Kronik

Veteran til Holger K. Nielsen: Du overser de afghanere, du påstår at forsvare

Det er ironisk, at Holger K. Nielsen kritiserer Lars Findsen for at glemme afghanerne, når han i sin egen analyse gør det samme, skriver Afghanistan-veteranen Morten Kromann.

De afghanske familier, der nu lever under Taliban, har krav på mere end blot en fodnote i vores politiske debatter. De er de egentlige ofre for den fiasko, vi skal tage ansvar for, skriver Morten Kromann.
De afghanske familier, der nu lever under Taliban, har krav på mere end blot en fodnote i vores politiske debatter. De er de egentlige ofre for den fiasko, vi skal tage ansvar for, skriver Morten Kromann.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Morten Kromann
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatten om Danmarks deltagelse i de sidste mange års krige, bliver ved med at dreje sig om vores egen rolle – for eksempel i krigen i Afghanistan – men afghanerne, som skulle være i centrum, forsvinder konstant ud af samtalen.

Holger K. Nielsens kritik af Lars Findsen vejer sikkert tungere i den offentlige debat end en kritik fra en veteran, der bærer ar på sjælen. Som tidligere minister og mangeårig partiformand i SF har han en unik position, og det gør hans analyse væsentlig. Men ironisk nok begår Holger K. selv den fejl, han kritiserer Findsen for: Han glemmer de afghanere, han påstår at forsvare.

Selvom Holger K. stiller vigtige spørgsmål om, hvorfor soldaterne blev sendt afsted, og med rette kritiserer Findsen for at overse afghanerne, formår han ikke selv at løfte blikket ud over den danske politiske debat.

Der er ingen reel diskussion af, hvad krigen betød for afghanerne

Morten Kromann
Afghanistan-veteran

Hans fokus forbliver på det interne spil i Danmark – ikke på de mennesker, krigen angiveligt skulle hjælpe. Selv når han fremhæver politiske svigt, kommer hans indlæg aldrig for alvor tæt på den virkelighed, afghanerne lever i i dag. 

Diskussionen handler om dansk politik, om vores opfattelse af soldaterne, og om hvilke politiske hensyn der blev taget – men der er ingen reel diskussion af, hvad krigen betød for afghanerne, hverken dengang eller i dag.

Holger K. erkender, at missionen fejlede, men hans fokus forbliver på det politiske spil – og ikke på den menneskelige tragedie, som vi har efterladt.

Når moralen slår revner

Selvom Holger K. Nielsens kritik af Lars Findsen er nødvendig, savner jeg stadig en dybere erkendelse af de konsekvenser, krigen har haft – ikke bare for afghanerne, men også for vores egne soldater.

Soldaterne kæmpede med en overbevisning om, at de kunne gøre en forskel, og mange står i dag tilbage med ar på sjælen, ikke kun på grund af fysiske farer, men også på grund af det, der kaldes "moral injury" – en skade på deres moralske kompas.

Læs også

Moral injury er en form for indre konflikt, der ofte efterlader dybe følelser af skyld og skam. Forskning fra Lars Williams ved DIIS har vist, at dette fænomen er særligt fremtrædende blandt soldater, der har oplevet krigens komplekse virkelighed og nu kæmper med at finde mening i de beslutninger, de har været en del af. De står tilbage med en følelse af svigt – ikke kun over for sig selv, men også over for dem, de kæmpede for.

Vi skylder vores soldater at tage ansvar for de fejltagelser, vi som samfund har begået, og den lidelse, vi har været med til at forårsage i Afghanistan. Det betyder, at vi ikke kan nøjes med politiske analyser af krigens taktiske gevinster eller nationale interesser.

Vi må erkende, at de beslutninger, der blev truffet, har haft konkrete menneskelige omkostninger, og at disse omkostninger ikke kun bæres af afghanerne, men også af de danske soldater, som nu står tilbage med en dyb moralsk skade.

