Dagens overblik: Sofie Carsten Nielsen kritiserer regeringens brug af magt, og 64 medlemmer af DR Pigekoret er blevet krænket

Sofie Carsten Nielsen ser ikke samarbejdet mellem regeringen og De Radikale som langtidsholdbart, hvis ikke der skabes større åbenhed. Seks voksne har krænket tidligere medlemmer af DR Pigekoret – og DR's ledelse havde ansvaret. Mogens Jensen afhøres i minkkommissionen. Få morgenoverblikket.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Caroline Tranberg

Godmorgen og velkommen til dit politiske overblik denne torsdag.

På forsiden af Berlingske møder regeringen skarp kritik fra den radikale leder Sofie Carsten Nielsen, som langer ud efter flere forløb, hvor hun mener, at politikere i regeringen har misbrugt deres magt.

Det er blandt andet håndteringen omkring de slettede sms’er, pressemødet, hvor Mette Frederiksen igen vil gøre covid-19 til en samfundskritisk sygdom – og så har Sofie Carsten Nielsen indtryk af en alvorlig politisering af neutrale embedsmænd, når nye pressechefer i ministerierne har bånd til Socialdemokratiet.

”Der er alt for mange eksempler på, at regeringen lukker sig om sig selv. Den er modvillig mod samarbejde, og den forstår grundlæggende ikke, at åbenhed avler tillid, mens lukkethed – som følge af magtfuldkommenhed og egenrådighed – gør det stik modsatte,” siger hun til avisen.

Sofie Carsten Nielsen ser ikke samarbejdet mellem regeringen og De Radikale som langtidsholdbart, hvis ikke der skabes større åbenhed, siger hun til avisen. Statsministeren vil ikke svare på kritikken, men det vil Christian Rabjerg Madsen, som afviser anklagerne og siger, at han ”er sikker på, at det gode samarbejde vil fortsætte.” 

Pigekors-krænkelser

64 tidligere tidligere medlemmer af DR Pigekoret har været udsat for krænkende adfærd i form af seksuel chikane fra seks voksne omkring koret. Det viser en advokatundersøgelse, som det sidste halve år har set på både krænkelserne, og hvordan ledelsen i den forbindelse har håndteret klagesager. Det skriver Politiken.

”Undskyld, at DR svigtede jer. Det var ikke jeres skyld, det var DR’s ansvar,” sagde generaldirektør i DR, Maria Rørbye Rønn på et pressemøde onsdag aften, hvor resultaterne af undersøgelsen blev fremlagt.

De fleste krænkelser skete ifølge undersøgelsen for 20-50 år siden, mens nogle har fundet sted frem til 2010. 

DR har hjemsendt og indledt en personalesag mod en nuværende medarbejder, og frataget ærestitler fra personer omkring koret. De undersøger nu muligheden for at betale erstatning til tidligere sangere i pigekoret.

Minister i minkkommission

Som den første politiker skal tidligere minister Mogens Jensen (S) afhøres i minkkommissionen torsdag. 

Syv ting er værd at holde øje med i hans forklaring, skriver Altingets journalist i kommissionen, Kristine Korsgaard. En af dem er, hvorvidt Mogens Jensen kommer til at tage det fulde ansvar?

”Det mest sandsynlige svar på spørgsmålene er nej. For sender Mogens Jensen kritisk lys på statsministeren eller andre tidligere ministerkolleger ryger formentlig hans chance for comeback som minister,” skriver hun med opbakning fra en professor i forvaltningsret.

Det er næsten et år siden, Mogens Jensen gik af som minister for fødevarer, fiskeri, ligestilling og minister for nordisk samarbejde på grund af sagen om aflivning af alle mink i Danmark.

Læs alle syv nedslag her.

Flere ladestandere

På Ærø er der 91, mens der i Odense er fire ladestandere per familie med bil og bolig i en etageejendom. Det viser et kort over kommuner med flest og færrest ladestandere, som De Danske Bilimportører står bag.

I mange kommuner er offentligt tilgængeligt ladestandere en væsentlig barriere for, at bilister skifter diesel- eller benzinbilen ud med et alternativ, der kan oplades. Derfor er der nogle kommuner, der ”virkelig skal op i gear,” siger direktør i De Danske Bilimportører, Mads Rørvig.

Han fremhæver især, at boligområder med mange etageejendomme bør få sat ladestandere op, fordi borgere her typisk ikke har adgang til private ladestandere. For tiden kan boligforeninger tilmed få tilskud fra staten til etableringen, hvis operatørerne ikke ser en fornuftig forretning i at stille standerne op.

Læs artiklen og få overblikket over kommunernes her.

PCR-test

Fra fredag skal man have reserverer tid for at få en PCR-test. Det skriver Styrelsen for Forsyningssikkerhed i en pressemeddelelse.

”Ved at genindføre tidsbestilling på alle PCR-teststeder kan vi mindske køerne og sørge for en mere gnidningsfri oplevelse for borgerne,” siger styrelsesdirektør Lisbet Zilmer-Johns til TV2.

Coronapasset bliver genindført fredag flere steder i samfundet. Med en negativ PCR-test har man coronapas i 96 timer fra prøvetidspunktet, mens en negativ lyntest giver coronapas i 72 timer fra prøvetidspunktet – og man kan stadigvæk få en lyntest uden tidsbestilling. 

Det sker i dag:

  • Klokken 9: Rigsretssag mod Inger Støjberg fortsætter
  • Klokken 9: Tidligere minister Mogens Jensen vidner i Minkkommission
  • Klokken 9: Europa-Parlamentets beskæftigelsesudvalg stemmer om lovfæstet mindsteløn i medlemslandene.

 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024