Dansk Folkeparti vil have EU til at forbyde TikTok: "Jeg er nødt til at erkende, at EU har magten her"

Spidskandidaten til EU-valget for Dansk Folkeparti vil forbyde TikTok, hvis platformen ikke tvangssælges til en vestlig virksomhed. TikTok medfører en væsentlig risiko for kinesisk spionage, advarer Anders Vistisen. EU skal ikke blande sig, mener Danmarksdemokraterne.

"Vi har set konkrete eksempler på, at TikTok har været brugt til at spionere på journalister, borgere i Vesten, og der er en stor sammenblanding mellem TikTok og det kinesiske stat, som er et kommunistisk diktatur," siger Anders Vistisen (DF).
"Vi har set konkrete eksempler på, at TikTok har været brugt til at spionere på journalister, borgere i Vesten, og der er en stor sammenblanding mellem TikTok og det kinesiske stat, som er et kommunistisk diktatur," siger Anders Vistisen (DF).Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Jonas Wiinblad Overgaard

Det skal være slut for europæiske borgere at bruge den kinesiske SoMe-platform Tiktok, med mindre mediet tvangssælges til en vestlig virksomhed.

Det mener Dansk Folkepartis spidskandidat til EU-valget, Anders Vistisen.

"Vi har set konkrete eksempler på, at TikTok har været brugt til at spionere på journalister, borgere i Vesten, og der er en stor sammenblanding mellem TikTok og den kinesiske stat, som er et kommunistisk diktatur," siger han. 

Ifølge Vistisen medfører Tiktok "en væsentlig risiko for kinesisk spionage", og "derfor vil det være hensigtsmæssigt at forbyde TikTok i EU."

I er et EU-kritisk parti, der i de seneste fem år har siddet i en EU-kritisk gruppe i Bruxelles. Hvorfor skal EU blande sig på dette område?

"Jeg kan godt drømme mig tilbage til et sted, hvor Danmark kunne bestemme alt selv, men jeg er nødt til at erkende, at EU har magt på nogle områder, og lige nu er det i EU, at kompetencen ligger på det her område," siger han. 

Læs også

Danmarksdemokraterne vil ikke forbyde

Af politikernes svar i Altingets kandidattest kan man se, at Anders Vistisen og Dansk Folkeparti ikke er alene om at ville forbyde TikTok i EU.

Det vil kandidaterne fra SF og Socialdemokratiet også i stor stil.

Anderledes ser det ud hos partier som Liberal Alliance, Moderaterne, Venstre og Danmarksdemokraterne. 

Jeg kan jo ikke ændre på al den magt, Inger Støjberg har givet EU i sin karriere, imens hun har siddet i Folketinget.

Anders Vistisen (DF)
Spidskandidat til EU-valget

EU skal "principielt ikke blande sig", lyder det blandt andet fra Kristoffer Storm, der er spidskandidat for Inger Støjbergs Danmarksdemokraterne.

"Vi skal ikke forbyde ting, der ikke har en kriminel markedsstrategi," uddyber Kristoffer Storm.

Han har også hørt historierne om, at den kinesiske stat overvåger og indsamler data igennem platformen. Han bruger ikke selv platformen, men han går dog ikke ind for et forbud af TikTok.

Kristoffer Storm mener til gengæld, at det er "underligt, at DF ikke er mere konsekvente" i deres EU-politik.

"De siger, at de gerne vil ud af EU, men på mange spørgsmål vil de gerne bruge EU. Det er lidt noget rod. Jeg tror ikke, at jeg er den eneste, der har svært ved at finde ud af, hvad partiet rent faktisk vil," siger Danmarksdemokraternes spidskandidat.

Normalt er Dansk Folkeparti klare i spyttet, når det gælder kritik af EU. Er rollerne ikke byttet ved det her eksempel om TikTok. Her vil du, Anders Vistisen, gerne have, at EU regulerer, mens Kristoffer Storm mener det modsatte?

"Nej, på det her område, er det EU, der har kompetencerne. Jeg kan jo ikke ændre på al den magt, Inger Støjberg har givet EU i sin karriere, imens hun har siddet i Folketinget," siger Anders Vistisen. 

Han advarer samtidig imod Danmarksdemokraternes tilgang til TikTok, for det er ifølge Vistisen "svært at forestille sig konsekvenserne" af "bare at lade TikTok fortsætte, som man gør nu." 

Læs også

Har selv en profil

Anders Vistisen har, trods sin modstand mod TikTok, selv en profil, hvor han lægger videoer op, blandt andet i forbindelse med valgkampen.

Du har selv en TikTok-profil. Hvorfor har du det, når du mener, at platformen skal forbydes?

"Det er et sted, hvor mange danskere er. Og i den politiske kommunikation, så kan man afholde sig fra at kommunikere med de danskere eller bide i det sure æble og være på platformen," siger han.

Er det ikke dobbeltmoralsk både at ville forbyde TikTok og samtidig vælge at bruge platformen til blandt andet at føre valgkamp?

"Jo, men jeg har været åben om det. Mit første opslag på TikTok handlede om, at jeg er stor modstander af den ejerform, mediet har. Vi mener, det skal tvangssælges eller alternativt forbydes, og det mente vi også, da vi gik ind på platformen for at føre valgkamp," siger Anders Vistisen. 

Læs også

Splitter regeringspartierne

Det er ikke kun blandt EU-kritikerne, at spørgsmålet om TikTok splitter. Også regeringspartierne ser vidt forskelligt på et forbud af TikTok. 

DF siger, at de gerne vil ud af EU, men på mange spørgsmål vil de gerne bruge EU. Det er lidt noget rod.

Kristoffer Storm (DD)
Spidskandidat til EU-valget

Ni ud af 10 socialdemokratiske kandidater er helt eller overvejende enige i et europæisk forbud mod TikTok. Marianne Vind (S), der ligger nummer tre på partiets liste til EU-valget, er ikke i tvivl.

"TikTok er i ledtog med den kinesiske regering. TikTok bliver brugt til at overvåge og samle data på resten af verden. Samtidig er TikTok det vilde vesten. Der er ingen regler, der beskytter de mange børn, der bruger mediet, mod skadeligt indhold," skriver Mariane Vind fra Socialdemokratiet i en kommentar i Altingets kandidattest, hvor hun også erklærer sig helt enig i et forbud.

Hos de to andre regeringspartier er man modstandere af et forbud.

Hos Moderaterne er otte ud af 11 kandidater helt eller overvejende uenige i et forbud, mens det er otte ud af 12 kandidater hos Venstre.

"Regulering af tech-giganterne skal ske på EU-plan for at få en reel betydning. Det kan vi som lille land ikke gøre selv. Samtidig skal vi sikre, at vores børn og unge trygt kan færdes på sociale medier, men det betyder ikke, at vi nødvendigvis skal forbyde brugen af visse sociale medier. Vi skal snarere stille krav til dem," skriver spidskandidat for Venstre, Morten Løkkegaard, i en kommentar til spørgsmålet om et EU-forbud mod TikTok. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Vistisen

MEP (DF)
cand.jur. (Aarhus Uni. 2013)

Kristoffer Hjort Storm

Kommende MEP (DD), afgående rådmand (DD), Aalborg Kommune (31/10-24), regionsrådsmedlem (DD), Region Nordjylland
Gymnasial

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024