Arkitekturoprøret: Arkitekturpolitikken bør gøre op med rodløs og menneskefjendsk arkitektur
Det er et demokratisk problem, at et flertal ønsker traditionelt byggeri, men tæt ved nul procent af byggeriet imødekommer dette ønske. Den nye arkitekturpolitik bør basere sig på fakta og sund fornuft, skriver Jep Loft.
Jep Loft
Formand for ArkitekturoprøretDen nye arkitekturpolitik bør rette op på misforholdet mellem befolkningsflertallets ønsker til boligbyggeriet og det byggeri, som byggebranchen leverer.
I flere menneskealdre har man bygget kedelige, firkantede boligblokke uden at bekymre sig om, hvad borgerne ønsker.
Arkitekter, bygherrer, developere og myndigheder har befundet sig i deres egen lukkede verden og har sjældent vist interesse for at høre, hvad almindelige mennesker mener.
Hvad skal en ny national arkitekturpolitik rette op på?
Regeringen har bedt en ekspertgruppe om at udarbejde et udfordringsbillede for arkitekturen. Og det er endt ud i ni udfordringer.
Udfordringsbilledet er en forløber til ekspertgruppens endelige mål, nemlig at udarbejde en hvidbog med anbefalinger til en ny national arkitekturpolitik.
Hvidbogen kommer til efteråret.
Men hvad skal en ny national arkitekturpolitik rette op på?
Det tapper en række relevante aktører ind i i denne temadebat på Altinget By og Bolig.
Læs mere om debatten og se panelet af aktører her.
Om temadebatter:
I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.
Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Ønsker man at deltage i debatten, kan der skrives til Frida Flinch på [email protected].
På havne over hele landet er der bygget utallige nye, uinteressante huse.
I København er der i de seneste 20 år bygget på 42 kilometer havnekaj. Det er en ulykke, at det er gået så hurtigt. Man nåede ikke at tænke sig om. Hvad kunne der ikke være skabt?
Vi har fået lukkede, ensformige kasser i stedet for levende by- og havnemiljøer. Og nu vil man fortsætte det hovedløse byggeri i Jernbanebyen på Vesterbro.
Flertallet foretrækker traditionelt byggeri
Der er utvivlsomt bygget fortrinlige boliger, som beboerne er glade for. Men de nye huse har ikke skabt gode byrum.
Byggerierne har intet givet tilbage til byen. Man har misbrugt enestående muligheder og ikke formået at skabe gode bymiljøer, som andre kan have gavn af.
Det skyldes den rodløse og menneskefjendske modernistiske arkitektur.
Meningsmålinger blandt andet fra Norge viser, at et stort flertal foretrækker traditionelt byggeri frem for moderne. Og de boligsøgendes adfærdsmønstre bekræfter dette.
De velstillede klumper sig sammen i de gode bymiljøer i de ældre bykvarterer, mens de mindre velstillede samler sig i omegnen.
Vi har fået parallelsamfund og ghettoer. Den modernistiske arkitektur bærer et stort ansvar for denne udvikling.
Hvis velfærdssamfundet skal overleve, skal man ophøre med det triste nybyggeri, så storbyernes omegnskommuner bliver mere attraktive for de ressourcestærke. Så vil presset på det centrale København lette, og boligpriserne vil holdes i ro.
Nye bykvarterer i hele Europa
Arkitekturoprøret har nu bredt sig til 34 lande, og der er løbende kontakt mellem landene om den udvikling, der er i gang.
På vores hjemmeside har vi et opslag, der omtaler mere end 50 nye bykvarterer i Europa, som er bygget i traditionel stil inden for de seneste år.
Men når vi taler med danske bygherrer og arkitekter, får vi det indtryk, at de er uvidende om det. Ej heller synes der at være kendskab til meningsmålingerne fra vores nabolande.
Mennesket er et organisk væsen, der befinder sig bedst i en by, der ikke ligner et tegnebordsprojekt.
Jep Loft
Formand, Arkitekturoprøret
Arkitekturpolitikken bør gøre op med det modernistiske tankegods, som er baseret på ideologi og holdninger, men blottet for logik og i strid med al erfaring.
Ideologien opstod for hundrede år siden, og man har vist nok trofast doceret den på arkitektskolerne år efter år lige siden. Nytænkning har ikke vundet indpas.
Erfaringsmaterialet ligger ellers lige for: 90 procent af det bebyggede areal er skabt efter Første Verdenskrig, men de bedste byrum findes i de 10 procent, der er mere end 100 år gamle.
Og logikken er klar: Gode byrum skaber trivsel for beboerne og glæde for andre. Børn får en god opvækst.
Debatten skal baseres på fakta og fornuft
Da modernismen kom, begyndte man at bygge boligblokke og punkthuse uden for bykernerne. Man ville væk fra de skumle baggårde og ud, hvor der var lys og luft.
Men nu er baggårdene væk, og de gamle karréer har fået fortrinlige, grønne gårdrum.
Modernismens forudsætninger er forsvundet, men alle dens ulemper består. Mennesket er et organisk væsen, der befinder sig bedst i en by, der ikke ligner et tegnebordsprojekt.
Ganske som vi hellere vil gå tur i en naturskov end i en plantage. For investorerne er der større gevinst, når der skabes beliggenhedsværdi, og intet er vigtigere for fast ejendom.
Den nye arkitekturpolitik bør flytte arkitekturdebatten fra at basere sig på holdninger til at være baseret på fakta og sund fornuft.
Derved kan den bringe byggeriet i overensstemmelse med befolkningsflertallets ønsker.
Det er et demokratisk problem, at et flertal ønsker traditionelt byggeri, men tæt ved nul procent af byggeriet imødekommer dette ønske.