Debat

PFA om økonomisk fremgang: Vi skal ikke hvile på laurbærrene

Dansk økonomi er atter i omdrejninger. Fremtidens økonomi med bæredygtige løsninger kræver, at vi ikke alene investerer i, men også integrerer grøn energi og innovative it-løsninger, skriver Allan Polack.

Vi skal samtænke bæredygtige løsninger med digitalisering, skriver Allan Polack.
Vi skal samtænke bæredygtige løsninger med digitalisering, skriver Allan Polack.Foto: Celina Dahl/Ritzau Scanpix
Allan Polack
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vores samfund, virksomheder og de enkelte borgere har de seneste 13 måneder gennemgået større omstillinger, end man oplever på flere årtier.

Tiden har været præget af historiske udfordringer og tiltag, der ikke tidligere er set i fredstid. Alligevel går vi nu mod lysere tider. Danmark er grundlæggende kommet godt igennem krisen.

Ved en fælles jætteindsats har vi begrænset coronaens sundhedsmæssige konsekvenser, mens vi samtidig har holdt hånden under økonomien, så tabet af omsætning og arbejdspladser er blevet holdt på et minimum.

Grønt foregangsland
Derfor står vi nu i en situation, hvor vi faktisk kan tillade os at løfte blikket og tale om de globale udfordringer – og muligheder – der venter i de kommende år.

Og om, hvordan vi varigt kan styrke økonomien og beskæftigelsen, hvor regeringen jo har bebudet et kommende reformarbejde med netop det fokus.

For dansk økonomi er allerede i omdrejninger. Og spørgsmålet er snarere, hvordan vi gradvist kan øge farten – og ikke mindst vælge den rette kurs. Her skal Danmark først og fremmest satse på den grønne omstilling.

Temadebat

Hvordan genstarter vi økonomien efter krisen?
Når den værste del af coronakrisen forhåbentligt er overstået til sommer, vil regeringen "løfte blikket" og igangsætte et større reformarbejde, der varigt skal styrke dansk økonomi og øge beskæftigelsen.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har i Børsen peget på tre store udfordringer i de kommende år. Den grønne omstilling og målet om at reducere drivhusgasudledningen med 70 procent i 2030 kræver massive investeringer, den skærpede, internationale konkurrence øger kravene til kompetencerne på arbejdsmarkedet, og digitaliseringen øger behovet for at tage nye skridt.

Altinget giver i en ny temadebat ordet til økonomer, interessenter, politikere og tidligere ministre, som vil debattere, hvordan regeringen skal gribe reformarbejdet an.

Hvilke reformer vil kunne bidrage til at styrke dansk økonomi og øge beskæftigelsen? Hvad vil de bedste reformer for erhvervslivet være? Og hvilke vækstreformer er overhovedet realistiske at gennemføre?

Her er deltagerne:

  • Allan Polack, koncerndirektør, PFA Pension
  • Lars Sandahl Sørensen, direktør, Dansk Industri
  • Mogens Lykketoft, tidligere finansminister for Socialdemokratiet
  • Nina Smith, formand for Kommission for 2. generationsreformer
  • Rune Lund (EL), medlem af Folketinget og finans- og skatteordfører
  • Sofie Carsten Nielsen (R), medlem af Folketinget og politisk leder 
  • Thomas Hofman-Bang, direktør, Industriens Fond, som står bag Dansk Konkurrenceevneråd
  • Tore Stramer, cheføkonom, Dansk Erhverv
  • Troels Lund Poulsen (V), medlem af Folketinget og finansordfører.

Om temadebatter:
I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

De tektoniske plader er i bevægelse, og morgendagens vindere er dem, der formår at levere de bæredygtige løsninger, så verden kan fortsætte sin fremgang, uden at vi samtidig ødelægger naturen omkring os og skubber yderligere til klimaforandringerne.

Det er først og fremmest afgørende, at Danmark fortsat er et foregangsland i forhold til vedvarende energi. Vi er i dag verdensførende inden for havvind, og vi vil med den kommende energiø i Nordsøen tage det næste skridt henimod en verden, der ikke længere er afhængig af fossile energikilder.

Men vi skal ikke hvile på laurbærrene, og der er behov for et endnu mere helhedsorienteret fokus. Hele vores samfund står foran en grundlæggende omstilling, hvor forbrugsmønstre, forsyningskæder og hele vores infrastruktur vil gennemgå banebrydende forandringer.

Kræver økonomisk støtte
Helt centralt står udviklingen inden for digitaliseringen, og at cirkulære principper integreres i hele vores økonomiske system.

Det er afgørende, at Danmark holder sig på forkant med disse megatrends, som vil dominere verden i de kommende årtier. Nøglen vil i høj grad være, at vi formår at integrere de digitale muligheder med de bæredygtige løsninger.

Det gælder eksempelvis i forhold til elektrificeringen af vores energisystem, som medfører en langt højere grad af fluktuation i elnettet. Her vil digitaliseringen være en forudsætning for at sikre den nødvendige fleksibilitet i forbruget, så den rigtige strøm så at sige bruges på de rigtige tidspunkter.

Det gælder også i forhold til fremtidens landbrug, hvor kunstig intelligens kan være med til at bane vejen for et mere præcisionsdrevet landbrug. Konkret vil teknologien betyde, at det vil være muligt at sprøjte præcist der, hvor ukrudt og skadedyr er og kun gøde de steder, hvor udbyttet kan øges. Og således minimere den negative miljøpåvirkning.

Digitalisering kan således på mange måder ses som en adgang til bæredygtig effektivisering, der optimerer ressourceforbruget; om det er materialer eller arbejdskraft. 

Det er blot to eksempler på områder, hvor potentialet for en digital og bæredygtig integration er stort. Fælles for dem er, at den nødvendige udvikling kræver massive kollektive investeringer i forsyningsnettet og i infrastrukturen generelt. Investeringer, der i udgangspunktet vil være meget relevante for et selskab som PFA.

Investeringer i viden
Men investeringer i vores kapitalapparat gør det ikke alene. For vi realiserer ikke det fulde potentiale, hvis ikke vi også evner at udvikle den vigtigste af alle ressourcer.

Nemlig den viden og arbejdskraft, som skal føre forskningen ud i virkeligheden og realisere de enorme investeringer, som vi i pensionsbranchen står klar til at foretage.

Det er derfor nødvendigt, at alle dele af arbejdsstyrken omstilles til den nye virkelighed, hvor kompetencer inden for it og bæredygtige løsninger bliver afgørende.

Et konkret forslag kunne være at gøre det muligt at bruge en mindre del af sin pensionsopsparing – uden at blive strafbeskattet - til at understøtte indkomsten under sin videreuddannelse. Hvis den enkelte på den måde kan forlænge arbejdslivet og gøre det mere holdbart, så hvorfor ikke?

Grundlæggende står Danmark i en unik position til at udnytte de megatrends i forhold til bæredygtighed og digitalisering, som vil præge den globale økonomi i de kommende år.

Men det kræver, at vi fortsætter med at dygtiggøre os og bygger videre på de styrkepositioner, som vi allerede har. Lykkes vi med det, vil vi i fremtiden også være det foregangsland, som store dele af verdens ser til for at handle og lade sig inspirere.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024