Tale af 
Jakob Nielsen

Er det egentlig ikke helt ok at sige, at politik handler om magt?

Hvis politikerne ikke rakte ud efter magten, ville den lande hos nogen andre – nogen, som vi ikke har valgt. Læs den tale, Altingets chefredaktør, Jakob Nielsen, holdt ved overrækkelsen af Tingprisen 2024.

Når man taler om at gribe magten, kan det næsten lyde som om, den kommer flyvende af sig selv. Men at få magt kræver hårdt arbejde, argumenterer Altingets chefredaktør Jakob Nielsen 
Når man taler om at gribe magten, kan det næsten lyde som om, den kommer flyvende af sig selv. Men at få magt kræver hårdt arbejde, argumenterer Altingets chefredaktør Jakob Nielsen Foto: Arthur Cammelbeeck
Jakob Nielsen

Talen blev holdt 2. oktober ved årets uddeling af Tingprisen. De tre nominerede var Monika Rubin (M), Mona Juul (K) og Kira Marie Peter-Hansen (SF).


Om lidt skal vi afsløre, hvem der er modtager af Tingprisen 2024.

Jeg siger bevidst "modtager" i stedet for "vinder" – for vi betragter åbenlyst alle tre nominerede som vindere, der på hver deres måde har bidraget til at styrke forståelsen af dansk og europæisk politik.

Først er det værd at slå fast, at der er nogle fælles træk ved årets nominerede.

Modtageren i år er kvinde – og modtageren i år er en politiker, der kom lidt sidelæns ind i politik, men som har overrasket de fleste, måske også sig selv, ved at være bedre til sit fag end de fleste.

På den måde er Tingprisen 2024 en af dem, som vi på forhånd er meget glade for, fordi vi har en klar fornemmelse af, at modtageren fortsat har mange år og mange sejre foran sig.

Læs også

Men okay, det sagde vi også det år, hvor vi gav den til Karsten Lauritzen, som sagde tak for prisen og tog næsten direkte hen for at skrive under på kontrakten som lobbyist i Dansk Industri.

Måske forlod han dansk politik, fordi han syntes, han var for langt fra magten.

Men magten – det er ikke noget, man får foræret. Det er noget, man tager – og en af de mest effektive måder at tage magten på er at tage ordet.

Ting-prisen hylder dem, som griber ud efter magten og som bruger deres magt på at forandre Danmark. Her på stedet ser vi nemlig ikke magt som noget, man skal skamme sig over.  Tværtimod. Vi tror på politik.

Politik handler kun om magt

Det tænkte jeg meget over, da jeg for nylig var til møde i den kommission, som jeg er medlem af, og som er nedsat af regeringen med det formål at ændre offentlighedsloven, så der bliver mere åbenhed i dansk politik. Kommissionen skal komme med forslag til, hvordan det kan ske.

På et af møderne fik vi besøg af en politiker, der lige som Karsten Lauritzen har forladt dansk politik.

Ting-prisen hylder dem, som griber ud efter magten

Jakob Nielsen
Chefredaktør, Altinget

Politikeren åbnede sit oplæg til kommissionen med at sige, at det var vigtigt at huske, at politik kun handler om én ting – nemlig om magt. Så hvis nogle ville ændre offentlighedsloven – for eksempel skabe mere åbenhed – så skulle man ikke gøre sig nogen illusioner: det ville de kun, fordi de kunne bruge det i spillet om magten.

Sagde altså den forhenværende politiker.

Politikeren advarede meget imod at skabe større åbenhed. Så ville det nemlig blive umuligt at føre politiske forhandlinger. Og da politikeren rejste sig fra bordet sagde vedkommende: "Tak fordi jeg måtte komme. Jeg håber, jeres arbejde kuldsejler!"

Hvad nu, hvis magten forsvinder? 

Det fik nok nogle i udvalget til at hæve øjenbrynene. Det kunne jo godt lyde en smule kynisk.

Men jeg synes egentlig, der er grund til at lytte til, hvad politikeren sagde. Ikke om åbenhed – der er vi helt uenige. Men hvad politikeren sagde om magten.

For er det egentlig ikke helt ok at sige, at politik handler om magt?

