Dagens overblik: Radikale i København vil vrage egen borgmester

Konservative kommer med et hasteforslag til den nye sundhedsreform, og så giver Anders Fogh Rasmussen en undskyldning til det amerikanske folk. Læs mere om det i dagens overblik.

Mistilliden til Radikales kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard kommer på baggrund af utilfredshed med hendes lederstil og manglende evner som leder, skriver Ritzau. 
Mistilliden til Radikales kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard kommer på baggrund af utilfredshed med hendes lederstil og manglende evner som leder, skriver Ritzau. Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Jonas Wiinblad Overgaard

Godmorgen. 

I regeringsgrundlaget fremgår det, at nye styrelser som udgangspunkt skal placeres uden for de store byer. Men en stor del af medarbejderne i en ny styrelse under Ministeriet for Grøn Trepart skal arbejde i København. Det kan du blandt andet læse mere om i dag.

Velkommen til onsdagens politiske overblik.

Radikale i København udtrykker mistillid til egen borgmester

Radikale medlemmer af borgerrepræsentationen i København vil vrage partiets nuværende kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard som spidskandidat til kommunalvalget i 2025.

Det skriver BT.

Mistilliden til borgmesteren kommer på baggrund af utilfredshed med hendes ledelsesstil og manglende evner som leder, skriver BT. 

"Jeg kan bekræfte, hvad du ved; at vi, den radikale gruppe på rådhuset i København, har udtrykt mistillid til Mia Nyegaard som spidskandidat," skriver medlem af Københavns borgerrepræsentation Emil Moselund (R) i en skriftlig besked til BT. 

Læs også

Konservative vil have forslag om kortere ventetider med i ny sundhedsreform 

Mona Juul og Konservative vil nedbringe ventetider til speciallæger nu. 

Det er et ønske, som partiet har med til de igangværende forhandlinger om en ny sundhedsreform. 

Det skriver Ritzau ifølge Berlingske.

Mona Juul er nemlig utilfreds med, at flere af reformens tiltag først træder i kraft i 2027, siger hun til Ritzau. 

"Selv om vi har stor respekt for, at tingene skal gøres ordentligt, så må vi også sige, at reformudspillet har været længe undervejs, og ventelisterne er steget i mellemtiden. Det vil vi gerne gøre noget konkret ved allerede nu," siger partilederen til Ritzau.

Partiet vil udvide den økonomiske ramme for speciallæger frem mod 2027 med 400 millioner kroner. 

Læs også

Anders Fogh undskylder til amerikanerne for ikke at bruge nok penge på forsvar

Danmarks tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen kommer nu med en undskyldning til det amerikanske folk for, at Danmark ikke har været hurtigere til at opnå Natos målsætning om at bruge to procent af bnp på forsvar. 

Det fortæller han i et interview med Berlingske.

Og så mener eks-statsministeren, at danskerne bliver nødt til at indse, at sikkerhed og forsvar kommer før alt andet.

"Vi føler allesammen, at det ville være rart at bruge pengene på skoler, ældrepleje, uddannelse og alt muligt andet. Og det har vi så gjort. Fordi vi ikke var tilstrækkeligt bevidste om, hvad vi skulle lære om historien, nemlig at den bedste måde at sikre freden på er faktisk at være parat til krigen. Så diktatorer som Putin og Xi Jinping ikke tør angribe os – fordi de ved, at vi er stærkere end dem," siger Anders Fogh Rasmussen til avisen.

Anders Fogh mener, at en ny målsætning må være, at alle Nato-lande skal bruge tre procent af bnp i fremtiden på forsvar og sikkerhed. 

Læs også

Ny styrelse placeres primært i de store byer trods ambitioner om decentralisering

Ministeriet for Grøn Trepart har fået en ny styrelse, nemlig Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø.

En stor del af styrelsens medarbejdere kommer til at sidde i København, og det er på trods af, at det fremgår af regeringsgrundlaget, at man "som udgangspunkt" vil placere nye styrelser uden for de største byer. 

Det skriver Jyllands-Posten.

I alt får den nye styrelse cirka 1.750 medarbejdere, hvor 52 procent af dem kommer til at sidde i København, Odense eller Aalborg. 

Og det har mødt kritik fra Danmarksdemokraternes politiske ordfører, Susie Jessen, der kalder formulering i regeringsgrundlaget for "tomme ord".

"Vi er under tidspres for at få skabt et helt nyt grønt danmarkskort, og derfor har det været vigtigt, at der fra begyndelsen ikke er opstået tvivl om, hvorvidt folk først skulle flyttes," siger Jeppe Bruus, minister for grøn trepart, til Jyllands-Posten. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mia Nyegaard

Kultur- og fritidsborgmester (R), Københavns Kommune
cand.scient.pol. (Københavns Uni.), MA i afrikastudier (Københavns Uni.)

Emil Moselund Østergaard

Medlem af Borgerrepræsentationen (R), Københavns Kommune, public affairs-rådgiver, WWF Verdensnaturfonden
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2020)

Mona Juul

Politisk leder, Konservative, MF (K)
civiløkonom (Syddansk Uni. 1993)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024