Regeringen opgiver arbejdsskadereform før valget

REFORM-RETRÆTE: Beskæftigelsesministeren opgiver at forhandle en reform af arbejdsskadesystemet på denne side af valget. Meldingen skuffer Dansk Arbejdsgiverforening.

Foto: Lea Meilandt Mathiesen/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

Arbejdsskadereform eller evighedsreform?

En omfattende og ifølge alle interessenter nødvendig reform af arbejdsskadesystemet har været undervejs siden 2013. Undervejs har den været varslet i to regeringsgrundlag og to lovkataloger, senest for indeværende folketingsår.

Men heller ikke i denne regerings tid bliver arbejdsskadereformen en realitet. Det meddeler beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i et svar til Folketingets Beskæftigelsesudvalg.

"Som jeg tidligere har oplyst jer om, har jeg en ambition om at modernisere arbejdsskadesystemet, så det understøtter en hurtigere og mere enkel sagsbehandling bl.a. med det formål, at nedbringe sagsbehandlingstiden. En større reform af området er dog et meget omfattende arbejde og kan ikke nås i denne regeringsperiode," skriver ministeren.

Læs også

Udsættelse skuffer DA
I Dansk Arbejdsgiverforening udløser det stor skuffelse, at reformen endnu en gang skubbes længere ud i fremtiden.

"Det er vi rigtig ærgerlige over. Vi havde meget gerne set, at der var kommet en arbejdsskadereform i den her regeringsperiode," siger Pernille Knudsen, der er viceadministrerende direktør.

Arbejdsskadesystemet har i mange år været kritiseret for at være for stift og langsomt – og for at fokusere på erstatning frem for at bevare tilknytning til arbejdsmarkedet.

Kursen mod en reform blev sat allerede i 2013, da Thorning-Schmidt-regeringen nedsatte et ekspertudvalg, som i slutningen af 2014 præsenterede 27 anbefalinger til et nyt og mere smidigt system.

Anbefalingerne kom dog aldrig videre end til daværende beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensens (S) skrivebord, før stafetten blev givet videre til Lars Løkke Rasmussen i 2015.

 

Læs hele artiklen på Altinget: arbejdsmarked, hvor du får flere kommentarer og endnu mere baggrund om den længe ventede reform.

Dokumentation

Længe ventet reform

  • Det danske arbejdsskadesystem er grundlagt i 1898 og har i store træk fungeret uændret siden. Sigtet har primært ligget på erstatning og i mindre grad at bevare tilknytning til arbejdsmarkedet.
  • Derfor har politikere og arbejdsmarkedets parter længe været enige om, at systemet trænger til en gennemgribende modernisering, der gør det hurtigere og mere smidigt.
  • Statens advokat, Kammeradvokaten, gennemførte i sommeren 2014 en undersøgelse, der viste fejl i op til 25 procent af sagerne, og utilstrækkelige begrundelser i cirka 20 procent. 
  • Derfor indførte Arbejdsskadestyrelsen fra juli 2014 en række tiltag for at forbedre kvaliteten af sagsbehandlingen, herunder to par øjne på alle afgørelser om erhvervsevnetab, bedre begrundelser og bedre grundlag for beregning af årsløn.
  • Styrelsen afgør årligt cirka 55.000 sager. 
  • I 2013 nedsatte Thorning-Schmidt-regeringen et ekspertudvalg under ledelse af Jørgen Søndergaard, som skulle komme med anbefalinger til et nyt og mere smidigt system, som i højere grad fastholder personer på arbejdsmarkedet efter en arbejdsskade.
  • I december 2014 udkom udvalget med deres rapport, som rummer 27 anbefalinger. Læs rapporten og de 27 anbefalinger her
  • Den røde regering måtte give stafetten videre til Lars Løkke Rasmussen, før der for alvor kom gang i reformforhandlingerne.
  • Reformen indgik dog både i regeringsgrundlaget for Venstre-regeringen og den nuværende VLAK-regering og har stået i lovkatalogerne for 2015/16 og 2018/19.
  • Som led i første runde af regeringens udflytning af statslige arbejdspladser blev det besluttet at flytte hele Arbejdskadestyrelsen til en nyetableret myndighed under ATP og fordele medarbejderne i Hillerød/Allerød, Vordingborg og Haderslev.
  • 1. juli 2016 skiftede Arbejdsskadestyrelsen derfor navn til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES).
  • Udflytningen blev i første omgang sat i bero på grund af medarbejderflugt, men er nu ved at være gennemført.

Kilde: Arbejdsskadestyrelsen, dr.dk m.fl.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Knudsen

Viceadministrerende direktør, Dansk Arbejdsgiverforening
cand.jur. (Københavns Uni. 1996)

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

0:000:00