Hvad nu hvis magten forsvinder? Hvis de folkevalgte ikke har magten og ikke tager magten – hvad sker der så? Det er nok ikke sådan, at magten forsvinder. Den bliver bare udøvet af andre – af nogen, vi ikke har valgt.

De tre nominerede til Tingprisen 2024: Mona Juul (K), Kira Marie Peter-Hansen (SF) og Monika Rubin (M)
De tre nominerede til Tingprisen 2024: Mona Juul (K), Kira Marie Peter-Hansen (SF) og Monika Rubin (M) Foto: Arthur Cammelbeeck

Det er derfor, vi på Altinget bliver ved med at sige, at vi tror på politik. Det betyder også, at vi tror vi på magten.

Så når den politiske verden bliver mødt af mistillid og kynisme, så står vi på Altinget fast. Vi er for politik.

Og nu er vi klar til at hylde en politiker, der har rakt ud efter magten. Som har grebet muligheden, da den bød sig, og som aldrig har set sig tilbage.

Det kunne være alle tre nominerede – men der er kun én modtager, og årets modtager af Tingprisen er Kira Marie Peter-Hansen.

Vi har undersøgt det lidt, og vi tror faktisk, at Altinget var det første medie, der bragte et interview med Kira Marie Peter-Hansen.

Det var helt i begyndelsen af valgkampen for fem år siden, og Kira Marie var rejst til Bruxelles sammen med en ung konservativ kandidat Der fik de på en eller anden måde tiltvunget sig adgang til Altingets Europa-podcast hvor de blev interviewet af vores Thomas Lauritzen. De syntes vist i øvrigt hans spørgsmål var lidt boomer-agtige.

Men de sparkede døren ind – greb ud efter det.

Hvad nu hvis magten forsvinder? Hvis de folkevalgte ikke har magten og ikke tager magten – hvad sker der så?

Hun så sig aldrig tilbage

På valgnatten fik SF to mandater – og Kira Marie blev nummer tre. Så hun satte sig op på en Christianiacykel og kørte sin egen partiformand og sin egen spidskandidat ind på Christiansborg.

Men så var det, at nummer to på listen, Karsten Hønge fik kolde fødder, og pludselig var Kira-Marie Peter Hansen valgt ind i Europaparlamentet som 21-årig og som den yngste nogensinde.

Siden har hun aldrig set sig tilbage. Hun har grebet ud efter den indflydelse – eller den magt – der lå for fødderne af hende.

Altingets chefredaktør, Jakob Nielsen, holdt talen, da Tingprisen 2024 blev uddelt i Altingets Gård 2. oktober 2024.
Altingets chefredaktør, Jakob Nielsen, holdt talen, da Tingprisen 2024 blev uddelt i Altingets Gård 2. oktober 2024. Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget

Og her skal man ikke tage fejl: Man taler godt nok om at gribe magten, som om den bare kommer flyvende forbi. Men virkeligheden er, at magten kun kommer til den, der arbejder benhårdt for det. Læser papirerne. Sætter sig ind i sagerne. Dyrker kontakter. Opbygger tillid. Læser flere papirer. Og – selvfølgelig – den som husker at kommunikere om det undervejs, sådan at vælgerne også opdager, at man er der.

Alt det har Kira Marie gjort. Ved valget i juni var de unge – og mange andre vælgere – ikke i tvivl. Her var en politiker, der kunne forklare dem, hvad hun tror på. En som de turde tro på. Og en som de derfor godt ville betro en lille andel af magten i Europaparlamentet.

For den indsats bliver Kira Marie Peter Hansen i dag det første medlem af Europaparlamentet nogensinde, der modtager Altingets tingpris. Stort til lykke!

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kira Marie Peter-Hansen

MEP (SF) 2019-
Bachelorstuderende i international relations (Vesalius College, Belgien) 2020-

Mona Juul

Politisk leder, Konservative, MF (K)
civiløkonom (Syddansk Uni. 1993)

Monika Rubin

Politisk ordfører, Moderaterne, statsrevisor, MF (M), læge, Herlev Hospital
cand.med. (Københavns Uni.), ph.d. (Københavns Uni., 2023)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024