Debat

Velfærdsteknologi kræver fri forskning

DEBAT: Vi skal være bedre til at prioritere den frie forskning, hvis der skal være plads og tid til at udvikle velfærdsteknologi, som f. eks app'en fra Syddansk Universitet, der hjælper nybagte forældre. Det mener Rosa Lund (EL).
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Rosa Lund (EL)
Forsknings- og uddannelsesordfører

Jeg har ikke selv nogen børn, men jeg er helt sikker på, at det at blive forældre er noget af det største og glædeligste, der kan ske i ens liv.

Det at starte en familie er et nyt kapitel i ens liv, og jeg forestiller mig, at uanset hvor mange bøger om spædbørnsudvikling, man læser, vil der altid være ting, man er i tvivl om, og som man ikke kan læse sig til i bøger - så stor en oplevelse kan man umuligt vide, hvad præcis er, og man kan umuligt læse sig til alle svarene på forhånd.

Det er vel også lige præcis derfor, at man har barselshoteller til nybagte forældre, så de hele tiden er i kontakt med sundhedsfagligt personale og kan stille deres spørgsmål. Men hvad så når de kommer hjem?

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected] 

App'en til nybagte forældre 
Jeg går ikke ud fra, at spørgsmålene stopper, bare fordi man kommer hjem til sig selv. Det er der heldigvis råd for. På Syddansk Universitet har de udviklet en app til nybagte forældre, så man kan stille alle sine spørgsmål og få svar, når man er kommet hjem.

App'en er udviklet i samarbejde med jordemødre, læger og sygeplejersker, og der er gode erfaringer med den. En app kan selvfølgelig aldrig erstatte personale, og det skal altid være muligt for nybagte forældre at være mindst et døgn på hospitalet efter, de har født.

Når der skal opfindes noget nyt, er det jo ikke altid, det lykkes i første forsøg, men måske i andet eller tredje forsøg. Derfor er det meget vigtigt, at der er plads og tid til at udvikle velfærdsteknologi.

Rosa Lund (EL)
Forsknings- og uddannelsesordfører

Denne app er et godt eksempel på, at velfærdsteknologi ikke kan erstatte de varme hænder, men kan være en stor hjælp for borgeren.

Debatten om velfærdsteknologi kommer lidt for ofte til at handle om, at det kan bruges til at effektivisere, og på den baggrund kan jeg godt forstå, at der er mange, der frygter, at fremdrift i velfærdsteknologi bliver en undskyldning for at fyre. Det må velfærdsteknologi aldrig blive.

Ideen med velfærdsteknologi er jo netop, at de ansatte oplever, deres arbejde bliver lettere, og det skulle gerne betyde, at der blev mere tid til omsorg for borgerne. Velfærdsteknologi kan og skal bruges til at sikre, at borgerne oplever tryghed og hjælp. Det er app'en fra Syddansk Universitet og Odense Uddannelseshospital et rigtig godt eksempel på.

Vi skal prioritere fri forskning 
Jeg håber, at vi i fremtiden vil se flere af den slags opfindelser, men hvis det skal lade sig gøre, er det vigtigt, at forskning og innovation bliver mere tilgængeligt og mere frit.

Når der skal opfindes noget nyt, er det jo ikke altid, det lykkes i første forsøg, men måske i andet eller tredje forsøg. Derfor er det meget vigtigt, at der er plads og tid til at udvikle velfærdsteknologi, som fx den app, der hjælper nybagte forældre.

Den plads kan skabes ved, at vi fra Christiansborg bliver bedre til at prioritere den fri forskning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rosa Lund

MF (EL)
cand.soc. i jura (Københavns Uni.)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024