Mette Frederiksen bakker fuldtonet op om færøsk og grønlandsk medlemskab af Nordisk Råd

Færøerne blev ikke inviteret til møde med Zelinskyj og takkede derfor nej til et andet møde tirsdag morgen. Alle bør være med i diskussioner om sikkerhedspolitik, siger Mette Frederiksen.

Til venstre for Mette Frederiksen står Katrin Sjögren, regeringschef i Åland, der som det eneste af de selvstyrende områder dukkede op til mødet og det efterfølgende pressemøde tirsdag morgen i Reykjavik. 
Til venstre for Mette Frederiksen står Katrin Sjögren, regeringschef i Åland, der som det eneste af de selvstyrende områder dukkede op til mødet og det efterfølgende pressemøde tirsdag morgen i Reykjavik. Foto: Eythor Arnason/norden.org
Miranda OlssonRasmus Raun Westh

REYKJAVIK/KØBENHAVN: Færøerne og Grønlands regeringschefer manglede ved siden af de seks nordiske regeringsledere til Nordisk Råds topmøde i Reykjavik tirsdag.

Det mener statsminister Mette Frederiksen (S), der nu opfordrer sine statsministerkollegaer til at give Grønland og Færøerne fuldt medlemskab af det nordiske samarbejde.

"Krigen i Ukraine påvirker os alle. Den har ændret sikkerhedssituationen globalt, i Europa og i den arktiske region. En af vores primære diskussioner i disse dage er naturligvis sikkerhed og forsvar, og alle lande bør være med rundt om bordet, når vi har den diskussion," siger Mette Frederiksen.

Alle lande bør være med rundt om bordet.

Mette Frederiksen (S)
Danmarks statsminister

Statsministerens kommentar er øjensynligt en slet skjult reference til et møde med Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, som fandt sted i Reykjavik mandag. Her er island vært for Nordisk Råds årlige session.

For da det stod klart for Færøerne, at Sverige – som for tiden er formand for Nordisk Ministerråd – ikke agtede at invitere Færøerne med til mødet med Zelinsky, valgte lagmanden, Aksel V. Johannesen, at takke nej til at komme til et andet møde tirsdag morgen. Det oplyser lagmandskontoret til Altinget.

Morgenmødet tirsdag handlede om migration og grænseoverskridende kriminalitet, og her var Færøerne og de to andre selvstyrende områder, Grønland samt den finske øgruppe Åland, inviteret. Pressemødet blev holdt på bagkant af netop dét møde.

"Jeg håber, at Færøerne og Grønland er med, næste gang vi står her, og at vi kan inkludere de to andre lande i alt vores arbejde i vores nordiske region, " sagde Mette Frederiksen.

Dokumentation

Du kan læse Mette Frederiksens brev til sine nordiske statsministerkollegaer her.

Brev til nabolandene

Da en islandsk journalist spurgte ind til det, kaldte statsministeren det "ekstremt vigtigt, at Færøerne og Grønland bliver budt velkommen i det nordiske samarbejde," som "ligeværdige lande".

"De er en del af den nordiske region," understregede Mette Frederiksen.

Hun har derfor sendt et brev til sine modparter i Sverige, Norge, Finland og Island med et klart ønske om en ændring af Helsingforsaftalen, altså Nordisk Råds "grundlov", som netop er på dagsordenen i Island i denne uge.

"Den danske regering støtter derfor, at Helsingforsaftalen ændres, således at Færøerne og Grønland kan opnå fuldt medlemskab, for så vidt det er foreneligt med Færøerne og Grønlands forfatningsmæssige status," skriver statsministeren i brevet.

Altinget har fået brevet, som du kan læse her.

Hvor svært kan det være at behandle en ven ligeværdigt?

Múte B. Egede
Grønlands landsstyreformand

Grønland manglede også

Som Altinget tidligere har afdækket, har Grønlands landsstyreformand, Múte B. Egede, boykottet Nordisk Råd, blandt andet som reaktion på den svenske regerings beslutning om ikke at invitere Grønland, Færøerne og Åland til et topmøde i Stockholm i foråret.

Det var derfor ikke blot lagmanden, men også Múte B. Egede, der glimrede ved sit fravær i Reykjavik tirsdag.

I et indlæg på sociale medier op til mødet i Reykjavik gentager sin kritik.

"Hvor svært kan det være at behandle en ven ligeværdigt," spørger Múte B. Egede i opslaget.

Norges statsminister: Det er deres valg

Altinget er i Reykjavik og forsøger at få en kommentar fra den svenske statsminister, Ulf Kristersson (Moderaterne), til den færøske beslutning om at blive væk fra tirsdagens møde efter Sveriges ikke-invitation.

Adspurgt om Grønland og Færøernes fravær ved tirsdagens møde siger den norske statsminister, Jonas Gahr Støre:

"Det er deres valg. Jeg synes altid, at det er klogt at være til stede. Man opnår mere ved at deltage i en diskussion end ved at være udenfor, men jeg har respekt for deres valg," siger Jonas Gahr Støre (Arbeiderpartiet) til Altinget".

Det er deres valg. Jeg synes altid, at det er klogt at være til stede.

Jonas Gahr Støre
Norges statsminister

Forsker: Kan ende som gratis omgang

Om Mette Frederiksens udmelding får nogen effekt, er det alt for tidligt at sige noget om.

Det mener Heini í Skorini, der er lektor på Færøernes Universitet.

"Vi kender for eksempel den svenske modstand, og derfor kan dette positive signal til Færøerne og Grønland også blive en gratis omgang signalpolitik," lyder det.

Det er heller ikke første gang, at en dansk, socialdemokratisk statsminister bakker op om færøsk og grønlandsk medlemskab af Nordisk Råd, påpeger han.

"Allerede i 1980'erne talte Anker Jørgensen om selvstændigt færøsk og grønlandsk medlemskab af Nordisk Råd, men det er aldrig blevet til noget. Derfor burde de andre lande nu melde ud, hvad de mener om at ændre Helsingforsaftalen, så Færøerne og Grønland kan opstå selvstændigt medlemskab," lyder det fra Heini í Skorini. 

Altinget var inviteret til Reykjavik af Nordisk Råd. Dækningen er udelukkende baseret på redaktionens beslutninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Aksel Vilhelmson Johannesen

Lagmand, Færøernes Landsstyre, partileder (Javnaðarflokkurin)
cand.jur. (Københavns Uni. 2004)

Ulf Kristersson

Statsminister, Sverige, medlem (M), Sveriges Riksdag, partileder, Moderaterna
civiløkonom (Uppsala Uni. 1988)









Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024