Debat

Forsker: Det forpligter, når København anerkender hjemløses rettigheder

Når Københavns Kommune tirsdag tilslutter sig en europæisk rettighedserklæring for hjemløse, er den fremover forpligtet til at sikre adgang til bolig, drikkevand og andre basale rettigheder. Det er et vigtigt skridt, skriver Pia Justesen.

Hjemløse møder urimelige begrænsninger og straf, når de bruger det&nbsp;offentlige rum til helt basale fornødenheder. Det har Københavns Kommune nu forpligtet sig til lave om på, skriver Pia Justesen.&nbsp;<br>&nbsp;&nbsp;&nbsp;
Hjemløse møder urimelige begrænsninger og straf, når de bruger det offentlige rum til helt basale fornødenheder. Det har Københavns Kommune nu forpligtet sig til lave om på, skriver Pia Justesen. 
   
Foto: Celina Dahl/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ekskluderende design og lovgivning begrænser personer i hjemløshed i at bevæge sig rundt i byens rum.

Det kan være bænke med armlæn midt på, som gør det umuligt at ligge ned og sove. Det kan også være skilte, som forbyder overnatning i byens parker.

Sådan er situationen for personer i hjemløshed i København.

Retten til det offentlige rum er en menneskeret. Personer i hjemløshed har ret til at færdes frit og opholde sig i det offentlige rum.

Pia Justesen
Ph.d. Aalborg Universitet

De møder urimelige begrænsninger og straf for at bruge det offentlige rum på en måde, som indgår i deres strategier for at overleve i gadehjemløshed.

Men retten til det offentlige rum er en menneskeret. Personer i hjemløshed har ret til at færdes frit og opholde sig i det offentlige rum.

Det understreges i artikel III i den europæiske Homeless Bill of Rights, der på dansk kaldes Rettighedserklæring for Personer i Hjemløshed.

Det er den erklæring, som Københavns Kommune underskriver tirsdag.

Ret til at gøre ting for at overleve

Retten til det offentlige rum er blot en af de menneskerettigheder, som nu bliver anerkendt af København.

I alt indeholder erklæringen 11 menneskerettigheder, som er særligt relevante for personer, der befinder sig i en hjemløshedssituation.

For en person i hjemløshed kan respekt for disse rettigheder give adgang til et mere trygt og værdigt liv. Derfor er det så vigtigt, at København i dag underskriver. Det er ikke bare fjern teori.

Det handler om helt praktiske ting, som kommunen skal respektere:

  • Retten til bolig
  • Retten til værdig nødovernatning
  • Retten til det offentlige rum
  • Retten til ligebehandling
  • Retten til en adresse
  • Retten til basale sanitære faciliteter
  • Retten til akut hjælp
  • Retten til at stemme
  • Retten til databeskyttelse
  • Retten til privatlivets fred
  • Retten til lovligt at gøre ting, som er nødvendige for at overleve

VIVE’s seneste officielle hjemløsetælling viser, at der er 1370 borgere i hjemløshed i Københavns Kommune.

Adgang til vand, toilet og bad

Boliger, som har karakter af rigtige hjem, kan ellers opfylde nogle af menneskets mest basale behov.

Boliger giver ly mod dårligt vejr, og de giver mulighed for privatliv og personlige relationer. Rettighedserklæringens artikel I betyder da også, at København skal sikre retten til bolig for personer i hjemløshed.

Læs også

I København er der et begrænset antal drikkefontæner, og det er vanskeligt at få adgang til et bad, hvis man lever i gadehjemløshed.

Nogle offentlige toiletter lukker desuden om vinteren. Men alle mennesker har brug for vand at drikke og mulighed for at gå på toilet og i bad.

At få opfyldt disse basale behov er afgørende for at kunne nyde menneskerettigheder som retten til liv og retten til arbejde.

Rettighedserklæringens artikel VI indebærer, at København skal sikre adgang til rent drikkevand, toiletter og bad af en standard, som gør det muligt for personer i hjemløshed at opretholde en hygiejne på et værdigt niveau.

Ret til at kræve sin ret

Det overordnede formål med Rettighedserklæring for Personer i Hjemløshed er at sikre, at kommunen opfylder sine forpligtelser overfor personer i hjemløshed.

Vores håb er, at Københavns tilslutning til rettighedserklæringen vil skabe mere synlighed og opmærksomhed på mennesker i hjemløshed generelt.

Pia Justesen
Ph.d. Aalborg Universitet

Men erklæringen handler også om at informere personer i hjemløshed om deres grundlæggende menneskerettigheder. Endeligt er det et mål med erklæringen at skabe større bevidsthed om hjemløshed blandt myndigheder, sociale aktører og bredt i den almindelige befolkning.

I forskningsprojektet ”Ekskluderende design – social eksklusion i byens rum” arbejder vi på at skabe dialog om eksklusion af personer i hjemløshed.

Vores håb er, at Københavns tilslutning til rettighedserklæringen vil skabe mere synlighed og opmærksomhed på mennesker i hjemløshed generelt.

Læs også

En synlighed som er en forudsætning for dialog og samtale. Vi har derfor glædet os til at fejre, at Danmarks hovedstad i dag går forrest og underskriver.

Vi ved også fra vores samarbejde med civilsamfundsorganisationer, at personer som lever i hjemløshed i København ikke altid får opfyldt deres menneskerettigheder.

Her kan rettighedserklæringen gøre en forskel.

Enkeltpersoner og organisationer kan med erklæringen i hånden gå til kommunen og kræve deres ret til bolig, drikkevand, toilet og alle de andre grundlæggende menneskerettigheder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024