Stor reform af førtidspension og fleksjob er på plads

REFORM: Et bredt flertal i Folketinget har netop vedtaget en stor reform af førtidspension og fleksjob. I regeringens øjne en fremsynet reform med sociale forbedringer. Men Enhedslisten og Dansk Folkeparti kalder det en ren spareøvelse, som rammer syge og handicappede.
Foto: Kristoffer Hecquet/Altinget.dk
Jørgen Skadhede

Det er en spareøvelse, hvor folk med kroniske sygdomme og handicap får lov at betale prisen for regeringens økonomiske politik, som bygger på skattelettelser finansieret af nedskæringer og besparelser i den offentlige sektor.

Finn Sørensen (EL)
Socialordfører
Fakta

Det sker med reformen

Reformen af førtidspension og fleksjob træder i kraft 1. januar 2013. Nedenfor følger nogle af de væsentligste tiltag med reformen.

Førtidspension
Som udgangspunkt skal unge under 40 år ikke have førtidspension. Kun i helt åbenlyse sager med alvorlige lidelser eller handicap skal det stadig være muligt at få tilkendt førtidspension. 

Unge under 40 år skal i stedet for at modtage førtidspension have en tværfaglig indsats gennem et ressourceforløb, så de kan hjælpes videre i livet. Et ressourceforløb kan vare op til fem år ad gangen.

Personer over 40 år skal også have ét ressourceforløb, inden de kan få tilkendt førtidspension. Medmindre det er åbenbart, at arbejdsevnen ikke kan udvikles.

Personer på ressourceforløb bliver berettiget til den ydelse, som de var på inden forløbet. Det vil som oftest sige kontanthjælp.

Regeringen afsætter ca. 1,2 mia. kr. årligt til indsatsen. Pengene kommer fra den besparelse, det giver, at folk får kontanthjælp i stedet for førtidspension.

Fleksjob
Personer under 40 år kan højst få fleksjob fem år ad gangen. Når perioden udløber, skal kommunen tage stilling til, om personen skal have ret til et nyt midlertidigt fleksjob.

Mindre i tilskud til højtlønnede i fleksjob, mere i tilskud til lavtlønnede i fleksjob.
 
Fleksjobbere får løn fra deres arbejdsgiver for det arbejde, der udføres. Lønnen bliver suppleret med et fleksjobtilskud fra kommunen på cirka 16.700 kr. om måneden, som bliver aftrappet med lønnen fra arbejdsgiveren.

Tjener man over et vist beløb, bortfalder tilskuddet helt. Det sker ved en løn på ca. 36.400 kr. om måneden inkl. pension.

Personer i nuværende fleksjob beholder deres hidtidige løn og tilskud. Men de bliver omfattet af de nye regler, hvis de skifter til et andet fleksjob.

Økonomi i reformen
Giver en besparelse på 1,9 mia. kr. i 2020 og 3,5 mia. kr. på lang sigt.

Øger beskæftigelsen med 2.300 personer i 2020 og 7.700 personer på lang sigt.

Der er lagt op til store ændringer, når reformen af førtidspension og fleksjob træder i kraft den 1. januar 2013.

Der bliver flyttet rundt på milliarder af kroner og vendt op og ned på de regler og den virkelighed, som sagsbehandlerne i kommunerne og de berørte mennesker befinder sig i.

Cirka 300.000 mennesker i Danmark er på førtidspension eller i fleksjob. Og holdningerne til reformen er stærkt delte blandt Folketingets partier. Et klart flertal i Folketinget aftalte reformen lige før sommerferien, og onsdag før jul blev den endeligt vedtaget.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Arbejdsmarked

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024