Profile
Log ind
WAYF login
Log på med SSOGlemt adgangskode?
Bliv abonnent
Debat

Eksportforening til Marie Bjerre: Du skal løfte dansk konkurrenceevne

Der har været stoleleg i regeringen, og Marie Bjerre er blevet europaminister. Det håber vi vil medføre et øget fokus på dansk konkurrenceevne, skriver Anette Galskjøt.

Først og fremmest bliver Marie Bjerres opgave at forberede det danske EU-formandskab. Der må og skal sættes fokus på, hvordan medlemsstaterne implementerer lovgivningen fra EU, skriver Anette Galskjøt. Arkivfoto.
Først og fremmest bliver Marie Bjerres opgave at forberede det danske EU-formandskab. Der må og skal sættes fokus på, hvordan medlemsstaterne implementerer lovgivningen fra EU, skriver Anette Galskjøt. Arkivfoto.Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Anette Galskjøt
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Stoleleg i en siddende regering er altid en interessant øvelse.

Hvem kommer ind, hvem må vinke farvel til ministertitlen og hvilken betydning får det i praksis?

Set fra eksportdanmarks synspunkt rummer den netop gennemførte regeringsrokade flere spændende aspekter for dansk erhvervsliv og eksport.

Én kok mindre i det udenrigspolitiske køkken kan skabe flere muligheder for danske eksport.

Anette Galskjøt
Administrerende direktør, Danish Export Association

Færre kokke i køkkenet

Først og fremmest har rokaden ikke rykket ved Erhvervsministeriet og Udenrigsministeriet, der for de danske eksportvirksomheder er de to absolutte sværvægtere i regeringen.

Tværtimod styrkes sammenhængen idet den nyudnævnte EU-kommissær, Dan Jørgensen (S), overdrager ansvaret for udviklingssamarbejdet til udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M).

Udviklingssamarbejde og eksportfremme hænger på mange måder tæt sammen, når der skal udvikles nye markeder for og med de danske eksportører.

Med én kok mindre i det udenrigspolitiske køkken kan det muligvis blive lettere at samkøre indsatser og skabe flere muligheder for danske eksport til nye markeder.

Læs også

Ministerpost bør være permanent

Særligt interessant og meget vigtigt er den nye post som europaminister til Marie Bjerre (V).

Mit håb er, at det bliver en permanent ministerpost, der kan skabe et styrket fokus og et stærkere bindeled til EU. Det er der i høj grad brug for.

Først og fremmest bliver Marie Bjerres opgave at forberede det danske EU-formandskab. Her er der særligt to temaer, som hun bør sætte højt på dagsordenen for at styrke eksporten.

Mit håb er, at det bliver et permanent ministerie, der kan skabe et styrket fokus og et stærkere bindeled til EU.

Anette Galskjøt
Administrerende direktør, Danish Export Association

Der må og skal sættes fokus på, hvordan medlemsstaterne implementerer lovgivningen fra EU.

Fælles regler skal sikre en fair konkurrence. Men i dag er Danmark duks, mens andre lande halter bagefter, både når det gælder tempo og fortolkning af de lovkrav, der skal implementeres. Selvom det giver os fordele på den lange bane, at vi lever op til høje krav, sker der en konkurrenceforvridning, når konkurrenter i andre EU-lande ikke skal følge de samme standarder her og nu. 

Som et grønt foregangsland bør det danske formandskab også fokusere på, hvordan EU som samlet enhed styrker sin position inden for vedvarende energi og andre grønne teknologier.

Danske virksomheder har både ekspertisen og erfaringen, men konkurrencen fra både Kina og USA er voksende. Derfor er EU nødt til at lægge en fælles linje, så alle medlemsstater fortsat står stærkt i den globale konkurrence.

Fokus på digitalisering i EU og hjemme  

Endelig kan en af de nye på holdet i form af digitaliseringsminister Caroline Stage (M), komme til at spille en vigtig rolle for erhvervslivet.

De stigende krav til rapportering og certificeringer trækker mange ressourcer for især de mindre virksomheder.

Læs også

Mens Dan Jørgensen og de øvrige danske politikere i Bruxelles arbejder på at mindske mængden af byrder for de små virksomheder, kan Caroline Stage arbejde på den hjemlige front med at sætte digitalisering i spil for at afhjælpe byrderne. 

Med digitalisering og digitale teknologier som en af de danske styrkepositioner bør vi have et skærpet fokus på at gøre det let for virksomhederne at leve op til de krav, der stilles med digitale værktøjer.

En koordineret indsats for at gøre livet lettere for danske virksomheder – i særdeleshed de mindre, hvor ressourcerne er færre – er afgørende for at virksomhederne kan gøre det, de er bedst til: Nemlig at skabe innovation, salg og vækst på eksportmarkederne og bruge mindre tid på papirnusseriet. 

God arbejdslyst til nye og blivende ministre på holdet.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anette Galskjøt

Direktør, Danish Export Association
cand.jur. (Københavns Universitet 1993)

Marie Bjerre

Europaminister, MF (V)
cand.jur (Københavns Uni. 2011), LL.M. fra UC Berkeley 2016

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024