Analyse af 
Martin Breum

Breum: Frygt for Rusland og Arktisk Råds fremtid prægede arktisk megakonference i Island

2.000 politikere, diplomater og forskere stod midt i dilemmaet på Island: Risikoen for et langvarigt brud med Rusland truer tre årtiers indsats for samarbejde og fred.

Tobias Elling Rehfeld, der ses med sin telefon nederst i højre hjørne, deltog på den arktiske megakonference i Island, men uden at flage med den ambassadørtitel, som Grønland bestrider.
Tobias Elling Rehfeld, der ses med sin telefon nederst i højre hjørne, deltog på den arktiske megakonference i Island, men uden at flage med den ambassadørtitel, som Grønland bestrider.Foto: Arctic Circle
Martin Breum

Snigende militarisering længst mod nord og dyb usikkerhed om Ruslands intentioner martrer lige nu det politiske miljø i Arktis. 

Flere end 2.000 politikere, diplomater, forskere og militære ledere fra de arktiske nationer plus Kina, Storbritannien og talrige andre nationer var i efterårsferien samlet til Arctic Circle Assembly, en årlig konference om Arktis i Reykjavik.

Her blev de presserende diskussioner om klimaet, miljøbeskyttelse og de arktiske folkeslags ve og vel tydeligt overskygget af endnu mere uafvendelige, alvorstunge udvekslinger om Natos rolle i Arktis, russiske cyberangreb og risikoen for diplomatisk kollaps.

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Arktis

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024