Debat

Next-direktør: Et tab af 10. klasse vil hæmme den sociale mobilitet

Hvis 10. klasse bliver en byggeklods i en ny ungdomsuddannelse, vil mange unge ikke længere have tid til at modne, reflektere, skærpe deres faglighed og blive afklaret i forhold til, hvilken veje der er det bedste valg for dem, skriver Ole Heinager.

Stod det til mig, fastholder man 10. klasse, gerne i en praktisk og anvendelsesorienteret form, skriver Ole Heinager. 
Stod det til mig, fastholder man 10. klasse, gerne i en praktisk og anvendelsesorienteret form, skriver Ole Heinager. Foto: Pressefoto // NEXT
Ole Heinager
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

For nyligt snakkede jeg med en lærer, som underviser på Next's 10. klasse i Ballerup.

Hun fortalte mig en historie om en elev, der gjorde indtryk. En historie om Katrin, der startede i 10. klasse med et gennemsnit på 4,1, som ikke var højt nok til at opfylde hendes drøm om at starte i gymnasiet, så hun kunne blive advokat.

Katrin var en af de elever, som havde svært ved at markere sig i undervisningen på grund af usikkerhed og frygt for at sige noget forkert.

En usikkerhed, som blev bearbejdet og vendt rundt i løbet af 10. klasse.

Det resulterede i, at hun kom ud med et gennemsnit på 6,5, opfyldte karakterkravet og kom ind på den hylde i uddannelsessystemet, som hun drømte om og var motiveret for.

10. klasse er et populært tilbud

Når jeg fremhæver historien om Katrin, er det ikke så vigtigt, om hun valgte at læse videre på gymnasiet eller startede på en erhvervsuddannelse.

Det vigtige er, at hun havde mulighed for at udvikle sig og træffe et valg, fordi hun havde et år i 10. klasse.

Her er jeg meget enig med Danske Skoleelevers Caroline Helene Hermansen, som i et indlæg argumenterer for, at der selv med en ny reform fortsat vil være brug for den ekstra tid og afklaring, som 10. klasse giver.

I år har Next budt over 300 nye 10. klasseelever velkommen – flere end nogensinde før. Det er et rekordoptag, der taler ind i en generel tendens: Mange unge tilvælger aktivt 10. klasse.

Hvis unge ikke længere har mulighed for at tage et ekstra år i 10. klasse, som vi kender det i dag, kan jeg være bekymret for, at det vil hæmme den sociale mobilitet i Danmark.

Ole Heinager
Adm. direktør, Next Uddannelse København

Den nye uddannelsesreform lægger op til, at unge kan vælge at gå to veje efter grundskolen: De kan vælge den nye ungdomsuddannelse, der tyder på at blive en kombination af 10. klasse, eux, hf og grundforløb 1, eller de kan vælge det ’traditionelle’ gymnasium.

Men hvis 10. klasse bliver en byggeklods i en ny ungdomsuddannelse, vil unge som Katrin ikke længere have tid til at modne, reflektere, skærpe deres faglighed og blive afklaret i forhold til, hvilken af de to veje der er det bedste valg for dem.

Unge bør have et frit uddannelsesvalg

Hvis unge ikke længere har mulighed for at tage et ekstra år i 10. klasse, som vi kender det i dag, kan jeg være bekymret for, at det vil hæmme den sociale mobilitet i Danmark.

Det vil især kunne ramme drenge, unge med anden etnisk herkomst, unge fra uddannelsesfremmede hjem og unge med forskellige diagnoser – nogle af dem, der har allermest brug for et år i 10. klasse.

Hvis man ovenikøbet skærper karakterkravet til de traditionelle gymnasier, som man snakker om, vil der være fare for, at vi får en gruppe af unge, der hverken er parate eller har karaktererne fra grundskolen til frit at kunne vælge, hvilken ungdomsuddannelse de vil starte på.

Det, håber jeg ikke, sker.

Uddannelsessystemet skal og bør fortsat være et kærligt sted, hvor unge, som har brug for at blive mere afklaret i deres uddannelsesvalg og forbedre deres grundskolekarakterer, kan tilvælge et år i 10. klasse.

Så hvis det stod til mig, fastholder man 10. klasse, gerne i en praktisk og anvendelsesorienteret form, og så kunne man overveje, om den nye ungdomsuddannelse burde være en toårig uddannelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ole Heinager

Adm. direktør, Next Uddannelse København
cand.scient.pol.

Caroline Helene Hermansen

Formand, Danske Skoleelever

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024