Sådan imødegår den tyske regering velfærdsturismen

VELFÆRDSTURISME: Den tyske regering har fremlagt sit bud på, hvordan der kan strammes op på vandrende EU-borgeres adgang til sociale ydelser. Børnepenge vil stadig kunne sendes ud af landet.
Den tyske indenrigsminister Thomas de Maizière, gør klart, at nogle tyske byer har svært ved at håndtere presset fra tilrejsende EU-borgere på social-, bolig- og skolesystemer.
Den tyske indenrigsminister Thomas de Maizière, gør klart, at nogle tyske byer har svært ved at håndtere presset fra tilrejsende EU-borgere på social-, bolig- og skolesystemer.Foto: Rådet for Den Europæiske Union
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Den tyske regering slår fast, at vandrende EU-arbejdstagere har ret til børnepenge. Også selv om de går til børn bosat uden for landet.

Det er en af konklusionerne i en 133 sider lang rapport fremlagt onsdag i Berlin, der tager bestik af EU-borgeres adgang til sociale ydelser og skitserer de tiltag, som den tyske regering vil foretage sig for at dæmme op for debatten om velfærdsturisme.

Rapporten er resultatet en udredning udført af en tværministeriel arbejdsgruppe nedsat i januar efter lang tids mediedebat om konsekvenserne af arbejdsindvandring fra andre EU-lande. En debat, der er blevet forstærket af, at tyskerne ved årets indgang fjernede de sidste begrænsninger på arbejdsindvandring for bulgarere og rumænere. Sidste år kom 75.000 rumænere og bulgarere til Tyskland. Det tal ventes fordoblet i 2014.

Dokumentation

Her er de nye tyske tiltag:

- Børnepenge må kun gives til dem, der er registrerede skatteydere i Tyskland. Der skal strammes op på kontrol med udbetalingen, så man sikrer, at børnene rent faktisk eksisterer, og at der ikke gives børnepenge til dem andre steder.

- EU-borgere, som begår snyd med ydelser, vil kunne udvises, og deres mulighed for genindrejse vil begrænses.

- Begrænsning af folks mulighed for at være i landet som jobsøgende - enten til tre eller seks måneder.

- Der skal slås ned på firmaer, der bruger sort arbejdskraft eller såkaldte fup-selvstændige.

- Der vil over de næste syv år afsættes cirka 1,5 milliarder kr. til kommunekontorer, hvor der er stort pres på de sociale myndigheder. Blandt andet til at ansætte personale, der taler flere sprog.


Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Arbejdsmarked

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024