Debat

Konservative: Klimarådets rapport viser, at regeringen endnu ikke lever op til egne mål

Klimarådets nye rapport understreger vigtigheden af langsigtede og holdbare løsninger. Men der mangler tempo og vigtigst af alt en strategi, skriver Frederik Bloch Münster.

Fremadrettet bliver der behov for at håndtere store mængder el, da vi ikke kan nå klimamålene uden en overproduktion af grøn energi, skriver Frederik Bloch Münster.
Fremadrettet bliver der behov for at håndtere store mængder el, da vi ikke kan nå klimamålene uden en overproduktion af grøn energi, skriver Frederik Bloch Münster.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Frederik Bloch Münster
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi skal tage ansvar for vores land og vores klode. Derfor er det vigtigt, at vi har de langsigtede briller på, når vi arbejder med klimamålene. Vi skal nemlig ikke risikere, at vores børnebørn, oldebørn og alle dem, der kommer efter, står med en regning, som ikke er til at betale.

Den seneste fremskrivning fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet viser, at vi når en reduktion i udledningen af drivhusgasser på 68 procent i 2030 – altså ikke langt fra målsætningen på de 70 procent.

Vi nærmer os altså en situation, hvor vi rent faktisk kan nå i mål med den første store etape af den grønne omstilling. Men der er snart kun fem år til 2030. Der skal fart på de næste år for at ramme 70 procent.

Og fart på, det er ikke noget, der kommer ved at fortsætte som hidtil. Et eksempel på det er den udskydelse, der har fundet sted i forhold til omstillingen af landbruget, som ikke har gavnet nogen som helst.

Regeringen skal opfylde egne løfter

Klimarådets rapport tydeliggør behovet for en konkret plan for den grønne omstilling frem mod 2050. Den understreger, at regeringen endnu ikke har handlet på deres hensigt om at øge ambitionerne fra klimaneutralitet i 2050 til en reduktion på 110 procent i 2050.

Det er snart to år siden, at regeringen blev dannet, og vi venter fortsat den plan, der får os op på de 110 procent. Heldigvis har vi ikke brugt alle værktøjer i kassen endnu.

Læs også

Vi har så mange muligheder, både når det kommer til at plante skov og øvrige biologiske løsninger, men også gennem den teknologiske udvikling. For danske forskere, virksomheder og medarbejdere knokler hver dag for at få Danmark i den grønne førertrøje.

De løfter alle det grønne ansvar. De udvikler teknologiske løsninger, som bidrager til opfyldelsen af vores og andre landes klimamål og samtidigt gør os attraktive for grønne investeringer.

Staten må ikke blive en begrænsende faktor, men i stedet skal den danne ramme for de langsigtede og holdbare energiløsninger.

Frederik Bloch Münster
Klimaordfører og MF, Konservative

Et naturligt næste skridt er investeringer i ny energiinfrastruktur. Det er afgørende for at nå klimamålene.

Fremadrettet bliver der behov for at håndtere store mængder el, da vi ikke kan nå klimamålene uden en overproduktion af grøn energi, som vi kan bruge til grønne brændstoffer og eksport til udlandet.

Den opgave kan private aktører ikke løfte alene. Det er her, at vi politisk er nødt til at tage ansvar.

Staten må ikke blive en begrænsende faktor, men i stedet skal den danne ramme for de langsigtede og holdbare energiløsninger, der gavner vores klima – og i forlængelse heraf vores grønne erhvervsliv.

Derfor skal vi politisk sikre, at udbygningen af energiinfrastruktur også koordineres fælleseuropæisk, så vi også fremadrettet kan implementere klimaløsningerne effektivt.

EU skal nå klimamål i fællesskab

For vi skal ikke stå alene med de langsigtede løsninger, mens andre EU-lande sløser på ambitionerne. I EU har vi nemlig fælles klimamål, og vi skal holde hinanden op på de mål.

Det nytter ikke, at Danmark ifører sig den grønne førertrøje og finder frem til eksportklare grønne løsninger, hvis andre lande trykker på bremsen. Det hjælper ikke vores kommende generationer.

Læs også

Vi skal holde ambitionsniveauet og fastholde vores europæiske venner på omtrent det samme niveau.

Klimarådets rapport påpeger behovet for en langsigtet strategi og plan.

Klimarådets rapport påpeger behovet for en langsigtet strategi og plan.

Frederik Bloch Münster
Klimaordfører og MF, Konservative

Det er jeg glad for, for mit parti og jeg håber på det samme.

Vi håber også, at diskussionen ikke kun begrænser sig til drivhusgasser, men at den også tages bredere, så vi får lagt en fælles plan for et klimaneutralt Danmark med en sund natur, hvor farlige kemikalier holdes væk fra vores jord, vandløb og forbrugerne.

Vi er nødt til at være langsigtede. Det skylder vi vores land og de kommende generationer.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Frederik Bloch Münster

MF (K)
cand.scient.pol. (Københavns Uni.)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024