Analyse af 
Jørgen Skadhede

Spillet om Landsbyggefondens milliarder er skudt i gang

ANALYSE: Hos den almene boligsektor er der optimisme forud for forhandlingerne om milliarderne i Landsbyggefonden. Med udsigt til en ny ghettostrategi fra regeringen kan der være et økonomisk fix på vej til den trængte sektor.
Jørgen Skadhede
Fakta

Landsbyggefonden

Landsbyggefondens pengetank bliver bygget op af en stor bid af de penge, som lejerne i landets 550.000 almene boliger indbetaler i husleje, når lånene i boligen er afbetalt.

I 2010 indbetaler lejerne 1 mia. kr. til fonden, stigende til cirka 3 mia. årligt i 2020 og 3,5 mia. i 2030.

Med det nuværende boligforlig kommer 2,8 mia. kr. af fondens midler årligt ud at arbejde. 2,4 mia. til renoveringer, 200 millioner til boligsocialt arbejde og 200 millioner til målrettede huslejenedsættelser.

Desuden skal fonden betale en refusion til staten på 25 pct. af den offentlige støtte til nybyggeri af almene boliger.

Siden refusionen blev indført i 2002, er ca. 9 mia. kr. kanaliseret ud af fonden til nybyggeri med det formål at gøre den almene sektor mere selvfinansieret.

Forligspartierne er V, K, DF og R.

Efterårets politiske forhandlinger om de mange milliarder kroner i Landsbyggefonden står for døren. Dermed er lagt op til endnu et slagsmål om de almene lejeres opsparede midler i fonden. Terningerne er endnu ikke kastet, men spillet i kulisserne er i den grad skudt i gang.

Hos Boligorganisationernes Landsforening (BL) og Dansk Byggeri har man øjnene stift rettet mod Landsbyggefonden og går benhårdt efter at få flere penge til især renovering og modernisering af almene boliger.

Optimismen fejler ikke noget hos BL. Og det er der flere gode grunde til. Også selvom BL formentlig ikke slipper af med den politisk omstridte refusion til staten, hvor Landsbyggefonden betaler 25 procent af støtten til nybyggeriet af almene boliger.

For mindre kan også gøre det. Eksempelvis ved at øge eller fremrykke fondens investeringer midlertidigt. Det har regeringen på flere punkter en solid interesse i at gøre netop nu. Ikke mindst med regeringens klare ambition om at præsentere en ny og samlet ghettostrategi i efteråret, der med statsministerens ord skal gøre op med alle lappeløsningerne.

Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra By og Bolig

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024