Kommentar af 
Kirstine Kærn

Lad os gøre op med vores forældede grundlov og indføre et rigtigt sekulært demokrati

Det klinger hult, når Danmark kritiserer andre lande for manglende sekularisme. For herhjemme tvinges kongen til at være medlem af kirken, og vi tildeler trossamfund særlige privilegier, skriver Kirstine Kærn. 

Kong Frederik X deltog, da Folketinget fejrede 175-året for den første Grundlov, men det klinger hult, når Danmark tvinger vores konge til at være medlem af kirken, skriver&nbsp;Kirstine Kærn.<br>
Kong Frederik X deltog, da Folketinget fejrede 175-året for den første Grundlov, men det klinger hult, når Danmark tvinger vores konge til at være medlem af kirken, skriver Kirstine Kærn.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kirstine Kærn
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Jeg ville ønske, vi kunne have en reel debat om, hvordan vi fremtidssikrer vores demokrati. Vores grundlov er forældet og lever slet ikke op til, hvad vi burde forvente af en nutidig forfatning.

Grundlovens 175 års jubilæum er blevet fejret hele året – med fine ord og en ny sang. I Humanistisk Samfund fejrede vi da også jubilæet, da vi holdt vores årlige ceremoni i forbindelse med Folketingets åbning.

Det er bare ikke nok kun at sige fine ord om vores grundlov ved festlige lejligheder.

Vi risikerer, at vores folkestyre smuldrer mellem hænderne på os, hvis vi ikke passer på det og løbende tilpasser vores demokrati.

Vores forfatning skal være levende og afspejle nutiden. Grundloven skal ikke være et billede på en svunden tid med spindelvæv i hjørnerne og et tykt lag støv på paragrafferne.

Læs også

Jeg ville ønske, at vores politikere havde en vision om vores fremtidige folkestyre, og hvilket demokrati de ønsker sig.

Den manglende lyst til at opdatere grundloven betyder, at den for eksempel overtrædes hver gang et folketingsmedlem retter ind efter partidisciplinen og stemmer imod egen overbevisning.

De politiske partier har enorm betydning i det politiske arbejde, men er slet ikke nævnt i grundloven.

Vores grundlæggende rettigheder er under pres. Vores grundlov indeholder en begrænset mængde frihedsrettigheder: Ytringsfrihed, religionsfrihed, politisk uafhængighed, forsamlings- og foreningsfrihed. Andre rettigheder findes kun i kraft af, at Danmark har tiltrådt Menneskerettighedskonventionen og dens tillægsprotokoler.

Der er politikere, som aktivt arbejder for, at vi skal udtræde af konventionerne. Der er ovenikøbet politikere i regeringsbærende partier, der aktivt arbejder for at vi skal gå ud over grænsen for konventionerne.

Det er en bekymrende udvikling.

Vi risikerer, at vores folkestyre smuldrer mellem hænderne på os, hvis vi ikke passer på det og løbende tilpasser vores demokrati.  

Kirstine Kærn

Det er konventionerne, der beskytter kvinder, personer med handicap og minoritetsgrupper mod diskrimination. Det er konventionerne, der forbyder tortur & slaveri.

Det er konventionerne, der sikrer retten til at tænke frit, så en stat ikke kan indføre sindelagskontrol. Det er konventionerne, der sikrer retten til tros- og tankefrihed.

Grundlovens religionsfrihed er begrænset til kun at omfatte troende, mens konventionen indeholder retten til at tænke frit og retten til at blive fri for religion, altså også en beskyttelse af ikke-troende.

Jeg ville ønske, at vores politikere ville være med til at sikre, at vores demokrati ikke nedbrydes.

Der tales meget om de ydre trusler mod vores demokratiske rettigheder, men ikke så meget om, hvordan vi risikerer at undergrave vores folkestyre indefra.

Vi har set vores frihedsrettigheder blive indskrænket gentagne gange de seneste årtier, senest med 'koranloven', hvor Danmark genindførte en blasfemilovgivning, som vi ellers endeligt havde afskaffet i 2015.

Der er stærke kræfter på spil, som forsøger at påvirke politikere – ikke bare i Danmark, men i hele Europa – til at rulle nogle af vores grundlæggende rettigheder tilbage.

Det gælder for eksempel kvinders ret til fri abort, LGBTQ+-rettigheder og andre rettigheder.

Læs også

Det er dokumenteret, at der sendes milliarder af kroner til lobbyorganisationer i Europa for netop at understøtte de kræfter. For eksempel af Neil Datta fra European Parliamentary Forum on Population and Development (EPF).

Pengene kommer både amerikanske kristne fundamentalistiske grupper og fra Rusland.

Jeg ville ønske, at vores politikere ville tage et endeligt opgør med vores forældede styreform og indføre et ordentligt sekulært demokrati.

I et moderne folkestyre bør ingen tildeles særlige privilegier. Det gælder uanset, om det er et trossamfund eller en familie.

Danmark kritiserer ofte sammenblandingen af stat og religion i andre lande. Det klinger dog hult, når vi selv har en statskirke og tvinger vores konge til at være medlem af selvsamme kirke.

Det er en kirke, der gennem dens privilegier har særlig adgang til vores børn, vores medier, vores soldater, vores syge og særligt udsatte. Den slags findes ellers normalt kun i lande, vi ikke ønsker at sammenligne os med.

Jeg ville ønske, at vores politikere ville tage et endeligt opgør med vores forældede styreform og indføre et ordentligt sekulært demokrati.  

Kirstine Kærn

Vi skal have en sekulær stat. Derfor bør stat og kirke selvfølgelig adskilles, og de særlige privilegier, som statskirken har, skal afskaffes.

Jeg ville ønske, at regeringen turde starte processen og inddrage os borgere i en demokratisk samtale om, hvordan vi kan fremtidssikre vores demokrati.

Det er vigtigt, at det ikke kun bliver ved talerne til festlige lejligheder eller på Grundlovsdag.

Det er også ganske tankevækkende, at vi har ti religiøse fridage og en enkelt dag, hvor vi kommer os ovenpå nytårsaften, men vi har ikke en fælles fridag for at fejre vores grundlov.

En grundlov, der i skåltaler hyldes som det 'helligste' i vores demokrati.

Så lad os komme ind i det 21. århundrede med en forfatning, der passer til det moderne samfund, vi har, og sikre, at vores rettigheder ikke i fremtiden kan afskaffes med et pennestrøg.

Min ønskeseddel til en ny grundlov ser således ud:

Vores grundlæggende rettigheder skal skrives ind i grundloven. Politiske partier skal skrives ind i grundloven. Styreformen skal ændres fra indskrænket monarki til reelt demokrati. Ingen religiøse trossamfund skal have særstatus eller særlige privilegier. Grundlovsdag skal være en offentlig fridag – en festdag for os alle.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kirstine Kærn

Forperson, Humanistisk Samfund
cand.mag. i filmvidenskab

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024