Debat

S i København til regeringen: Ændr planloven, så vi kan bygge rigtige studieboliger

Manglen på studieboliger skyldes et hul i lovgivningen. Hvis regeringen lapper det hul, skal vi nok sørge for flere billige boliger, skriver Laura Rosenvinge og Marcus Vesterager.

Når studierne starter op i disse uger, er mange studerende nødt til at acceptere en urimelig høj leje eller nogle groteske vilkår. Eller begge dele. Det er ganske enkelt ikke godt nok, skriver Laura Rosenvinge og Marcus Vesterager.
Når studierne starter op i disse uger, er mange studerende nødt til at acceptere en urimelig høj leje eller nogle groteske vilkår. Eller begge dele. Det er ganske enkelt ikke godt nok, skriver Laura Rosenvinge og Marcus Vesterager.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Laura Rosenvinge
Marcus Vesterager
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er dyrt at bo i København. Ikke mindst for studerende. Det er desværre ikke nogen nyhed, men friske tal fra Danmarks Almene Boliger – BL tegner et billede af en deprimerende udvikling: Huslejen for studerende, der bor privat til leje, er steget 37 procent fra 2016 til 2021.

Til sammenligning var inflationen i samme periode fem procent. Det er altså blevet meget, meget dyrere at få tag over hovedet som studerende i København. 

Historierne fra et skævt lejemarked er mange. Var det noget med et kosteskab på 6 kvm til 6000 kroner om måneden? Det er for resten uden vand, varme og internet. Ja, og så må der heller ikke komme gæster på besøg. Er det ikke noget for dig, må du finde et andet sted. 

Lyder det absurd? Det er ikke desto mindre de vilkår, mange studerende står over for; de kan sige ja tak til høj leje og skøre betingelser, eller de kan stå uden bolig, når undervisningen starter til september.

En studievenlig studieby

Sådan skal det selvfølgelig ikke være. En studieby som København skal have boliger til studerende. Vi har derfor længe haft en ambition om at bygge langt flere studieboliger.

For selvom byggeprojekter bliver godkendt som ungdomsboliger, kan vi som kommune ikke stille krav til, hvor meget lejlighederne må koste i leje, eller hvem der må bo i dem

Laura Rosenvinge og Marcus Vesterager
Medlemmer af Borgerrepræsentationen (S)

Bygger vi flere boliger, kan udbuddet bedre følge med efterspørgslen. Her er vi faktisk godt på vej – så hvorfor er det stadig så urimeligt dyrt at få tag over hovedet som studerende? 

En væsentlig grund er et uheldigt hul i lovgivningen. Som reglerne er nu, kan man bygge private ungdomsboliger med alle de fordele, der følger med, for derefter at leje dem ud til tårnhøje priser, som studerende ikke har en chance for at betale.

For selvom byggeprojekter bliver godkendt som ungdomsboliger, kan vi som kommune ikke stille krav til, hvor meget lejlighederne må koste i leje, eller hvem der må bo i dem. 

Kaktustårnene er et godt eksempel på, at det, der burde blive til billige studieboliger, slet ikke ender sådan. Byggeriet skulle huse 500 ungdomsboliger, men de bliver nu udbudt som eksklusive mini-boliger med en månedlig husleje på 10.000 kroner.

Det er helt på månen, og endnu flere af den slags boliger vil ikke hjælpe de studerende, for det er ikke det, de studerende efterspørger; nemlig en bolig, man faktisk kan betale på en SU. 

Når studierne starter op i disse uger, er mange studerende derfor nødt til at acceptere en urimelig høj leje eller nogle groteske vilkår. Eller begge dele. Det er ganske enkelt ikke godt nok.

Handling fra Christiansborg

Som socialdemokrater tør vi godt gøre det klart, at vi sætter lejernes rettigheder højt. Vi tør godt stille krav til dem, der vil leje ud til de studerende, så de studerende faktisk kan bo der. For vi kan ikke regne med udlejernes gode vilje. 

Vi vil derfor komme med et godt tilbud; hvis I giver os redskaberne, så skal vi nok sørge for, at boligerne kommer

Laura Rosenvinge og Marcus Vesterager
Medlemmer af Borgerrepræsentationen (S)

I praksis kan vi nemlig se, at udlejerne udnytter smuthullet i lovgivningen meget flittigt. Det går ud over de studerende.

Heldigvis er løsningen faktisk ganske enkel: En ændring i planloven, så vi kan stille krav om, at boligerne faktisk bliver studieboliger.

Det burde være en nem sag, men trods mange opfordringer, mangler vi handling fra Christiansborg – og i særdeleshed regeringen. 

At Folketinget nøler er desværre ikke nyt, men vi lader tvivlen komme parlamentarikerne til gode.

Vi vil derfor komme med et godt tilbud; hvis I giver os redskaberne, så skal vi nok sørge for, at boligerne kommer. Det vil være bedre for de studerende – ikke blot i København, men også i resten af landet.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Laura Rosenvinge

Medlem af Borgerrepræsentationen (S), Københavns Kommune, politisk ordfører og socialordfører, Socialdemokratiet i København, politisk konsulent, Modstrøm
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2020)

Marcus Vesterager

Medlem af Borgerrepræsentationen (S), Københavns Kommune, bestyrelsesformand, ARC
cand.arch.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024