Budgetsvar til EU udsat

EU: 2020-reformpakken har skabt så meget arbejde i Finansministeriet, at man har måttet udsætte Danmarks svar i forhold til EU's konvergensprogram.
Morten Øyen

Inden udgangen af april. Det var tidspunktet, hvor EU-systemet skulle have modtaget Danmarks konvergens- og reformprogram. Men den store arbejdsbyrde i Finansministeriet i forbindelse med 2020-reformpakken har betydet, at EU har fået lov at vente lidt på tallene fra Danmark .

"Det er da beklageligt, men vi har forklaret situationen for Kommissionen, og vi afleverer på mandag," skriver finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) i et skriftligt svar til Altinget | EU.

Svarene skulle senest have været leveret 29. april og bliver dermed halvanden uge forsinket.

De fleste grundlæggende oplysninger i konvergensprogrammet, som EU vil modtage, optræder i Reformpakken 2020, som regeringen forhandler med Folketingets partier i øjeblikket.

EU's konvergenskrav betød sidste år, at regeringen fremlagde Genopretningspakken, der skulle få Danmark til igen at overholde EU's stabilitets- og konvergenskrav.

Dokumentation
Som led i EU's nye Europa 2020-vækststrategi blev det Europæiske Semester - også kaldet det europæiske halvår - indført. Det Europæiske Semester introducerer en ny cyklus for medlemslandenes indberetning af bl.a. de såkaldte stabilitets- og konvergensprogrammer, der er udgangspunktet for vurderingen af medlemslandenes opfyldelse af stabilitets- og vækstpagten.

I Europa-Kommissionens meddelelse om det Europæiske Semester lægges der op til, at stabilitets- og konvergensprogrammerne som minimum bør indeholde følgende informationer som grundlag for en forudgående drøftelse af finanspolitikken:
  • et komplet og opdateret makroøkonomisk scenario
  • konkrete indikationer om planer for det efterfølgende år (t+1)
  • en beskrivelse af de påtænkte politikker
  • mellemfristede fremskrivninger af de statslige finansers vigtigste variabler
  • en vurdering af budgetudviklingen i det forudgående år (t-1)
  • en opdatering af budgetplanerne for indeværende år.

EU's økonomi- og finansministre valgte på et rådsmøde den 7. september 2010 at ændre retningslinjerne for udarbejdelse af stabilitets- og konvergensprogrammer, så de kom i tråd med det Europæiske Semester.

Dokumentation: EU-Oplysningen


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Hjort Frederiksen

Fhv. MF (V), fhv. minister og partisekretær
cand.jur. (Københavns Uni. 1972)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024