Vibeke Jensen: Beskæftigelseschef i Aarhus Kommune, tidligere medlem af Arbejdsmarkedskommissionen.


Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Arbejdsmarked

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024