Ny AI-taskforce skal hjælpe med at frigøre 10.000 job i det offentlige. Minister har kun én afgørende rød linje

Det er afgørende, at der i sidste ende altid er et menneske, der træffer beslutningen. Men ellers har Taskforce for AI i det offentlige ingen begrænsninger i arbejdet med, hvor vi kan bruge teknologien, siger digitaliseringsminister Marie Bjerre. 

Marie Bjerre vil trække én rød linje for brug af kunstig intelligens i det offentlige - træffes der beslutninger, er det altid et menneske, der skal gøre det, mener hun. 
Marie Bjerre vil trække én rød linje for brug af kunstig intelligens i det offentlige - træffes der beslutninger, er det altid et menneske, der skal gøre det, mener hun. Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Chris Lehmann

Regeringen, regionerne og kommunerne er enige om, at kunstig intelligens skal udbredes i den offentlige sektor.

Men er der på forhånd nogle begrænsinger for arbejdet i den nye AI-faskforce, der efter årets økonomiaftale mellem regeringen og KL nu skal hjælpe den offentlige sektor i Danmark med at “blive verdensførende i anvendelse af kunstig intelligens”?

Nærmest ikke, lyder det fra digitaliseringsminister Marie Bjerre.

“Vi har ikke på forhånd defineret nogle røde linjer, hvor vi tænker, her kan man slet ikke bruge teknologien,” siger ministeren, da hun tager imod Altinget på sit kontor på Stormgade.

“Jeg tænker også, at kunstig intelligens kan bruges i eksempelvis sager om tvangsfjernelse af børn, hvor vi ellers har været berøringsangste. Det afgørende må være, at der altid er et menneske, der faktisk træffer beslutningen, og at beslutningen er gennemsigtig,” siger hun og slår fast, at taskforcen ikke skal bruge tid på at undersøge og fremme brug af AI på måder, hvor der bliver taget beslutninger uden et menneske har været inde over.

Der skal effektiviseres for 10.000 årsværk

Selvom taskforcen endnu ikke har fået et kommissorie eller en endelig medlemsliste, har Marie Bjerre dog en klar forventning om, at den kommer til at målrette sit arbejde om især to områder, hvor kunstig intelligens kan gøre en afgørende forskel:

I billeddiagnostik som røntgenbilleder i sundhedsvæsenet, og generelt i bureaukratiet i det offentlige.

Hun nævner blandt andet, at regeringen har en tiårsplan for at effektivisere svarende til 10.000 årsværk.

Er det 10.000 årsværk som skal spares væk?

“Målet er ikke, at nu fyrer vi 10.000 medarbejdere. Det er, at kunstig intelligens kan frigøre ressourcer svarende til 10.000 årsværk,” siger Marie Bjerre.

Tre aftaler binder regeringen til AI

Med den seneste økonomiaftale og den nye taskforce har regeringen nu tre større aftaler om kunstig intelligens bag sig.

I sommeren 2022 kom den daværende S-regerings digitaliseringsstrategi, hvori kunstig intelligens for alvor blev et tema. Heri er nogle af de første tanker om at gøre AI til en nøgleteknologi for en mere effektiv offentlig sektor.

Og i februar blev et meget bredt flertal i Folketinget enige om en ny digitaliseringsstrategi med 29 digitale initiativer, heraf to om kunstig intelligens. I alt blev 78 millioner kroner øremærket til AI-initiativer, alligevel har regeringen fået kritik fra organisationer og it-ordførere, der efterlyste en mere ambitiøs tilgang.

Men selvom vi nu er et år efter ChatGPT blev fast inventar i mange danskeres hverdag, mener digitaliseringsministeren ikke, at det er for sent at begynde arbejdet med at høste fordelene af kunstig intelligens.

“Jeg tror, der er mange lande, der ikke er lige så langt fremme. I EU har vi i slutningen af maj måned fået vedtaget AI-forordningen, og ChatGPT er eksempelvis stadig på et stadie, hvor tingene hele tiden udvikler sig og bliver bedre,” siger Marie Bjerre og fortsætter:

“Så jeg synes i virkeligheden, det er meget tidligt, vi laver den her taskforce.”

Hvor pengene skal komme fra til taskforcens arbejde og styrkelsen af brugen af kunstig intelligens i det offentlige, er et fokuspunkt i årets økonomiaftale mellem regeringen og kommunerne.

Heri lyder det, at parterne i aftalen forpligter sig til løbende at finansiere arbejdet, og i de kommende økonomiaftaler også vil støtte op og finansiere arbejdet.

“Vi har forpligtet hinanden på, at der skal følge tilstrækkelig finansiering med arbejdet. Og så kan det være, man i næste økonomiaftale er blevet klogere, og der er nogle konkrete projekter, man vil afsætte penge til, og at vi er blevet klogere på, hvad de økonomiske konsekvenser faktisk er,” siger Marie Bjerre.

Taskforcen bliver nedsat efter sommerferien, oplyser Digitaliseringsministeriet. Taskforcen vil bestå af en række ministerier, herunder Digitaliserings- og Ligestillingsministeriet og Finansministeriet samt KL og Danske Regioner.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024