Debat

Kari: Udemokratisk folkeafstemning

DEBAT: Processen op til afstemningen om retsforbeholdet har været alt andet end demokratisk, skriver Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU.

Processen op til afstemningen om retsforbeholdet har været udemokratisk, skriver Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU.
Processen op til afstemningen om retsforbeholdet har været udemokratisk, skriver Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU.Foto: Pablo Eekman/Folkebevægelsen.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Rina Ronja Kari
Medlem af Folkebevægelsen mod EU

Debatten op til folkeafstemningen er indhyllet i et sandt røgslør af usikkerhed, som umuliggør en ordentlig og saglig debat.

Rina Ronja Kari
Folkebevægelsen mod EU

Den store danske demokratiske tænker Hal Koch skrev i 1945 følgende om demokratiet:

"Dets væsen beror på dette, at man mødes og tales ved, at man gennem samtalen når til en bedre og rimeligere forståelse og derudfra formår at træffe en afgørelse, som ikke alene tjener en enkelt person eller klasse, men som tager billigt hensyn til helheden."

Udemokratisk folkeafstemning 
Her i dag 70 år senere lader de EU-begejstrede partier med Venstre og Socialdemokraterne i spidsen til at have glemt alt om Hal Koch og hans vision for en demokratisk verden. Afstemningen 3. december må uanset resultatet få Hal Koch til at vende sig i sin grav, for processen op til afstemningen har været alt andet end demokratisk.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Den nuværende regering med Venstre i spidsen har sammen med de Konservative, Socialdemokraterne, SF og de Radikale aftalt, at offentligheden ikke må se de originale procesdokumenter, skrevet af embedsmændene op til folkeafstemningen.

Som danske borgere får vi i stedet kun adgang til en række redigerede dokumenter. En sådan hemmeligholdelse går stik imod ideen om, at vi sammen kan nå til "en bedre og rimeligere forståelse".

Debat i røgslør af usikkerhed
Den forrige regering med Socialdemokraterne i spidsen valgte at stoppe forhandlingerne med EU om en samarbejdsaftale om Europol. Det betyder, at debatten op til folkeafstemningen er indhyllet i et sandt røgslør af usikkerhed, som umuliggør en ordentlig og saglig debat, og umuliggør, at vi kan nå "en bedre og rimeligere forståelse".

Et sidste pinagtigt eksempel er historien om Folketingets EU-oplysning og deres "neutrale" oplysningshjemmeside. Her var de "neutrale" oplysninger en-til-en-kopier fra Venstre-regeringens lovforslag og Venstre-regeringens egne argumenter – igen ikke noget, der ligefrem fordrer "en bedre og rimeligere forståelse". Det skal dog retfærdigvis tilføjes, at de har ændret det efter kritikken.

Stem nej
For mig er demokrati den helt centrale grund til overhovedet at være engageret i politik. For mig er demokratisk debat og samtale nøglen til at skabe et bedre og mere retfærdigt samfund. Politik bør ikke altid handle om at få ret, nogle gange bør det også handle om at blive klogere.

Netop derfor mener jeg også, at det er vigtigt, at vi stemmer nej 3. december. Hvordan vi indretter vores retssystem; hvem vi straffer, og hvordan vi straffer, bør bero på demokratiske debatter imellem helt almindelige mennesker og ikke bureaukrater i Bruxelles.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rina Ronja Kari

Marketings- og kommunikationschef, Miljømærkning Danmark
cand.soc. i virksomhedsledelse (Roskilde Uni. 2012)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024