Alexander Ryle
spørger
Udvalget

Er ministeren enig i, at det kan sætte EU bagud i forhold til USA og Kina hvis man ikke – eller kun med meget stor forsinkelse og i mere begrænset omfang – kan træne AI-modeller i Europa, som der senere kan bygges nye innovative services på?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

Udvalget for Digitalisering og It, Spørgsmål 7

Den nyligt udkomne »Draghi-rapport«, The Future of European Competitiveness, beskriver, hvordan EU mangler konkurrencekraft og innovation i sammenligning med USA og Kina, hvilket koster på vækst og velstand i Europa. Et vigtigt parameter i forhold for at skabe produktivitet, konkurrenceevne og dermed vækst er, hvordan nye teknologier tages i brug, og den mest afgørende nye teknologi lige nu er kunstig intelligens eller generativ AI. For nyligt har det irske datatilsyn, hårdt presset af de europæiske datatilsyn i EDPB, dog bremset træningen af visse AI-modeller i EU, hvorimod Storbritannien ligesom andre regioner i verden, meget hurtigt har tilladt den samme træning. Resultatet er, at der bliver mindre europæisk input i modellerne, og at flere AI-services kommer senere eller slet ikke - til EU-landene. Denne udvikling sker udenom det politiske niveau og uden diskussion og går direkte imod ønsket om et innovativt og økonomisk stærkere EU.

EDPB fastlægger netop nu, i en lukket proces, hvad de mener skal gælde for træning af AI-modeller i Europa, hvilket kan blive definerende for kunstig intelligens i Europa og herunder hvilke AI-modeller, der udbydes fuldt ud i Europa. Er ministeren enig i, at det kan sætte EU yderligere bagud i forhold til USA og Kina hvis man ikke – eller kun med meget stor forsinkelse og i mere begrænset omfang – kan træne AI-modeller i Europa, som der senere kan bygges nye innovative services på?

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024