Pædagog: Grete Christensen er usolidarisk i sin kamp for at fylde sygeplejerskernes lønpose

Pædagoger og sygeplejersker har en fælles kamp for at sikre bedre løn. Derfor er det skuffende, når den afgående formand for Dansk Sygeplejeråd smider os pædagoger under bussen, skriver Kasper Bøgh Larsen.

Over halvdelen af de uddannelsessøgende vælger pædagoguddannelsen fra på grund af lønniveauet. Det skriger til himlen, skriver pædagog Kasper Bøgh Larsen.
Over halvdelen af de uddannelsessøgende vælger pædagoguddannelsen fra på grund af lønniveauet. Det skriger til himlen, skriver pædagog Kasper Bøgh Larsen.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Forud for de kommende trepartsforhandlinger gjorde afgående formand for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, det klart, at vi pædagoger bør sætte os om på bagsædet og lade sygeplejerskerne tage kampen for et længe ventet lønløft.

Vi pædagoger har, med Christensens ord, ikke har kæmpet lige så længe. Og den udmelding gjorde mig ærligt talt fandens vred.

Om skribenten

Kasper Bøgh Larsen er pædagog i Københavns Kommune.

Han er en del af det faste skribenthold på Altinget Børn, hvor han løbende skriver kommentarer om børnepolitik, det pædagogiske fag og det gode børneliv.

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Jeg så med det samme for mig, hvordan der hurtigt kunne opstå en intern kamp mellem de forskellige fagforbund over forhandlingsbordet, som fuldstændig ville overskygge de reelle løn- og rekrutteringsproblematikker, der skal og kan løses.

Det er ikke så lidt frækt, når Grete Christensen vælger at komme med sådan en afskedssalut til vores faggruppe. Vi har endnu ikke sat os ved forhandlingsbordet, men allerede nu synes den afgående formand, at vores fronter skal skilles frem for at samles.

En fælles kamp

Jeg har mange gange harceleret over, hvordan især politikere taler vores profession ned. Især indirekte med detailregulering og forsimplede billeder af hvad vi laver i vores hverdag ude i institutionerne.

Jeg kunne aldrig drømme om at reducere sygeplejerskernes udfordringer for at rykke vores egne sager foran i køen

Kasper Bøgh Larsen
Pædagog

Og jeg synes, at det er ærgerligt, hvis Grete Christensen reducerer vores relevans i de kommende forhandlinger bare for kunne at levere en stærk udgangsreplik.

Min indignation over Grete Christensens udtalelser ændrede sig dog hurtigt til skuffelse. I sidste ende mener jeg nemlig, at vi som faggrupper skal støtte op om hinandens kampe i stedet for at måle og vurdere, hvem der skal have mest eller mere.

Jeg kunne aldrig drømme om at reducere sygeplejerskernes udfordringer for at rykke vores egne sager foran i køen. Det synes jeg ville være en kontraproduktiv og skadelig tilgang til den samlede kamp for at komme lønefterslæbet til livs.

Så længe politikerne insisterer på at sætte os under den samme velfærdsparaply, bør vi også stå fælles front mod dem i stedet for at forklejne hinandens udgangspunkter.

God grund til pædagogfagets nedtur

Faktum er, at for syvende år i træk er antallet af ansøgere til pædagoguddannelsen faldet. Og der med god grund.

Det her er en historisk mulighed for, at flere faggrupper kan få det lønløft, vi har efterspurgt i så mange år

Kasper Bøgh Larsen
Pædagog

Vi ligger som faggruppe helt i bund lønmæssigt. Selve pædagoguddannelsen har ikke just ry for at leve op til at være den kvalificerende og styrkende professionsbachelor, som den solgte sig selv på ved sin undfangelse.

Sidstnævnte problematik kan forhåbentlig blive mindsket med de 45 millioner, der bliver skudt i pædagoguddannelsen, hvis den kommende finanslov bliver vedtaget som den står nu.

Men hvis vi på nogen måde skal kunne leve op til det pædagogiske kvalitetsniveau, der ligger som grundlag for, at minimumsnormeringerne skal have deres berettigelse, så skal vores kommende kolleger også kunne se, at det lønmæssigt kan svare sig at blive pædagog.

En historisk mulighed

Sidste år viste en undersøgelse, at over halvdelen af de uddannelsessøgende valgte pædagoguddannelsen fra på grund af lønniveauet. Det skriger til himlen af, at det er her, vi skal starte, hvis vi skal komme rekrutteringsproblematikken til livs.

Regeringen står med et rekordstort milliardbeløb, der skal fordeles på de forskellige velfærdsområder i de kommende forhandlinger.

Læs også

Og vi kan hurtigt blive enige om, at så længe rekruttering er en af de mest væsentlige faktorer for, hvordan pengene skal fordeles, så bør både pædagoger og sygeplejersker høres.

Det her er en historisk mulighed for, at flere faggrupper kan få det lønløft, vi har efterspurgt i så mange år. Samtidig har politikerne en gylden mulighed for rent faktisk at få et overpolitiseret begreb som velfærd til at betyde noget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Grete Christensen

Fhv. formand, Dansk Sygeplejeråd
sygeplejerske (Holbæk Sygeplejeskole 1981)

Kasper Bøgh Larsen

Pædagog, Københavns Kommune
pædagoguddannelsen (Fröbelseminariet Roskilde









Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024