Debat

Direktører: Hovedingrediensen i ny arkitekturpolitik skal være bæredygtighed

Ny arkitekturpolitik skal sætte en klar retning for et grønt paradigmeskifte. Det kræver, at vi bliver enige om en ny måde at arbejde sammen på, hvor vi som udgangspunkt starter med at kigge på potentialet i det, der allerede eksisterer, skriver Jakob Suenson Schou og Thomas Fænø Mondrup. 

En hovedingrediens i arkitekturpolitikken bør være bæredygtighed, herunder bedre udnyttelse af det eksisterende byggeri og en nænsom tilgang til det åbne land, skriver Jakob Suenson Schou og Thomas Fænø Mondrup
En hovedingrediens i arkitekturpolitikken bør være bæredygtighed, herunder bedre udnyttelse af det eksisterende byggeri og en nænsom tilgang til det åbne land, skriver Jakob Suenson Schou og Thomas Fænø MondrupFoto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix
Jakob Suenson Schou
Thomas Fænø Mondrup
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I en tid, som er præget af klimaforandringer, ressourceknaphed og biodiversitetskrise, står vi overfor en transformation af vores tilgang til det byggede miljø.

Og dette skal en ny arkitekturpolitik understøtte.

Vores tilgang må præges af en større nøjsomhed, respekt for eksisterende bygninger og strukturer samt en ansvarlig omgang med ressourcer.

Inden længe sender Kulturministeriet en ny national arkitekturpolitik på gaden.

Temadebat

Hvad skal en ny national arkitekturpolitik rette op på?

Regeringen har bedt en ekspertgruppe om at udarbejde et udfordringsbillede for arkitekturen. Og det er endt ud i ni udfordringer.

Udfordringsbilledet er en forløber til ekspertgruppens endelige mål, nemlig at udarbejde en hvidbog med anbefalinger til en ny national arkitekturpolitik.

Hvidbogen kommer til efteråret.

Men hvad skal en ny national arkitekturpolitik rette op på? 

Det tapper en række relevante aktører ind i i denne temadebat på Altinget By og Bolig.

Læs mere om debatten og se panelet af aktører her.

Om temadebatter:

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ønsker man at deltage i debatten, kan der skrives til Frida Flinch på [email protected].

En hovedingrediens i arkitekturpolitikken bør være bæredygtighed, herunder bedre udnyttelse af det eksisterende byggeri og en nænsom tilgang til det åbne land.

I et klima- og ressourcemæssigt perspektiv er alt byggeri som udgangspunkt bevaringsværdigt og må derfor tilgås med eftertænksomhed.

Transformative bygninger

Det eksisterende byggeri – selv det mest ydmyge – besidder ligeledes et arkitektonisk og transformativt potentiale.

Det er arkitektens opgave at identificere og dyrke disse potentialer, så bevaring og videreførelse ikke bliver en tvungen handling, men det naturlige valg, der forløser det givne behov.

Transformationens arkitektur må tage afsæt i den bestående bygnings karakter og iboende arkitektoniske spilleregler.

Læs også

Dette sker gennem en grundig analyse og værdisætning, og dernæst et minimalt nødvendigt indgreb, der akkurat opfylder behovet.

Enhver bygning bærer således en historie, en værdi og en mulighed for transformation. Ved at omfavne dette, kan vi nære en dybere forbindelse til vores bygningskultur, skabe unik arkitektur og samtidigt begrænse vores klimaaftryk.

Mere kendskab til cirkulære materialer

En ny arkitektur må bygge på en respektfuld tilgang til ressourcer.

Recirkulerede materialer samt lokalt producerede biogene materialer bør i størst muligt omfang dominere arkitektens pallette, både i transformationsprojekter og nybyggeri.

Vi må omfavne naturens egne materialer og anvende dem i optimerede mængder – let, rent, sundt og nemt at skille ad, så det kan genbruges igen og igen.

Ofte er det dyrt og risikabelt at vælge de mest klimaoptimerede løsninger.

Vores kendskab og kundskab inden for de cirkulære og naturlige materialer skal op – og barriererne skal ned. Nye metoder og løsninger skal gøres tilgængelige og efterprøves.

Landskaber skal bevares

Den nye arkitektur må ligeledes være særligt sensitiv overfor den kontekst, som den skabes i.

Vi må arbejde for en bæredygtig arkitektur, der tager hensyn til mennesker, miljø og fremtidige generationer.

Jakob Suenson Schou og Thomas Fænø Mondrup
Hhv. senior kreativ leder, arkitekt, Arkitema og bæredygtighedsdirektør, Byggeri og Industri, Cowi Group

Fremtidens bygge- og transformationsprojekter foregår særligt i byerne, hvor allerede bebyggede og aktiverede arealer må optimeres og forfines – hele tiden i relation til og dialog med det bestående.

Der skal findes løsninger, så byerne kan udvikles og omdannes uden unødvendig inddragelse af naturarealer til nyt byggeri.

Landskaberne skal bevares som fristeder og adgangen til naturen skal gøres attraktiv og nem.

Øget biodiversitet sikres særligt i større naturarealer, men rekreative, smukke og grønne områder i byerne er nødvendige i forhold til at sikre en bedre forbindelse mellem naturen og mennesket. For at bevare naturen må vi bevare forbindelsen til den.

Klar retning for paradigmeskifte

Vi må arbejde for en bæredygtig arkitektur, der tager hensyn til mennesker, miljø og fremtidige generationer. Det er ikke en umulig drøm, men en nødvendig realitet.

En ny arkitekturpolitik skal sætte en klar retning for dette paradigmeskifte.

Læs også

Hvis vi som aktører i byggeriet skal sikre et skifte mod bæredygtighed, så er det en nødvendighed, at arkitekturpolitikken formidles hensigtsmæssigt og aktiveres i alle led af byggeriets værdikæde.

Fra staten til regioner og kommuner. Fra bygherre til rådgiver og de udførende.

Det kræver, at vi bliver enige om en ny måde at arbejde sammen på, hvor vi som udgangspunkt starter med at kigge på kvaliteten og potentialet i det, der allerede eksisterer.

I 2018 blev arkitektfirmaet Arkitema købt af rådgivningskoncernen Cowi.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Suenson Schou

Designdirektør, Senior Kreativ Leder, Arkitekt, Arkitema

Thomas Fænø Mondrup

Bæredygtighedsdirektør, Byggeri & Industri, Cowi Group

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024