Debat

Realdania: Tværgående samarbejder skal skabe bedre balance

DEBAT: Hvis vi for alvor skal skabe bedre balance i de udsatte boligområder, kræver det, at aktørerne arbejder mere på tværs af hele området. Det mener Anne Skovbro, filantropidirektør i Realdania.

David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anne Skovbro
Filantropidirektør, Realdania

Ingen tvivl om, at de udsatte boligområders udfordringer er komplekse. Det er udfordringer, som både angår det fysiske, bymæssige område, det boligsociale område og det velfærdsmæssige område. Derfor involverer de også en lang række aktører og langsigtede indsatser.

Derudover har flere indlæg i denne debat også sat fokus på, hvordan der ser ud til at være behov for mere helhedsorienterede indsatser, hvis vi for alvor skal gøre noget for at forbedre levevilkårene for borgere, som bor i de udsatte boligområder.

Flere debattører peger desuden på, at sådan en indsats ikke kun kræver, at aktørerne arbejder bedre sammen, men også at nye typer af aktører – blandt andet fra civilsamfundet – melder sig på banen og går ind og hjælper med at løfte og løse udfordringerne.

Vi skal løfte blikket fra den områdeorienterede tilgang og til et større bystrategisk perspektiv med nye organiseringsformer og flere tværgående projekter.

Anne Skovbro
Filantropidirektør, Realdania

Filantropi på en ny måde
I Realdania har vi i de senere år bevæget os fra at arbejde med filantropi på den klassiske, projektorienterede måde – hvor vi bevilger midler til de gode ideer og ansøgninger, vi modtager – over i en strategisk og mere langsigtet form for filantropi.

Vi går ind og er med til at løfte nogle af de fælles samfundsudfordringer, som er svære, men påtrængende at finde gode, fælles løsninger på. De problemer, som ikke kan løses af én part alene. Man kan kalde det problemdrevet filantropi.

Det betyder, at vi som filantropisk forening i højere grad engagerer os i problemstillinger af langsigtet, kompleks karakter. Et af dem er udsatte boligområder i byerne.

Vi bidrager i stigende omfang til at samle feltets centrale aktører om bordet og skabe et innovativt rum for nye måder at anskue muligheder og løsninger på.

Derfor udvider vi også hele tiden værktøjskassen. Vi afprøver nye metoder i partnerskaber, indhenter ny viden og gennemfører kampagner.

De seneste år har vi også arbejdet med arbejdsformen Collective Impact, som er ny i en dansk kontekst, men som allerede anvendes verden over. Vi har i de seneste år gjort os nogle erfaringer med Collective Impact og udvikler fortsat på metoden.

Projekter på tværs
Kendetegnende for arbejdet er, at man arbejder efter en fælles agenda og efter fælles målemetoder for effekter af indsatser, men nok først og fremmest, at der arbejdes på den lange bane – 10 år eller mere.

Det lange, seje træk er også afgørende, når det gælder de udsatte boligområder. Gennem årene er der opnået rigtig meget i mange boligområder. Men meget taler også for, at vi styrker koordineringen og helhedstænkningen i det, vi gør.

Der er behov for et strategisk greb, hvor alle aktører – kommuner, boligorganisationer, beboere, uddannelsesinstitutioner, skoler, fritidsforeninger, fonde og foreninger og andre aktører – arbejder koordineret og i samme retning.

Vi skal løfte blikket fra den områdeorienterede tilgang og til et større bystrategisk perspektiv med nye organiseringsformer og flere tværgående projekter. Projekter, hvor flere parter er involveret om det samme. Projekter, som går på tværs af matrikelgrænser og ejerskab.

Dette kan få betydning for de eksisterende rammevilkår og lovgivning på området, som så må genovervejes. Men måske er det dét, som skal til, hvis vi skal rykke noget for alvor?

Vi skal i samarbejde mobilisere alle hinandens gode kræfter – have del i hinandens fagligheder og dyrke viljen til at samarbejde ligeværdigt, ordentligt og i øjenhøjde med hinanden, hvis vi skal skabe bedre balance i boligområderne. Og vi skal være tålmodige – ting tager tid.

Dokumentation

Fra 18. maj og en måned frem sætter By- og boligdebatten fokus på særligt udsatte boligområder.

Følg debatten her.

Boligdebatten på Altinget: by og bolig har til formål at fokusere og styrke den boligpolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget: by og bolig derfor eksperter, politikere, erhvervslivet og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og problemstillinger inden for boligområdet.

Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten.

Send dit indlæg til [email protected]


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne Skovbro

Adm. direktør, By & Havn
civilingeniør (Aalborg Uni. 1995), ph.d. i arkitektur og design (Aalborg Uni. 2001)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024