S-borgmestre langer ud efter partitoppen: Sundhedsreform bryder med socialdemokratiske værdier

Regeringens sundhedsreform centraliserer og svækker demokratiet. Det rammer socialt og geografisk skævt, og rimer dårligt på socialdemokratiske grundværdier, lyder det fra fire borgmestre på Københavns Vestegn.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Kim RosenkildeAndreas Wind

Regeringens opskrift på at styrke det nære sundhedsvæsen burde ikke kunne være udtænkt af en socialdemokratisk ledet regering.

Det mener fire af partiets borgmestre fra det socialdemokratiske kerneland på Københavns Vestegn.

Her frygter man, at reformen vil føre til mere centraliserede sundhedstilbud og svagere lokalpolitisk indflydelse, selv om regeringen lover det modsatte.

"Det er skævt tænkt fra start, og jeg frygter, at man ikke tager højde for, de rigtig mange udfordringer, vi hver dag løser herpå Vestegnen," siger Maja Højgaard (S).

Udover at være borgmester i Brøndby Kommune, har hun indtil for nyligt selv været læge og har en fortid inden for regionspolitik.

Maja Højgaard taler ikke kun for sig selv, men også på vegne af sine socialdemokratiske borgmesterkollegaer i henholdsvis Glostrup, Albertslund og Ishøj Kommune.

"Meget svært" at forstå partitoppen

I en fælles kronik i Altinget skriver de fire borgmester, at regeringens udkast til en sundhedsreform vil føre til "den største centralisering siden kommunalreformen".

Læs også

Og at det er "meget svært at forstå", at der er tale om et udspil fra en socialdemokratisk ledet regering.

"Det er et vigtigt princip for os socialdemokrater, at der er lokal medbestemmelse. At det ikke er topstyret det hele. Derfor er det også overraskende for os, at man vil den her centralisering," siger Maja Højgaard.

Mere konkret handler borgmestrenes kritik om, at regeringen vil flytte en række opgaver fra kommunerne og lægger dem over til regionerne. Og at driften og udbygningen af det nære sundhedsvæsen skal ske igennem 17 nye såkaldte sundhedsråd.

Problemet med de nye råd, er at de ikke blot er forankret i regionerne, men også at det både er regionsrådspolitikere, der sidder for bordenden som formænd og som sammen har et flertal af stemmerne.

Oven i det kommer, at regionsrådsmedlemmerne hver især udstyres med en såkaldt standningsret, som gør det muligt at sende en sag til afgørelse i regionsrådet fremfor i sundhedsudvalget.

Pseudodemokrati uden lokalforståelse

"Med den konstruktion kommer sundhedsrådene til at være sådan et pseudodemokratisk råd, der skal forestille nærhed, men ikke reelt kommer til at være det," siger Maja Højgaard.

Læs også

Kun to ud af ti regionsrådsmedlemmer i et nyt sundhedsråd for Hovedstaden Syd og Vest ville komme fra det konkrete geografiske område.

I hvert fald hvis man lægger valgresultatet fra regionsrådsvalget i 2021 til grund for mandatfordelingen i en ny Region Østdanmark.

I virkelighedens verden frygter man på Vestegnen, at der måske kun vil blive valgt en eller måske slet ingen fra området ind i regionsrådet i en ny østdansk storregion.

"Vi løser de opgaver med ældre og kronisk syge på vores egen måde, som passer til vores befolkning. Og de løsninger, tror jeg vil gå fuldstændig tabt i et sundhedsråd, hvor der højest sidder to regionspolitikere med konkret erfaring fra vores område," siger Maja Højgaard.

Hun oplever, at Vestegnen er fanget i en stereotyp opfattelse af skillelinjerne i sundhedsvæsnet, som nogle der primært går mellem de dårligt stillede på landet og de privilegerede i byer. Og hvor Vestegnen falder i sidstnævnte kategori.

Bygger på falske modsætninger

Ifølge Maja Højgaard så risikerer den opfattelse af gå udover de mange mere socialt udsatte borgere i en kommune som Brøndby, som kun får glæde af sundhedstilbuddene, hvis de ligger tilstrækkeligt tæt på.

Læs også

"Vi har selvfølgelig nogle ressourcestærke borgere. Men gennemsnitsindkomsten i Brøndby svarer til en landkommune som Ringkøbing-Skjern. Så den der falske by-land-modsætning, der er lavet, den er fuldstændig skæv," siger Maja Højgaard.

På Christiansborg er forhandlingerne om sundhedsreformen i fuld gang.

Og hos blandt andet Danmarksdemokraterne har sundhedsordfører Jens Henrik Thulesen Dahl tidligere gjort det klart, at han også er optaget af, om regeringen har ramt de rette demokratiske balancer i sit udspil. Blandt andet i forhold til sammensætningen af de nye sundhedsråd.

Også hos SF er man optaget af sundhedsrådenes sammensætning.

I hvert fald mener SF’s sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen ikke, at samtlige regionale medlemmer af de nye sundhedsråd skal udstyres med hver deres standningsret, som regeringen lægger op til.

SF: Regional vetoret skal væk

"Det vil blive det rene kaos," siger hun. 

Kirsten Normann Andersen føler sig derfor også overbevist om, at det bliver ændret i den endelige aftale.

"Jeg lytter mig til, at der bliver gjort noget ved spørgsmålet om standsningsretten til hver enkelt repræsentant. Det tror jeg på, lander et fornuftigt sted. Fordi det giver selvfølgelig ikke mening," siger hun.

Læs også

Hun er ligesom borgmestrene optaget af, at en reform ikke ender med at ødelægge de kommunale indsatser, der fungerer i dag. Og her efterlader udspillet en del ubesvarede spørgsmål. 

Til gengæld deler hun ikke de fire S-borgmestres opfattelse af, at der vil ske en centralisering.

For selvom ansvaret for en række opgaver flytter over til regionen, som også har et flertal i sundhedsrådene, så får kommunerne noget at skulle have sagt om langt større del af sundhedsvæsenet end i dag.

"De får faktisk indflydelse på noget, de aldrig nogensinde har været med til at diskutere før. m det så er løsningen, det ved jeg selvfølgelig ikke, fordi noget af det jo først skal prøves i praksis, men jeg synes, de glemmer den vigtige pointe trods alt," siger Kirsten Normann Andersen fra SF.

Altinget har forsøgt et få en kommentar fra integrations- og udlændingeminister Kaare Dybvad Bek, der sammen med finansminister Nicolai Wammen repræsenterede Socialdemokratiet i det regeringsudvalg, som har haft ansvaret for at forberede regeringens udspil til en sundhedsreform. Det var ikke muligt mandag.

Socialdemokratiets sundhedsordfører er efter artiklens udgivelse på Altinget Sundhed stillet op til interview, hvor hun afviser vestegnsborgmestrenes kritik. Det kan du læse her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Maja Højgaard

Borgmester (S), Brøndby Kommune
læge

Kasper Damsgaard

Borgmester (S), Glostrup Kommune
tømrer

Steen Christiansen

Borgmester (S), Albertslund Kommune
lærer (Blaagaard Statsseminarium)









Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024