Debat

Pia Olsen Dyhr og Morten Skov: A-kasserne skal have større ansvar for at få ledige tilbage i arbejde

A-kassernes ansvar skal som minimum udvides til de første seks måneder af dagpengemodtagernes ledighedsforløb, skriver Pia Olsen Dyhr og Morten Skov Christiansen.

Større ansvar hos a-kasserne vil spare penge i kommunerne, og dermed frigøre ressourcer til at tage ordentligt hånd om de arbejdsløse, der har mere komplekse forløb og har brug for mere hjælp, skriver Pia Olsen Dyhr og Morten Skov Christiansen.
Større ansvar hos a-kasserne vil spare penge i kommunerne, og dermed frigøre ressourcer til at tage ordentligt hånd om de arbejdsløse, der har mere komplekse forløb og har brug for mere hjælp, skriver Pia Olsen Dyhr og Morten Skov Christiansen.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Pia Olsen Dyhr
Morten Skov Christiansen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi har igennem mange år oplevet utallige arbejdsløse, der har svært ved at navigere i et system, hvor både a-kassen og Jobcenteret er involveret i deres forløb.

Som politiker og fagforeningsmand ved vi, hvor frustrerende det kan være, når hjælpen kommer fra flere forskellige steder, særligt når vi kan se, at a-kassernes branchekendskab er helt afgørende i at få arbejdsløse tilbage i arbejde.

Både i regeringsgrundlaget og i kommissoriet for ”Ekspertgruppen for fremtidens beskæftigelsesindsats” har regeringen lagt op til, at a-kasserne skal spille en større rolle i indsatsen.

Derfor spørger vi nu: Er tiden moden til, at a-kasserne skal have en større del af ansvaret for at få arbejdsløse tilbage i arbejde? Vi mener, at svaret er klart ja.

Læs også

Mens vi venter på SVM-regeringens udspil på, hvordan fremtidens beskæftigelsessystem skal se ud, går FH og SF nu sammen og anbefaler, at a-kassernes ansvar som minimum udvides til de første seks måneder af dagpengemodtagernes ledighedsforløb.

Det mener vi, der er en række gode grunde til.

Sæt a-kasserne fri

For det første, er det helt afgørende at det er den arbejdsløse og ikke systemet, der kommer i centrum i fremtidens beskæftigelsesindsats.

Når vi taler om a-kasserne, glemmer vi ofte, at de i bund og grund er en forsikring mod arbejdsløshed. En forsikring, som hver enkelt betaler ind til for at sikre sig mod den usikkerhed arbejdsløshed kan skabe.

De forsikrede arbejdsløse er mere tilfredse med den hjælp, de får i a-kasserne

Pia Olsen Dyhr og Morten Skov Christiansen
Formænd, SF og FH

Ligesom man vælger sin forsikring til huset eller bilen, har man også taget et aktivt valg om, hvilken a-kasse der skal hjælpe en videre.

Derfor giver det ikke mening, at dagpengemodtagere skal modtage hjælp til at komme tilbage i arbejde fra både a-kassen og jobcenteret. Det er noget rod, og skaber unødvendig forvirring.

Så hvorfor skal vi ikke slippe a-kasserne fri, når de allerede står klar? Lad os give de forsikrede arbejdsløse fuld valuta for deres forsikring, og hjælpe dem hurtigt tilbage i arbejde.

Værdifuldt branchekendskab

Dernæst skal der i en ny beskæftigelsesindsats være øget fokus på at bruge faglighed, viden og ressourcer mere målrettet.

A-kasserne har et specialiseret kendskab til deres specifikke branche og dens virksomheder og et løbende samarbejde med arbejdsgivere og uddannelsesinstitutioner.

Det giver dem langt bedre muligheder for hurtigt at pege de ledige i den rigtige retning, gennem viden om aktuelle jobmuligheder og målrettet opkvalificering.

Læs også

Slutteligt ved vi fra tidligere evalueringer, at de forsikrede arbejdsløse er mere tilfredse med den hjælp, de får i a-kasserne, hvor de også oftere bliver præsenteret for konkrete jobmuligheder.

A-kasserne kender deres medlemmer og deres brancher. Det er derfor også kun rimeligt, at de forsikrede arbejdsløse får hjælp til at komme i job af den a-kasse, som de selv har valgt et medlemskab af.   

Frigører plads i kommunerne

Et større ansvar til a-kasserne handler ikke om, at jobcentre eller kommuner skal sættes ud på sidelinjen. Tværtimod.

Forslaget handler om at sikre en mere effektiv arbejdsdeling, hvor begge parter bruger deres ressourcer og kompetencer dér, hvor det giver de bedste resultater.

Placeringen af dagpengemodtagerne hos a-kasserne vil spare penge i kommunerne, og dermed frigøre ressourcer til at tage ordentligt hånd om de arbejdsløse, der har mere komplekse forløb og har brug for mere hjælp.

A-kasserne har allerede vist, at de kan løfte opgaven. De er klar til at tage det næste skridt.

Pia Olsen Dyhr og Morten Skov Christiansen
Formænd, SF og FH

Fra januar 2024 overtog a-kasserne ansvaret for dagpengemodtagerne i de første tre måneders ledighed.

Det betyder, at a-kasserne i dag har mulighed for at hjælpe op mod halvdelen af deres arbejdsløse medlemmer i job, inden ansvaret overdrages til jobcenteret. Det er rigtig godt, men nu er det på tide at tage det næste skridt.

Vi ved det virker – a-kasserne har allerede vist, at de kan løfte opgaven. De er klar til at tage det næste skridt.

For SF og FH er det ikke bare et ønske, men en nødvendighed, at a-kassernes ansvar udvides til minimum seks måneder.

Hvis vi vil sikre, at den arbejdsløse får den bedste og mest målrettede indsats fra start, er tiden inde til at handle nu.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

Morten Skov Christiansen

Formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation
elektronik mekaniker (Frederiksberg Teknisk Skole 2003)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024