Kommentar af 
Nima Zamani

Retsstaten er ikke til for den lille erhvervsdrivende

Uhørt lange sagsbehandlingstider i retssystemet og blandt diverse klagenævn har medført, at retsstaten alt for ofte bare er en illusion, skriver Nima Zamani.

Virksomheder møder sagsbehandlingstider på op til fem år, og årsagen er ikke svær at få øje på; besparelser sideløbende med øget bureaukratisering, skriver Nima Zamani.
Virksomheder møder sagsbehandlingstider på op til fem år, og årsagen er ikke svær at få øje på; besparelser sideløbende med øget bureaukratisering, skriver Nima Zamani.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Nima Zamani
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Hvad skal vi med en retsstat på papiret, når retsstaten Danmark – i hvert fald når det gælder virksomheder - slet ikke fungerer i praksis?

Uhørt lange sagsbehandlingstider i retssystemet og blandt diverse klagenævn har medført, at retsstaten alt for ofte bliver degraderet til blot en illusion.

Virksomheder møder sagsbehandlingstider på op til fem år, og årsagen er ikke svær at få øje på; besparelser sideløbende med øget bureaukratisering. Med andre ord giver færre hænder til flere regler naturligvis en langsommere sagsbehandlingstid - og dét kan have fatale konsekvenser for virksomhedsejernes retssikkerhed.

Lad mig komme med nogle konkrete eksempler, der mere eller mindre kan gøre det umuligt at drive et erhverv i Danmark, hvor man også kan forvente at være beskyttet af retsstaten. Ifølge netmediet fødevarewatch.dk’ er der for fødevarevirksomheder - det vil sige blandt andet supermarkeder, cafeer og restauranter - en gennemsnitlig sagsbehandlingstid på 14 måneder, hvis man har fået en sur smiley.

Om skribenten

Nima Zamani (f. 1988) er jurist, debattør, radiovært på 'Den uafhængige' og underviser i debat og etik.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Forestil dig med andre ord, at du har en fødevarevirksomhed, der uberettiget får en mindre god smiley. Du vælger at klage, fordi du er sikker på, at der er sket en fejl. I gennemsnitlig 14 måneder - og således i nogle tilfælde flere år - skal du vente på en afgørelse. I mellemtiden kan du være sikker på at gå konkurs, fordi vitterligt ingen ønsker at handle fødevarer hos dig, såfremt smileyen, som du er forpligtet til at hænge et synligt sted i butikken, ikke smiler.

Viser det sig, at du får medhold i din klagesag, er det længe for sent, og du vil således alligevel risikere at blive gældsat resten af livet.

Når man fra statens side vælger at indføre en smiley-ordning, der har så afgørende betydning for virksomhedsejerne, ja, så må staten også selvsagt forpligte sig til, at retssystemet på dette område virker effektivt. Såfremt staten har begået en retlig fejl, har det jo ødelæggende og omfattende konsekvenser for de erhvervsdrivende, der ofte har investeret hele familiens opsparing - og mere til - i det pågældende projekt.

Også den mindre keramik-virksomhed ‘Würtz’, som er baseret på Kasper Heie Würtz’s familieforetagende, har oplevet, hvordan et retssystem i decideret snegletempo har gjort, at ernæringseksperten Christian Bitz i mere end fem år har kunnet snylte økonomisk på en potentiel kopiering af ‘Würtz’s keramik’.

For fem år siden var Bitz på besøg hos ‘Würtz Keramik’ i halvanden time, under påskud af at han ville købe gaver til sin kone. Herefter påbegyndte han en produktion af keramik, der i så høj grad lignede ‘Würtz Keramik’, at kunderne ikke kunne se forskel.

En ekstremt lang og omkostningsfuld sagsbehandling har gjort retssikkerheden til en lukket klub for den økonomiske elite.

Nima Zamani
Kommentarskribent

Sø- og Handelsretten gav Würtz medhold, men mangemillionæren Bitz valgte at anke til landsretten, hvorfor hele forløbet nu har varet i fem år. Bitz har altså fortsat kunnet kopiere og tjene på kopieringen, helt indtil landsretten stadfæstede Sø- og Handelsrettens dom i foråret 2021.

Indtil videre har Christian Bitz i dette henseende omsat for mere end et trecifret millionbeløb. Med andre ord kan det - hvis man som Bitz har penge nok - betale sig at tage sagen i retten og anke den, selvom man på forhånd ved, at man kommer til at tabe sagen. I de fem år, sagen har verseret, har Bitz, grundet sin massive økonomiske overhånd, kunnet fortsætte sin potentielt stjålne succes.

Med andre ord er retsstaten ikke til for den lille eller mellemstore erhvervsdrivende, der skal vente i op til to år på at få omstødt en fejlagtigt uddelt sur smiley.

Retsstaten er bestemt heller ikke til for den lille eller mellemstore erhvervsdrivende, der får sine ideer stjålet af en større erhvervsdrivende. I sidste ende vil den store kunne undgå at blive draget til ansvar, fordi den lille - modsat den store - ikke har penge nok til at opnå retfærdighed, da det kan tage op til fem års retslige omkostninger.

En ekstrem lang og omkostningsfuld sagsbehandling har gjort retssikkerheden til en lukket klub for den økonomiske elite. Det kan ikke være meningen i et socialliberalt Danmark. Løsningen er mindre bureaukratisering og/eller en økonomisk indsprøjtning til et totalt overbelastet og underbemandet retssystem.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nima Zamani

Kommentarskribent og cand.jur.
cand.jur. (Københavns Uni.)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024