Nye tal: Kommuner trækker historisk meget på private leverandører

Samarbejdet mellem kommuner og private leverandører er ifølge ny opgørelse fra DI nået det højeste niveau ”nogensinde”. Særligt på social- og ældreområdet fylder private leverandører mere de seneste år.

Det er særligt på social- og ældreområdet, at kommunerne i stigende grad trækker på private leverandører. Ifølge DI kan det blandt andet handle om flere friplejehjem.<br>
Det er særligt på social- og ældreområdet, at kommunerne i stigende grad trækker på private leverandører. Ifølge DI kan det blandt andet handle om flere friplejehjem.
Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Private leverandører løser en stadig større andel af kommunernes kerneopgaver.

Efter flere års med stagnation og nedgang i samarbejdet mellem kommunerne og de private leverandører, er udviklingen de seneste to år gået den modsatte vej. Og det i en grad, så samarbejdet nåede et nyt toppunkt i 2022.

Det viser nye tal fra DI, som har opgjort den såkaldte privat-leverandør-indikator (PLI) for 2022.

”Det lover godt for fremtiden, at vi nu ser klare fremskridt i samarbejdet mellem den offentlige og private sektor,” siger Jakob Scharff, der er branchedirektør i DI.

Ifølge DI’s opgave tog private leverandører sig i 2022 af 27,4 procent af de kommunale opgaver, der af Sundheds- og Indenrigsministeriets defineres som ’udbudsegnede’.

Fakta

Privat Leverandør Indikator

Privat Leverandør Indikator (PLI) måler andelen af udbudsmulige driftsopgaver, som er udført og faktureret af private virksomheder. Det er altså kommunernes køb af tjenesteydelser hos private leverandører i forhold til de samlede kommunale bruttodriftsudgifter til opgaver, der må varetages af private leverandører.


Kilde: DI

Det er en stigning på 0,6 procentpoint i forhold til året før. Og det opgør DI til en ’værditilvækst’ i omsætningen blandt de private leverandører på 1,6 milliarder kroner.

Kommunernes samlede portefølje af relevante opgaver løber op i omkring 260 milliarder kroner.

Ifølge DI nåede samarbejdet mellem kommuner og private på det højeste niveau ”nogensinde” i 2022, eller i hvert fald siden 2007 og sandsynligvis også tidligere.

Stadig potentiale - ikke mindst på ældreområdet

Men det behøver ikke stoppe her, lyder det fra Jakob Scharff.

”Der er ingen tvivl om, at vi som erhvervsliv gerne byder os endnu mere til. Der mangler hænder og der er stigende opgaver, der skal løses, og der findes der virksomheder inden for alle områder, som er klar til at hjælpe til med løsninger på de udfordringer,” siger han.

Det er særligt på social- og ældreområdet, at kommunerne skruede op for samarbejdet med private i 2022.

Udviklingen her kan alene opgøres til en ’værditilvækst’ på over en milliard kroner ud af den samlede stigning på 1,6 milliarder kroner.

På ældreområdet er værditilvæksten opgjort til lidt over 300 millioner kroner.

Og det er på det område regeringen har tænkt sig at lægge for i sin ambition om at ”styrke samarbejdet mellem den offentlige og den private sektor,” som det beskrives i SVM-regeringens regeringsgrundlag.

Den ambition deler Jakob Scharff til fulde. Han peger på, at det er et område, som i den grad kalder på ”større strategiske partnerskaber” mellem offentlige og private.

”Vi står i en situation, hvor der blandt andet skal investeres massivt i nye plejehjem og findes nye løsninger til de borgere, som er for syge til at være i eget hjem, men for raske til at være på et hospital. Så der brug for, at der kommer nogle private med på banen, som også kan tage et ansvar for at investere i fremtidens plejehjem,” siger Jakob Scharff.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Scharff

Branchedirektør, DI Service og Offentlig-Privat Samspil
cand.scient.adm. (RUC 2000)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024