Debat

Tidligere værnepligtig: Hvorfor insisterer Forsvaret på, at der kun findes ét køn?

Forsvarets kønsneutrale strategi er et misforstået koncept. Derfor er en ligestilling af værnepligten vigtig, selvom det ikke vil ændre de grundlæggende problemer, som kvinder møder i Forsvaret, skriver Christina Ploug Hansen.

Jeg tror ikke, at værnepligt for kvinder vil ændre de grundlæggende problemer, som kvinder møder i Forsvaret, skriver&nbsp;Christina Ploug Hansen.<br>
Jeg tror ikke, at værnepligt for kvinder vil ændre de grundlæggende problemer, som kvinder møder i Forsvaret, skriver Christina Ploug Hansen.
Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Da jeg i 2019 begyndte som værnepligtig i Hæren, var jeg både nervøs og fuld af forventning. Jeg vidste, at tiden i uniform ville byde på nye oplevelser og udfordringer.

På samme tid havde jeg en dyb følelse af, at jeg nu skulle være en del af et konservativt fællesskab, der beror sig på normer og værdier, som jeg ikke var vant til. 

Jeg havde hørt nok om Forsvaret til at vide, at jeg sandsynligvis skulle nedtone min kvindelighed i sociale sammenhæng og tilpasse mig en mandsdomineret kultur.

Jeg havde blandt andet hørt om kvinder, der forsøgte at gøre deres stemme dybere. I løbet af min værnepligt oplevede jeg den kultur helt tæt på, blandt andet på marchture under øvelser i felten.

Her blev vi kvinder til tider brugt som et eksempel til at motivere mændene. Hvis nogle af mændene faldt fra undervejs eller gav udtryk for, at de havde det meget hårdt, brugte de os kvinder i delingen, der stadig kunne fortsætte uden de store problemer, som en pisk til at fortsætte. Det skete ofte sammen med vendinger som: "Hvis hun kan klare det, bør du også kunne!"

Kvindelige værnepligtige skal ikke bevise sig mere værd end deres mandlige kollegaer.

Christina Ploug Hansen
Kadet, Hærens Officersskole

Som udgangspunkt fandt jeg ikke de store problemer ved de situationer. Omvendt så jeg det som et stort problem, at vi kvinder med værneret hele tiden skulle forholde os til at have andre ansættelsesvilkår end de mandlige værnepligtige.

Det skete blandt andet, da en kvinde i min deling udtrykte utilfredshed med en arbejdsopgave og blev mødt med kommetaren: "Du kan bare sige op, du er her ikke under de samme vilkår som os mænd".

Det var ikke blot provokerende. Det var også et klart tegn på, at der eksisterer en ansættelseskontrakt, som skaber ulighed. For faktum er, at vi netop godt kan sige op, hvis vi vil. Det kan mændene ikke.

Forsvarets kønsstrategi slår fejl

Som situationen er nu, holder det derfor heller ikke, når Forsvaret insisterer på, at der kun findes ét køn i Forsvaret. Denne kønsneutrale strategi, som Forsvaret endda har brugt i kampagner til at rekruttere værnepligtige, er et misforstået koncept.

Den tankegang vil bare være med til at usynliggøre de udfordringer, der er ved at være kvinde i Forsvaret.

Læs også

Selvom jeg ikke tror, at værnepligt for kvinder vil ændre de grundlæggende problemer, som kvinder møder i Forsvaret, vil det pege i en positiv retning og skabe forudsætning for, at kvinder i det mindste rent juridisk er på lige fod med mænd.

Det kan også give kvinder større lyst til at søge værnepligten.

Overordnet set synes jeg, at ingen bør tvinges til at forsvare deres land. Forsvaret skal være så attraktivt, at folk frivilligt vælger det til.

Men da stort set alle værnepligtige i dag alligevel er i trøjen frivilligt, og at cirka 25 procent af de værnepligtige er kvinder, ser jeg ingen grund til ikke at indføre værnepligt for kvinder.

Forvrænget debat

I debatten om værnepligt hører jeg ofte, at der er fysiske forskelle mellem mænd og kvinder. Og ja, det er der ingen tvivl om. Men selvom mænd oftest har en større fysisk fordel end kvinder, gør det sig ikke nødvendigvis altid gældende, når det kommer til at præstere.

Forsvaret skal være så attraktivt, at folk frivilligt vælger det til.

Christina Ploug Hansen
Kadet, Hærens Officersskole

Under min tid i værnepligten var der både mænd og kvinder, der udviste udmattelse og træthed. At kunne leve op til de krav, som værnepligten kræver, afhænger ikke alene af køn, men af den enkeltes styrke og mentalitet.

Kvindelige værnepligtige skal ikke bevise sig mere værd end deres mandlige kollegaer, fordi deres køn bemærkes før deres kompetencer.

Vi skal anerkende og værdsætte forskellene mellem kønnene og bruge de forskelle til vores fordel. Det, mener jeg, vil føre til et bedre og mere inkluderende Forsvar.

At unge begynder deres karriere med den grunduddannelse, som værnepligten tilbyder, har også en betydelig værdi. De kan både bruge den læring i det civile liv og i en fremtidig karriere i Forsvaret.

Læs også

Jeg har selv valgt at søge tilbage i Forsvaret, efter jeg færdiggjorde min bachelor, og er i dag kadet på officersuddannelsen i Hæren.

Det valgte jeg, netop fordi værnepligten også var fyldt med gode erfaringer, som gav mig lyst til at forsætte min karriere i Forsvaret.

Derfor er det vigtigt, at der indføres værnepligt for kvinder. Det sikrer lige juridiske vilkår og fremmer en mere inkluderende kultur i Forsvaret.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024