Mette Frederiksen droppede headhunterne – nu er de tilbage i S-ministerierne
S-regeringen sløjfede brugen af headhuntere i forbindelse med rekruttering af departementschefer. Men nu er de tilbage, når de øverste embedsmænd skal ansættes i ministerier med socialdemokratiske ministre. "Jeg håber, at det er udtryk for, at man er blevet klogere i Socialdemokratiet," siger Bjarne Corydon.
Christoffer Lund-Hansen
ErhvervsredaktørStraks efter S-regeringen kom til magten i 2019, blev der sat en brat stopper for brug af headhuntere, når der skulle ansættes nye departementschefer.
Men nu er headhunterne tilbage, når de øverste embedsmænd skal ansættes i ministerier med socialdemokratiske ministre.
Headhunterfirmaet Heidrick & Struggles stod både for rekrutteringen af Jakob Jensen som departementschef i Børne- og Undervisningsministeriet og ansættelsen af Annemarie Lauritsen som departementschef i Miljøministeriet, der begge fandt sted i marts.
Det viser en aktindsigt.
Altinget har tidligere beskrevet, hvordan Heidrick & Struggles hjalp med at udpege Stig Henneberg som departementschef i Økonomiministeriet, ligesom headhunterfirmaet i øjeblikket står for rekrutteringen af Morten Bæks afløser i Forsvarsministeriet.
Både Økonomiministeriet og Forsvarsministeriet ledes af Venstre-ministre, men nu viser det sig altså, at SVM-regeringen allerede tidligere på foråret fik hjælp af Heidrick & Struggles til at finde nye departementschefer i Mattias Tesfaye (S) og Magnus Heunickes (S) ministerier.
Sådan foregår rekrutteringen
Det er regeringens ansættelsesudvalg, der beslutter rammerne for rekruttering af departementschefer.
Statsminister Mette Frederiksen er formand for udvalget, som derudover består af økonomiminister Jakob Ellemann-Jensen (V), udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M), finansminister Nicolai Wammen (S) og forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V).
Jeg håber, at det er udtryk for, at man er blevet klogere i Socialdemokratiet.
Bjarne Corydon
Tidligere finansminister
Miljøministeriet og Børne- og Undervisningsministeriet henviser begge til Finansministeriet – ligesom Forsvarsministeriet og Økonomiministeriet tidligere har gjort – på spørgsmålet om, hvorfor regeringen har genindført brugen af headhunterne.
Det samme gør Socialdemokratiets politiske ordfører, Christian Rabjerg Madsen, da Altinget spørger ind til Socialdemokratiets kursskifte.
I et skriftligt svar svarer Finansministeriet dog heller ikke direkte på spørgsmålet.
"Finansministeriet kan bekræfte, at der har været gjort brug af ekstern bistand i de fire departementschefrekrutteringer, der har været foretaget under SVM-regeringen. Heidrick & Struggles er i de fire tilfælde – og på baggrund af en afdækning af markedet – samlet set fundet mest relevant til opgaverne. Finansministeriet har ikke yderligere at tilføje, da der er tale om regeringsinterne forhold," lyder det.
Heidrick & Struggles har bistået SVM-regeringen med rekrutteringen af departementschefer til Børne- og Undervisningsministeriet, Miljøministeriet og Økonomiministeriet.
Derudover er Heidrick & Struggles i øjeblikket på opgaven med at finde Forsvarsministeriets næste topembedsmand.
Headhunterfirmaet har modtaget følgende honorar eksklusiv moms for opgaverne med at rekruttere departementschefer:
- Til Børne- og Undervisningsministeriet: 137.500 kroner
- Til Miljøministeriet: 137.500 kroner
- Til Økonomiministeriet: 165.000 kroner
Da rekrutteringen af en departementschef til Forsvarsministeriet fortsat er i gang, er udgiften endnu ikke afholdt, oplyser Finansministeriet.
Corydon: Regeringen normaliserer regeringsførelsen
S-regeringens beslutning om at droppe headhunterne til udpegning af departementschefer medførte en bred vifte af kritik fra blandt andre Radikale, Venstre og Bjarne Corydon, der selv hyrede headhuntere til at rekruttere departementschefer i sin tid som socialdemokratisk finansminister.
I et interview med Altinget i september 2022 kaldte Bjarne Corydon beslutningen for "en stor fejl."
At SVM-regeringen har bragt headhunterne tilbage vækker derfor "ubetinget ros" og "stor anerkendelse" fra den tidligere finansminister.
"Det ser ud som om, at regeringen nu er vendt tilbage til den gængse praksis med at bruge headhuntere, når der skal rekrutteres departementschefer," siger han og fortsætter:
"Det er et klart fremskridt. Jeg ser det som et led i en meget bredere normalisering af regeringsførelsen og magtudøvelsen i Danmark. Man kan gå så langt som at sige, at den normalisering er det væsentligste resultatet af regeringsskiftet indtil videre."
Bjarne Corydon kalder S-regeringens valgperiode "en afvigelse" med henvisning til, at skiftende regeringer, før Mette Frederiksen kom til magten, benyttede headhuntere, når nye departementschefer skulle findes.
"De her rekrutteringer er vigtige, og vores system bygger på, at embedsværket skal være partipolitisk uafhængigt, det skal være forpligtet af faglighed, og rekrutteringen skal foregå på en måde, så embedsmændene kan gå i arv mellem skiftende regeringer og politiske modstandere betjenes af den samme rådgivning," siger han og tilføjer:
"Det sikrer man bedst med objektive ansættelsesprocesser, som man professionaliserer ved hjælp fra nogle, der lever af at gøre den slags optimalt."
Hvad er det udtryk for, at regeringen nu har skiftet kurs og igen benytter headhuntere?
"Det kan man kun gisne om. Mon ikke, at det har en effekt, at vi har en flerpartisregering fremfor en etpartiregering. Jeg håber, at det er udtryk for, at man er blevet klogere i Socialdemokratiet," siger han.