Debat

Equalis: Vi savner øremærket barsel til mænd i iværksætterstrategien

Regeringens nye iværksætterstrategi indeholder vigtige tiltag for kvindelige iværksætteres adgang til barsel og barselsdagpenge. Men hvorfor ikke følge til dørs og give alle fædre samme rettigheder, skriver Gine Maltha Kampmann.

Når nu regeringen vil forbedre mulighederne for at kombinere arbejde og barsel for iværksættere, er det så ikke også på tide at give fædre, som er iværksættere, rettigheder til øremærket barsel på lige vilkår med andre fædre, spørger Gine Maltha Kampmann.
Når nu regeringen vil forbedre mulighederne for at kombinere arbejde og barsel for iværksættere, er det så ikke også på tide at give fædre, som er iværksættere, rettigheder til øremærket barsel på lige vilkår med andre fædre, spørger Gine Maltha Kampmann.Foto: Pressefoto/Tænketanken Equalis
Gine Maltha Kampmann
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I sidste uge udgav regeringen sin længeventede iværksætterstrategi. Med løfter om en strategi, der skal øge andelen af kvindelige iværksættere, har forventningerne været høje. 

Det gamle fokus på rollemodeller som et mirakelmiddel til at få flere kvinder til at gå iværksættervejen er langt om længe fortid.

Gine Maltha Kampmann
Administrerende direktør, Tænketanken Equalis

Det er da også tydeligt, at regeringen har taget opgaven til sig og lægger an til reel forandring på området. Tidligere tiders fokus på rollemodeller som et mirakelmiddel til at få flere kvinder til at gå iværksættervejen er langt om længe fortid.

Tænketanken Equalis har tidligere forholdt sig skeptisk overfor regeringens isolerede fokus på rollemodeller, som enestående greb til at øge andelen af kvinder i iværksætteri, fordi forskning viser, at eksponering for rollemodeller i sig selv ikke er virkningsfuldt.

Regeringen sætter med den nye strategi langt hen ad vejen fokus på reelle initiativer, der kan være med til at understøtte, at flere kvinder tager iværksættervejen.

Kan hjælpe kvindelige iværksættere

Det er positivt, at regeringen med fokus på blandt andet kapitalfordeling anerkender de barrierer, som kvindelige iværksættere ifølge forskningen hyppigere udsættes for end mandlige iværksættere.

Eksempelvis viser forskning, at kvinder har større succes med at modtage investeringer gennem crowdfunding end fra traditionelle investorer, fordi sidstnævnte i højere grad har stereotype forventninger til, hvordan en iværksætter ser ud - og det forbindes sjældent med kvinder.  

Med tiltaget om at lovliggøre equity crowdfunding for anpartsselskaber, vil der derfor antageligt være bedre muligheder for, at kvindelige iværksættere kan rejse risikovillig kapital.

Læs også

De samme konturer tegner sig i initiativet om at styrke kvinders adgang til risikovillig kapital i Danmarks Eksport- og Investeringsfond (EIFO).

Her er vores begejstring dog moderat, fordi det ikke fremgår af strategien, hvordan regeringen vil lykkes med at sikre den adgang.

Tilsvarende mangler strategien udspecificeringer af, hvilke indsatser i henholdsvis EIFO, Innovationsfonden og ATP, der skal være med til at øge diversiteten blandt iværksættere.  

Løfter om fokus kan, ligesom rollemodeller, ikke i sig selv være et bærende greb til at sikre mere kønsdiversitet blandt iværksættere. Der er brug for konkrete initiativer.

Gode takter men revurdér øremærket barsel

Konkrete initiativer finder vi heldigvis i relation til barsel. Her foreslår regeringen, at iværksættere på fuldtidsbarsel skal kunne arbejde 3,5 timer om ugen uden at blive trukket i barselsdagpenge.

Bagatelgrænsen for arbejde under barsel genåbner spørgsmålet om øremærket barsel til iværksætter-fædre.

Gine Maltha Kampmann
Administrerende direktør, Tænketanken Equalis

Initiativet understøtter på én gang iværksætteres økonomiske sikkerhed, samtidigt med at det giver adgang til at løse forretningskritiske opgaver i virksomheden.

Den økonomiske sikkerhed, ved vi fra flere undersøgelser, er af essentiel betydning for særligt kvinder, der ønsker at blive iværksættere.

I Tænketanken Equalis mener vi, at denne bagatelgrænse for arbejde under barsel genåbner spørgsmålet om øremærket barsel til iværksætter-fædre.

Hidtil har argumentet for ikke at omfatte selvstændige, og altså iværksættere, af øremærkningen hvilet på, at en iværksætter-far ikke kunne opretholde forretningskritiske funktioner og samtidig være på barsel med sit nyfødte barn.

Med adgang til at arbejde op til 3,5 timer om ugen imødekommer regeringen denne udfordring – og dermed bortfalder det argument, der blev fremført for at dispensere selvstændige fædre fra øremærkningen.

Opfordring til konkretisering

Min klare opsummerende opfordring til regeringen lyder derfor således: Konkretiser hvilke initiativer EIFO, Innovationsfonden og ATP skal igangsætte for at bidrage til at øge diversiteten blandt iværksættere.

Og når nu I forbedrer mulighederne for at kombinere arbejde og barsel for iværksættere, er det så ikke også på tide at give fædre, som er iværksættere, rettigheder til øremærket barsel på lige vilkår med andre fædre? 

På den måde understøtter vi ikke bare mandlige og kvindelige iværksætteres lige adgang til barsel, men sikrer også et fælles ansvar for familieliv og lige muligheder for virksomhedsdrift.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Gine Maltha Kampmann

Administrerende direktør, Tænketanken Equalis
cand.scient.pol. (Aarhus Uni.)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024