Debat

Selveje Danmark i kritik af anbefalinger: Borgere langt fra arbejdsmarkedet overlades til sig selv

I ekspertgruppes anbefalinger for fremtidens beskæftigelsesindsats er borgere langt fra arbejdsmarkedet praktisk talt skrevet ud. Det er dybt problematisk, at de mennesker, der har mest brug for hjælp, bliver overladt til sig selv, skriver fem aktører.

Ekspertgruppen for fremtidens beskæftigelsesindsats præsenterede i juni dets anbefalinger. Men det er både bekymrende og foruroligende, at de mennesker, der har mest at tabe – af at blive tabt – ikke får det nødvendige fokus i anbefalingerne, skriver fem aktører.
Ekspertgruppen for fremtidens beskæftigelsesindsats præsenterede i juni dets anbefalinger. Men det er både bekymrende og foruroligende, at de mennesker, der har mest at tabe – af at blive tabt – ikke får det nødvendige fokus i anbefalingerne, skriver fem aktører.Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Selveje Danmark hilser ekspertgruppen for fremtidens beskæftigelsesindsats arbejde velkomment.

De selvejende aktører oplever de nuværende rammer for beskæftigelsesområdet som et område, hvor reguleringen har været alt for detaljeret, og hvor fokus og ressourcer har været rettet mod implementering af regler, der for ofte har givet en oplevelse af meningsløshed hos både medarbejdere og ledige.

Groft sagt har de mange proces- og dokumentationskrav, sammenligninger, måltal og opgørelser fjernet fokus og ressourcer fra kerneopgaven – at få mennesker i værdig beskæftigelse.

Ekspertgruppens seks hovedanbefalinger rammer derfor i overskriften i tråd med vores ønsker til en reformeret beskæftigelsesindsats ved at fokus flyttes fra ’one size fits all ’-tilgang til i stedet at være tilpassede indsatser til den konkrete situation og det enkelte menneske.

De mennesker, der er længst fra arbejdsmarkedet, er skrevet ud af anbefalingerne – og i forlængelse heraf de selvejende aktører.

Jon Krog, Christina Grøntved, m.fl.
Se alle afsendere i faktaboksen nederst i indlægget

Men når vi dykker ned i anbefalingerne har vi, trods ekspertudvalgets gode intentioner, to helt centrale bekymringer: De mennesker, der er længst fra arbejdsmarkedet, er skrevet ud af anbefalingerne – og i forlængelse heraf de selvejende aktører.

Mangler det nødvendige fokus

I ekspertgruppens anbefalinger er der stort set ikke længere kontakt til borgere langt fra arbejdsmarkedet.

Der er defineret et minimumskrav for indsatsen for borgere langt fra arbejdsmarkedet, hvor ekspertgruppen foreslår, at der alene skal være én årlig samtale og en årlig fremdriftsgaranti i form af en indsatsplan.

Erfaringer fra Selveje Danmarks medlemsorganisationer på beskæftigelsesområdet viser, at jo længere tid, en borger er uden hjælp og støtte, jo vanskeligere er det at opnå fremdrift og resultater for det enkelte menneske.

Ved at fratage mennesker langt fra arbejdsmarkedet retten til beskæftigelsesindsats frygter vi, at de fastholdes i ledighed med den deraf følgende marginalisering og langvarig passiv forsørgelse.

Mennesker langt fra arbejdsmarkedet har typisk mange udfordringer i livet, hvor manglende beskæftigelse blot er én.

Læs også

De har ofte problemstillinger, der griber ind i hinanden på tværs af både fysiske, psykiske, misbrugsrelaterede, familieorienterede og beskæftigelsesmæssige forhold.

Det kalder på en helhedsorienteret og håndholdt indsats, som skræddersys til den enkelte.

Erfaringer fra de selvejende aktører viser netop, at mennesker profiterer af jobtræningen og den erhvervsfaglige indsats, når den går hånd i hånd med en socialfaglig indsats.

Det er derfor både bekymrende og foruroligende, at de mennesker, der har mest at tabe – af at blive tabt – ikke får det nødvendige fokus i ekspertudvalgets anbefalinger.

Selvejende virksomheder er skrevet ud

I dag anvender kommunerne private leverandører til cirka en tredjedel af borgerforløbene. De bruger private leverandører til at kunne skalere op og ned i forhold til behovet for indsatser, men mere centralt, når der er behov for specialiserede kompetencer, som kommunerne ikke selv råder over eller kan rekruttere til.

Det er både bekymrende og foruroligende, at de mennesker, der har mest at tabe – af at blive tabt – ikke får det nødvendige fokus i ekspertudvalgets anbefalinger.

Jon Krog, Christina Grøntved, m.fl.
Se alle afsendere i faktaboksen nederst i indlægget

Det er derfor helt afgørende, at kommunerne i en fremtidig beskæftigelsesindsats fortsat har mulighed for at indgå kontrakter med private leverandører om særlige indsatser, herunder indsatser for ledige med andre problemer end ledighed.

De selvejende non-profit organisationer er netop den beskæftigelsesindsats, kommunerne visiterer til, når der er behov for specialiserede kompetencer.

Selveje Danmark anbefaler derfor, at der i en kommende beskæftigelsesreform arbejdes for et offentigt-privat partnerskab, hvor kommunen sammen med leverandøren løbende udvikler samarbejdet og fagligheden, og sammen sikrer at indsatser, priser og forventninger indfries.

En sådan type af offentligt-privat partnerskaber er der gode erfaringer med i andre sammenhænge, hvor der, som på beskæftigelsesområdet, sjældent er én rigtig løsning på en udfordring – og mennesket altid holdes i centrum.

Beskæftigelsesindsatsen for mennesker med komplekse problemstillinger ligner sjældent den indsats, som andre profiterer af, men det betyder ikke, at de ikke profiterer af en indsats.

Vi håber derfor, at en kommende beskæftigelsesreform ikke ”overlader” mennesker langt fra arbejdsmarkedet til sig selv, men i stedet sikrer en individuelt tilrettelagt indsats, hvor den beskæftigelsesrettede indsats samtænkes med den social- og sundhedsfaglige.

Alle mennesker fortjener nemlig at være en del af et (arbejds)fællesskab.

Afsendere

Indlægget er skrevet af:

  • Jon Krog, Branchedirektør, Selveje Danmark
  • Christina Grøntved, Adm. direktør, Incita - Center for Autisme
  • Inge Bak, Adm. direktør, Huset Venture
  • Carsten Lassen, Adm. direktør, Specialisterne
  • Leif Tøfting Kongsgaard, Direktør, Væksthuset

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jon Krog

Branchedirektør, Selveje Danmark, Dansk Erhverv
cand.jur. (Københavns Uni. 1996), diplomleder (Danmarks Forvaltningshøjskole. 2009), MPA (CBS, 2016)

Leif Tøfting Kongsgaard

Faglig direktør, Væksthuset
cand.scient.anth. (2003)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024