Profile
Log ind
WAYF login
Log på med SSOGlemt adgangskode?
Bliv abonnent
Morten Messerschmidt
 svarer 
Morten Dahlin

Vil ministeren oplyse, hvilke overvejelser der ligger bag beslutningen om at opretholde en obligatorisk afgangsalder på 70 år for præster?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

Beskæftigelsesudvalget, Spørgsmål 372

Vil ministeren oplyse, hvilke overvejelser der ligger bag beslutningen om at opretholde en obligatorisk afgangsalder på 70 år for præster, når en sådan aldersgrænse er fjernet for stort set alle andre erhvervsgrupper siden 2008, idet mange præster føler sig urimeligt begrænset af denne regel, især da de ofte er i stand til at udføre deres arbejde effektivt langt ud over denne aldersgrænse?

Svar fra tirsdag den 27. august 2024

Ophævelsen af tjenestemandslovens daværende generelle pligtige afgangsalder på 70 år skete ved en lovændring i foråret 2008 som følge af lovforslag L 175.

I bemærkningerne til lovforslaget var anført, at folkekirkens tjenestemandsansatte præster ikke var omfattet af ændringen, idet spørgsmålet om pligtig afgangsalder for tjenestemandsansatte præster forudsatte særlige overvejelser under hensyntagen til de særlige forhold for disse stillinger, da spørgsmålet om afgangsalder har væsentlig betydning for udøvelsen af den ret til at vælge præster, der efter lovgivningen tilkommer folkekirkens demokratiske organer (kaldsretten).

Det fremgik også af bemærkningerne, at en stillingtagen til spørgsmålet om ændring eller ophævelse af præsters pligtige afgangsalder derfor burde afvente, at Kirkeministeriet sammen med folkekirkens interessenter havde overvejet de særlige spørgsmål.

I december 2008 afleverede en arbejdsgruppe – med deltagelse af repræsentanter fra Kirkeministeriet, biskopperne, Landsforeningen af Menighedsråd, Præsteforeningen og Provsteforeningen hvis det var blevet vedtaget – bl.a. ville have hævet den pligtige afgangsalder for præster, provster og biskopper til 75 år.

Lovforslaget blev imidlertid ikke vedtaget.

I foråret 2016 nedsatte den daværende kirkeminister et udvalg om præstemangel med repræsentanter fra Kirkeministeriet, biskopperne, Landsforeningen af Menighedsråd, Præsteforeningen og Provsteforeningen. Udvalget afgav betænkning i september 2018. Udvalget fandt enstemmigt, at der fortsat er behov for en pligtig afgangsalder for bl.a. sognepræster. Der var imidlertid ikke Frederiksholms Kanal 21 Telefon 3392 3390 e-post [email protected]

Akt nr.: 420267 Dette akt nr. bedes oplyst ved henvendelse til Kirkeministeriet Dato: 27. august 2024 entydig opbakning i Præstemangeludvalget til at foreslå en ændring af den pligtige afgangsalder på 70 år.

Udvalget bemærkede, at de fleste præster valgte at gå på pension når de var i midten af 60’erne, og udvalget fandt det derfor formålstjenligt, at man søgte at tilskynde dem til at fortsætte i længere tid, bl.a. ved at anvende seniorpolitiske tiltag på en formålstjenlig måde, f.eks. i forbindelse med provsternes medarbejderudviklingssamtaler med seniorer.

Jeg kan afslutningsvis oplyse, at langt de fleste tjenestemandsansatte præster forlader fortsat arbejdsmarkedet af andre årsager end den pligtige afgangsalder, ligesom det også er muligt for tjenestemandspensionerede præster at søge ansættelse på overenskomstvilkår.

Hvis der er ønske om det fra Folketinget, så indgår jeg gerne i en dialog om lovændringer på området, under inddragelse af de relevante kirkelige aktører.

Morten Dahlin / Henrik Vagner Akt nr.:

Side

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024