Hvis vi skal tage Holger K. Nielsens kritik alvorligt, må vi stille de spørgsmål, han undlader: Hvordan har vi påvirket de afghanere, som blev fanget i en krig, vi førte i deres navn? Hvordan tager vi ansvar for de liv, vi har formet, og de samfund, vi har efterladt i ruiner?

Politisk navlepilleri

Derfor er det ikke nok at pege på politiske fejl eller taktiske overvejelser. Den virkelige diskussion skal handle om konsekvenserne for de mennesker, vi har påvirket.

Politikere kan ikke nøjes med at koncentrere sig om deres egne vælgere, når de tager beslutninger, der koster liv i fjerne lande.

Det er forståeligt, at indenrigspolitiske hensyn spiller en rolle, men når vi sender soldater i krig og tager liv i andre lande, kan vi ikke tillade os at fokusere snævert på, hvordan beslutningerne påvirker vores egen befolkning.

Når vi vælger at gå i krig, forpligter vi os til at tage ansvar for de samfund og de liv, vi påvirker.

Morten Kromann
Afghanistan-veteran

Vi har et ansvar over for de mennesker, vi rammer – både direkte og indirekte. Når vi vælger at gå i krig, forpligter vi os til at tage ansvar for de samfund og de liv, vi påvirker – det handler ikke længere om vælgeropbakning, men om det moralske ansvar, der følger med at tage liv i andres hjemland.

At vi undlader at tale om denne dimension af krigen – både Holger K. og Findsen – er et svigt over for de soldater, der stadig lever med de moralske konsekvenser af deres handlinger.

Vi må forstå, at moral injury ikke blot er en individuel kamp, men en samfundsmæssig udfordring, som kræver, at vi som nation reflekterer over, hvad vi har været en del af, og hvilke værdier vi forsøgte at forsvare.

Dem, vi har glemt

Moral injury kan måske bedst behandles ved, at vi som nation begynder at tage et reelt ansvar for den underliggende fiasko, i stedet for blot at fokusere på individuel symptombehandling.

I stedet for kun at tilbyde soldaterne psykologisk støtte til at håndtere deres indre konflikter, bør vi anerkende den virkelighed, de var en del af: en krig, der ikke førte til det, vi havde lovet afghanerne.

Læs også

Det er ikke nok at forsøge at dulme de individuelle traumer uden samtidig at erkende, at vores indsats i Afghanistan fejlede på fundamentale måder. Hvis vi virkelig ønsker at hele de moralske sår, skal vi starte med at forstå og tage ansvar for, hvad vi har efterladt.

Vi skal tilbage til kernen af det, denne diskussion bør handler om: de afghanske liv, vi lovede at forbedre.

I stedet for at lade debatten fortsætte med at handle om danske soldaters erfaringer og krigens strategiske overvejelser, må vi stille det afgørende spørgsmål: Hvad skete der med de mennesker, vi lovede at beskytte?

De afghanske familier, der nu lever under Taliban, har krav på mere end blot en fodnote i vores politiske debatter. De er de egentlige ofre for den fiasko, vi skal tage ansvar for.

Holger K.'s kritik klinger hult, for mens han peger fingere ad Findsen, undlader han selv at rette fokus mod dem, det hele egentlig skulle handle om: afghanerne, hvis skæbne han blot bruger som baggrundsstøj i et dansk politisk spil.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Kromann

Dommerfuldmægtig, Københavns Byret
cand.jur, Københavns Universitet, og sprogofficer, Forsvaret

Holger K. Nielsen

Fhv. MF (SF), minister og partiformand
cand.mag. i samfundsfag og dansk (Københavns Uni. 1979)

Lars Findsen

Fhv. chef for Forsvarets Efterretningstjeneste og departementschef i Forsvarsministeriet, kommentarskribent på Altinget
cand.jur. (Københavns Uni. 1990)









Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024