Debat

Karsten Hønge om fiskeriaftale: Færøerne kan ikke gemme sig ude i Atlanten

Man kan ikke gemme sig ude i Atlanten, for al økonomi hænger sammen, og jeg synes, at der er på høje tid at landet grundlæggende reviderer samhandlen med Rusland, skriver Karsten Hønge.

<b></b>Ingen lande er isolerede øer, for alle påvirkes af handlinger andre steder i verden, skriver Karsten Hønge (SF).
Ingen lande er isolerede øer, for alle påvirkes af handlinger andre steder i verden, skriver Karsten Hønge (SF).Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Karsten Hønge
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Rusland var meget glad for Færøernes eksport af fisk, som blev tredoblet fra 2013 til 2021, og i samme periode så vi også en stor vækst i handlen den anden vej. Dette skete samtidig med, at Vesten forsøgte at ramme Rusland med sanktioner efter besættelsen af Krim.

Jeg er helt med på, at denne handelspolitik og det komplicerede forhold til EU og Danmarks rolle, indeholder forskellige udfordrende elementer. Men noget rart syn, var det ikke. Danmark er klemt i dilemmaet mellem vores loyalitet overfor Nato og EU, og det tætte forhold til Færøerne gennem rigsfællesskabet. 

Eksporten stoppede heldigvis langt om længe efter invasionen af Ukraine. Til Putins begejstring besluttede Færøerne dog også sidste år at forlænge fiskeriaftalen, hvor landene bytter rettigheder til at fiske, og som også giver russiske skibe ret til at omlaste i færøske havne. Aftalerne har fungeret siden 1977, men blev heldigvis denne gang kun forlænget med et enkelt år.  

Temadebat

Bør Færøerne opgive fiskeriaftalen med Rusland?

Færøerne har indgået fiskeriaftaler med Rusland siden 1977.

Grundet Ruslands invasion af Ukraine og EU's omfattende sanktioner mod Rusland, har Færøernes fiskeriaftale været særdeles omdiskuteret og mødt kritik fra både Danmark og EU.

Men skader Færøernes fortsatte samhandel med Rusland rigsfællesskabets sammenhængskraft? Er aftalen med Rusland overhovedet afgørende for færøsk økonomi? Og er det i virkeligheden et færøsk anliggende, som Danmark ikke burde blande sig i? De spørgsmål stiller Altinget i en ny temadebat.

Du kan se det samlede debatpanel her.

Om temadebatter:
Har du lyst til at bidrage til debatten, er du velkommen til at sende dit indlæg til [email protected].

Internationale konsekvenser

Det afslører desværre sprækker i solidariteten i alliancen som Nato og EU bygger op mod Rusland. Hvis Putin er glad og fornøjet over beslutninger taget i Vesten, skal vi gøre det modsatte. Så enkelt kan man altid teste sin politik, nemlig på hvordan modstanderen reagerer. Ukraines befolkning og hele den sikkerhedspolitiske situation har stærkt brug for, at demokratiske lande holder sammen. 

Færøerne er selvfølgelig en integreret del af den verden, og beslutninger taget i Thorshavn kaster konsekvenser af sig internationalt. Fiskeri- og handelspolitik hænger i dag uløseligt sammen med udenrigs- og sikkerhedspolitik, og derfor har Færøerne en vigtig rolle at spille i kampen mod Putin og det aggressive Rusland, som han står i spidsen for. 

Man kan ikke gemme sig ude i Atlanten, for al økonomi hænger sammen, og jeg synes, at der er på høje tid at landet grundlæggende reviderer samhandlen med Rusland.   

Uanset Færøernes lidenhed, betyder al handel, at Rusland får lidt luft, og netop fødevarer har stor betydning. Læg dertil det politiske signal, der viser splittelse overfor Rusland.

Læs også

Efter invasionen af Ukraine har Vesten netop vist stor evne og villighed til at stå sammen om sanktioner. Det har meget stor betydning, både i signalerne til Putin og i signalerne til internt moralsk opbygning blandt vestlige lande.  

Både Færøerne, Danmark og EU skal lægge gamle stridigheder bag sig, og stå sammen i den forfærdelige situation med krig i Europa. Ja, færingerne har grund til at være bitre over den gamle fiskeristrid med EU, og Danmarks rolle heri. Og netop Danmark og EU skal i den nuværende situation træde til og indgå nye handelsaftaler, så Færøerne både kan fiske og sælge deres fisk på nye markeder.  

Meget står på spil

Den politiske interesse for Arktis, og "det høje nord", stiger lodret og spænder fra hardcore sikkerheds- og forsvarspolitik til handelspolitik via nye sejlruter, når isen smelter. Det handler også om ressourcer i undergrunden og fremtidig ret til havbunden. Meget står på spil. 

Beslutninger taget i Thorshavn kaster konsekvenser af sig internationalt

Karsten Hønge (SF)
Færøerneordfører

Grønland og Færøerne har helt legitime og fuldt forståelige ambitioner om at blive selvstændige lande, og måske kan rigsfællesskabet ikke overleve. Af historiske årsager, og på grund af de utallige menneskelige og familiemæssige relationer, synes jeg, at det vil være trist.

Men hvis færingerne og grønlænderne beslutter sig for den retning, må det blive sådan. De kan helt sikkert også indgå aftaler med en stormagt om økonomisk hjælp og militært forsvar. Men det smager vist ikke ret meget af reel national suverænitet. Der er aldrig plads til naivitet og ønsketænkning i politik.

Hvad vil en stormagt vil kræve i modydelse? Hvad siger historien om stormagters forhold til oprindelige folkeslag og små nationer? Jeg vil hellere arbejde for en modernisering og demokratisering af relationerne mellem de tre nuværende rigsdele, så det bliver et fællesskab, som aktivt vælges til af befolkningerne i Grønland, Færøerne og Danmark. 

Krigen i Ukraine trækker dramatiske konsekvenser med sig overalt på jorden, også i det "høje nord". Gamle alliancer knirker, og nye opstår. Presset fra et stærkt og selvbevidst Kina og et aggressivt Rusland kan mærkes overalt, og man kan ikke melde sig ud af den virkelighed.

Ingen lande er isolerede øer, for alle påvirkes af handlinger andre steder i verden. Jeg tror, at det er bedst, når Danmark er stærkt forankret i rigsfællesskabet, Nato og EU. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karsten Hønge

MF (SF), medlem, SF’s landsledelse og daglige ledelse, 3. næstformand, Folketingets Præsidium
tømrer (Aarhus. 1983), journalist (DMJX 2013)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024