Profile
Log ind
WAYF login
Log på med SSOGlemt adgangskode?
Bliv abonnent
Debat

Radikale i EU: 80 procent af produkter fra populær platform kan være skadelige – især for vores børn

Europæiske forbrugere skal ikke have ondt i maven over farlig kemi, når de handler. Men i dag er kravene strengere for tøj til dukker end til børn. EU må stille langt større krav til virksomheder som Temu og Shein, skriver Sigrid Friis.

"Langt flere kemikalier skal
forbydes, og at der skal være bedre sanktionsmuligheder mod producenter, der
anvender kemikalier i strid med reglerne," skriver Sigrid Friis.
"Langt flere kemikalier skal forbydes, og at der skal være bedre sanktionsmuligheder mod producenter, der anvender kemikalier i strid med reglerne," skriver Sigrid Friis.Foto: Arthur J. Cammelbeeck
Sigrid Friis
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er glædeligt, at Forbrugerrådet Tænk har testet produkter fra den kinesiske handelsplatform Temu. Knap så glædeligt er det dog, at 30 ud af de 38 produkter fra Temu kan udgøre en sundheds- eller sikkerhedsmæssig risiko – også for vores børn.

Vi skal naturligvis stille langt større krav til platforme som Temu, Shein og andre, så de ikke længere kan dumpe billige, miljø- og sundhedsskadelige produkter på det danske og europæiske marked

Sigrid Friis
MEP (R)

Produkterne købt over den kinesiske handelsplatform lever ikke op til europæiske krav, og det er derfor ganske umuligt for den enkelte dansker at vurdere, hvilke konsekvenser produkterne har for deres sundhed.

Det skal vi handle på. Allerede i valgkampen til det netop overståede Europa-Parlamentsvalg satte Radikale fokus på behovet for at skærpe kravene for de produkter, vores børn klæder sig i og omgiver sig med.

Eksempelvis er kravene for dukketøj strengere end kravene for det tøj, vi giver vores børn på. Det må vi kunne gøre bedre. Ikke blot for vores egen sundheds skyld, men særligt for vores børns og den næste generations skyld.

Stop skadelige dumping

Problemet ser kun ud til at blive større: Temu er den andenstørste webshop herhjemme. Danskerne indkøber med andre ord de potentielt farlige produkter i stor stil. I min optik skal vi gøre det langt mere attraktivt for forbrugerne at træffe det grønne, sikre og sunde valg.

Europa skal være det kontinent i verden, hvor man kan købe produkter, der ikke indeholder skadelig kemi og hormonforstyrrende stoffer. Og hvor produkter er af så høj kvalitet, at de kan anvendes længere, genbruges og faktisk genanvendes uden at ligge naturen til last.

Og så skal vi naturligvis stille langt større krav til platforme som Temu, Shein og andre, så de ikke længere kan dumpe billige, miljø- og sundhedsskadelige produkter på det danske og europæiske marked.

Læs også

Det indebærer blandt andet, at konsekvenserne ved kemikalier skal adresseres langt tydeligere i EU’s tekstilstrategi, og der skal stilles stærkere krav til udvidet og målrettet producentansvar. Det skal medføre, at EU foretager langt mere omfattende kontrol med produkter, der importeres til og sælges på EU’s indre marked, såvel som produkter produceret i EU.

Stoffer, der er hormonforstyrrende eller mistænkt for at være det, skal i samme ombæring forbydes.

Det kan blandt andet adresseres gennem en styrket og ambitiøs revision af EU’s Reach-direktiv. Den nuværende revision er blevet forsinket og udvandet, hvilket har medført lempeligere krav til producenter og svagere kontrol med nye kemikalietyper.

Vi mener, at langt flere kemikalier skal forbydes, og at der skal være bedre sanktionsmuligheder mod producenter, der anvender kemikalier i strid med reglerne.

Forbrug uden farer

Desuden er det vigtigt, at der bliver indgivet tilstrækkelige oplysninger om et stofs egenskaber til myndighederne, så det bliver muligt at identificere og forbyde hormonforstyrrende stoffer.

En indsats med forbud på ét kemikalie ad gangen er utilstrækkelig, fordi der hele tiden udvikles nye stoffer

Sigrid Friis
MEP (R)

De farlige kemikalier skal helt ud af vores produkter. Vi skal vinke farvel til PFAS. Samtidig skal vi have en styrket tilgang og designkrav i EU’s kontrol med og forbud mod kemikalier frem for blot et forbud mod enkelte kemikalietyper.
For en indsats med forbud på ét kemikalie ad gangen er utilstrækkelig, fordi der hele tiden udvikles nye stoffer.

Lige nu ser vi desværre, at EU’s nye kemikaliestrategi har for mange undtagelser, og at arbejdet med at forbyde kemikalietyper går for langsomt. Forbud mod specifikke kemikalier, herunder bisphenoler, PFAS-stoffer og andre skadelige og ikke-nedbrydelige kemikalier, er stadig vigtigt, men problemets omfang kræver en mere grundlæggende tilgang.

Derfor skal vi sætte større fokus på produktkategorier (ligesom i EU’s legetøjsdirektiv) og kemikaliegrupper frem for enkelte kemikalier. Færre og mindre skadelige kemikalier skal være en del af ECOdesign-kriterierne for produkter i EU.

I fællesskab kan vi i Europa sætte standarden for produkter på det indre marked. For ingen forbrugere skal have ondt i maven over potentielt farlige stoffer og skadelig kemi, når de handler. Uanset om dine varer handles i en fysisk eller en digital indkøbskurv.

Læs også

Det er alt sammen noget, jeg kommer til at kæmpe for fra mit sæde i Europa-Parlamentets miljøudvalg. Men politisk vilje kan ikke gøre det alene.

Folk er frie til at indrette deres forbrug, som de ønsker. Men jeg håber for vores egen og for klodens skyld, at vi kan få indrettet os sådan, at det bliver mere attraktivt at træffe det grønne, sikre og sunde valg.

Det skylder vi vores børn og kommende generationer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sigrid Friis

MEP (R), forretningsudvalgsmedlem, Radikale
cand.scient.pol. (Københavns Uni.)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024