EL ude af forhandlinger om europaaftale

NYHED: Europaaftalen bliver ikke med Enhedslisten. Vi er desværre meget langt fra regeringen, siger partiets EU-ordfører. Dansk Folkeparti og Liberal Alliance savner svar fra regeringen, men er stadig ved forhandlingsbordet.
Enhedslisten fik ingen indrømmelser på bankunion og finansskat og er derfor ude af forhandlingerne, oplyser EU-ordfører Nikolaj Villumsen.
Enhedslisten fik ingen indrømmelser på bankunion og finansskat og er derfor ude af forhandlingerne, oplyser EU-ordfører Nikolaj Villumsen.Foto: Enhedslisten/Andreas Bro
Morten ØyenMichael Hjøllund

Det ser ikke ud til, at der er noget nyt i den aftale. Det bliver blot en opridsning af status quo.

Merete Riisager, (LA)
EU-ordfører
Fakta
Danmarks europapolitik:

Efter det danske nej til Maastricht-traktaten blev syv af Folketingets partier enige om det såkaldte "nationale kompromis" i oktober 1992. Aftalen dannede udgangspunkt for den danske regerings drøftelser med de daværende øvrige 11 EU-lande.
Den seneste brede aftale om den danske europapolitik blev indgået mellem Venstre, Konservative, Socialdemokraterne, SF, Det Radikale Venstre og Ny Alliance i februar 2008.


Kilde: EU-Oplysningen

Første parti har opgivet at være med i en ny europaaftale. Det står klart efter Enhedslisten har været til det første egentlige forhandlingsmøde med europaminister Nicolai Wammen.

"Regeringen er tilsyneladende ikke interesseret i andet end en gentagelse af den gamle aftale, som handler om at give flere kompetencer til EU-Kommissionen og fuldstændig vender det blinde øje til den økonomiske og demokratiske krise i EU. Derfor kan Enhedslisten ikke være med," siger Nikolaj Villumsen.

Han fortæller, at Enhedslisten konkret har foreslået, at Danmark skal tilslutte sig det forstærkede samarbejde om en finansiel transaktionsskat og arbejde for en fælles minimumsgrænse for selskabsskat. Og så ønsker partiet en garanti for, at vælgerne skulle spørges ved en folkeafstemning, hvis Danmark skal med i en bankunion.

"Det er regeringen ikke interesseret i, så vi er desværre meget langt fra hinanden," siger Nikolaj Villumsen.
 
DF savner svar
Forhandlingerne om en ny europaaftale blev i sidste uge formelt indledt, da alle Folketingets partiledere var til "sættemøde" hos statsminister Helle Thorning-Schmidt. I denne uge er forhandlingerne blevet mere konkrete, efter europaminister Nicolai Wammen har holdt
møde med hver enkel EU-ordfører.

Dansk Folkeparti står uden for den gamle europaaftale, men i efteråret åbnede partileder
Kristian Thulesen Dahl op for, at partiet gerne vil ind og præge EU-politikken mere. Og partiet er endnu med ved forhandlingsbordet.

"Vi prøver stadig at finde ud af, hvad regeringen præcist vil. Det er fint nok, den siger, Danmark skal være i kernen af EU, men hvad betyder det mere konkret? Det bliver jo afgørende for, om vi kan  være med," siger Dansk Folkepartis Pia Adelsteen.

Hun fortæller, at europaaftalen stadig mangler at blive diskuteret i folketingsgruppen. Det ligger dog klart, at partiet ønsker at få adresseret en række udfordringer med det europæiske samarbejde.

"Vi ved, vi har nogle udfordringer i forhold til social dumping. Men vi vil også gerne have adresseret problemerne med at sikre vores sociale system," siger Pia Adelsteen og peger
blandt andet på en nylig dom, der giver unionsborgere adgang til det danske SU-system.

LA: Stadig forhandlingssituation
Liberal Alliance sidder endnu også med ved forhandlingsbordet. Partiet er en del af den gamle europaaftale, selvom det var som Ny Alliance aftalen blev underskrevet. Og ifølge partiets EU-ordfører, Merete Riisager, ser det ud til, at den nye aftale kommer til at minde meget om den gamle.

"Det ser ikke ud til, der er noget nyt i den aftale, men at det blot bliver en opridsning af status quo," siger hun.

Merete Riisager fortæller, at hun havde håbet, at regeringen og de øvrige ja-partier havde været mere klare i, hvad det er for en aftale, de ønsker.

"De siger, at de vil helt ind i kernen af unionen, men kernen er jo euroen. Derfor vil vi gerne have en afklaring af, om det er det, de mener," siger hun.

Liberal Alliances EU-ordfører vil endnu ikke kaste sig ud i en vurdering af, hvor partiet står i forhold til at indgå i den endelige aftale med regeringen.

"Nu må vi se, om der er mulighed for udvikling. Det er der jo i en forhandlingssituation," siger Merete Riisager.

Forhandlingerne vil fortsætte de kommende uger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nikolaj Villumsen

MEP (EL), næstformand, Venstrefløjsgruppen, Europa-Parlamentet
BA.mag. i historie (Københavns Uni. 2009)

Pia Adelsteen

Restauratør, fhv. MF (DF)
butiksassistent

Merete Riisager

Forfatter, foredragsholder, fhv. undervisningsminister (LA), fhv. direktør, Dansk Svømmeunion
cand.mag.pæd. (Københavns Uni. 2003)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024