Debat

Innovationscenter: Danmark skal koble sig på mHealth-revolutionen

DEBAT: Markedet for mHealth vokser kolossalt. Hvis det danske sundhedssystem bliver koblet på udviklingen, giver det helt nye muligheder for at styre sygdomsforløb for både borger og behandler, skriver Henrik Bo Larsen og Mikkel B. Skovborg fra Innovation Centre Denmark, USA.

Danmark skal udnytte mHealth-udviklingen. Jo før, jo bedre, skriver Henrik Bo Larsen og Mikkel B. Skovborg.
Danmark skal udnytte mHealth-udviklingen. Jo før, jo bedre, skriver Henrik Bo Larsen og Mikkel B. Skovborg.Foto: Colourbox.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Henrik Bo Larsen og Mikkel B. Skovborg
Henholdsvis Innovation Sector Expert, Life Science og attaché, Innovation Centre Denmark, Silicon Valley

Smartphones, ure og andre forbrugerprodukter vil gøre relevante sensorer alment tilgængelige. Sundhedsdata vil være tilgængelig for den enkelte borger, der enten selv kan træffe valg på baggrund af informationen eller vælge at dele det med behandlersystemet.

Henrik Bo Larsen og Mikkel Skovborg
Henholdsvis Innovation Sector Expert, Life Science og attaché

Kan du huske juni 2007? Dengang Apple iPhone blev lanceret. I løbet af 2008 kom den til Danmark. Kunne du dengang have tænkt syv år frem og forestillet dig, hvad du bruger din smartphone til i dag?

Fakta
Velfærdsteknologidebatten på Altinget: velfærdsteknologi har til formål at fokusere og styrke den politiske og faglige debat om velfærdsteknologi i Danmark.

Løbende inviterer vi derfor eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for velfærdsteknologiområdet.


Velfærdsteknologidebatten vil i den kommende tid sætte fokus på nordamerikanske erfaringer med velfærdsteknologi. Hvad kendetegner debatten om velfærdsteknologi i USA og Canada, og hvor er der potentiale for dansk eksport? Hvor er der muligheder, og hvor er der barrierer?  

Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten. 

Send dit indlæg til [email protected]

Kommunikere og koordinere med familie, venner, kunder og kollegaer, finde vej, se skoleaftaler, tjekke tider for fodboldtræning for børnene, betale regninger og uploade den seneste løbe- eller cykeltur. Det er sket på kun syv år.

Smartphone-revolutionen er et resultat af, at en række tekniske udviklinger inden for software og hardware fandt sammen i et match og skabte en selvforstærkende udvikling. Et tipping point, hvor teknologier gjorde ideerne mulige, og der blev skabt en efterspørgsel.

Fakta
mHealth er betegnelsen for "mobil sundhed" og omfatter læge - og sundhedstjenester, der understøttes af mobile enheder. Det kan være smartphones, tablets og trådløse enheder samt såkaldte wearables som f.eks. smart watches. 

Det kommer til at ske igen. I år. I en ny kategori, der hedder wearables.

Afgørende for mHealth
Til marts lancerer Apple deres Watch. I bund og grund er der ikke noget nyt i teknologierne, som produktet indeholder, og det er ikke nyt på markedet. Snarere nummer 20 i rækken.

Men Apple vil komme med et produkt, der bliver afgørende inden for mHealth. De sensorer, der er i produktet, og den software-hardware-integration, de tilbyder, vil betyde, at ikke bare Apple, men også deres konkurrenter, vil opleve vækststigninger, som minder om smartphone-revolutionen. Læg dertil, at sensorer bliver mindre, de kan kommunikere data, og at vi har computerkraften til at behandle disse data.

Det forventes, at det globale marked inden for smart wearables vil vokse med over 25 procent årligt de næste ti år. Læg dertil det samlede marked for de relaterede sundhedsydelser. Kategorien mHealth forventes at vokse med mere end 50 procent om året!

MedWatch har netop kørt en række artikler, som både nævner successer og fiaskoer inden for de danske erfaringer med telemedicin, hvor der er registreret mere end 400 projekter. Erfaringerne peger ikke i en bestemt retning, og der nævnes interessante projekter, men ikke nogle banebrydende. Og hvordan kan det være?

Teknologierne er jo til stede, som det blev konkluderet på konferencen ”Telemedicin - hvordan bliver vi verdensmestre”. Et problem er, at mange projekter tager eksisterende behandlingsforløb og så at sige sætter strøm til. Det gør projekterne komplekse og omfangsrige.

Udvikling kommer nedefra
Udviklingen vil i stedet komme nedefra. Smartphones, ure og andre forbrugerprodukter vil gøre relevante sensorer alment tilgængelige. Sundhedsdata vil være tilgængelig for den enkelte borger, der enten selv kan træffe valg på baggrund af informationen eller vælge at dele det med behandlersystemet. Det vil være brugernes efterspørgsel, der vil drive udviklingen.

Forestil dig, at du gerne vil tabe dig. Du vejer dig på din vægt, som registrerer tid og vægt. Denne information ligger i vægten, men som bruger kan du enten dele den med vægtkontrol-app´en eller websiden, som er tilknyttet producenten af vægten.

Men du kan også vælge at dele den med din læge, som kan rådgive dig om diæter og sundhed. I en meget nær fremtid vil vægten også kunne måle fedtprocent, puls, blodtryk, HBA1C (blodsukker) og lipider.

At borgeren får adgang til kontinuerlig data giver nogle helt nye muligheder for at styre sygdomsforløb for både den enkelte borger og for behandlerne.

Godt fundament i Danmark
Det interessante bliver så at undersøge, hvordan de etablerede sundhedssystemer kan koble sig op på denne udvikling. Det bør vi netop i Danmark have et rigtigt godt fundament for at udforske. Vores sundhedssystem er homogent, transparent og den teknologiske infrastruktur moden, og vi har viden og kompetence til at udnytte mulighederne.

Vi skal i gang – for det sker i år.

Innovation Centre Denmark i Silicon Valley sætter i 2015 fokus på dette område. Vi vil følge udviklingen herovre og etablere samarbejde med de relevante danske virksomheder og institutioner for at bidrage til udviklingen af sundhedssystemet gennem den nye kategori wearables.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024