LA: EU-mandater skal i Folketingssalen

EU: Det vil være en styrkelse af den parlamentariske kontrol, hvis forhandlingsmandatet i EU-sager skal gives i Folketingssalen frem for i Europaudvalget, mener flere partier. Regeringspartier og Venstre afviser.
Flere partier ser gerne, at EU-mandater til ministrene fremover skal tildeles i Folketingssalen.
Flere partier ser gerne, at EU-mandater til ministrene fremover skal tildeles i Folketingssalen.Foto: Kristoffer Hecquet/Altinget.dk
Morten Øyen

Der er i dag en god hensigt om at inddrage fagordførerne, men det virker ikke rigtig i praksis.

Merete Riisager
EU-ordfører, (LA)
Fakta
Europaudvalgets sagsområde er i Folketingets forretningsorden beskrevet som "Folketingets kontrol med regeringens EU-politik. Europaudvalget behandler sager vedrørende Den Europæiske Union og WTO og koordinerer Folketingets behandling af EU-sager i forhold til EU's insitutioner".

Regeringen beder om forhandlingsmandat i Europaudvalget på ca. 60 sager om året ud af omkring 550 forelagte sager i udvalget.
De forhandlingsmandater, de danske ministre får med sig fra Europaudvalget, har ofte meget stor politisk betydning og kan få vidtrækkende konsekvenser. Derfor bør fagudvalgene inddrages direkte i EU-arbejdet gennem mandatafgivelse i Folketingssalen.

Det mener Liberal Alliance, som fredag har fremsat et beslutningsforslag i Folketinget, hvor de beder Folketingets Præsidium i samarbejde med regeringen om at ændre Folketingets forretningsorden, så behandlingen af forhandlingsmandater i EU-sager flyttes fra Europaudvalget og ned i Folketingssalen.

"Da Europaudvalget blev oprettet, fyldte EU mindre end i dag. Og vi kan nu konstatere, at der vedtages meget EU-politik, som går hen over hovedet på folketingsmedlemmerne. Vi ønsker derfor at forpligte og inddrage Folketinget mere i arbejdet med EU-sager," siger Liberal Alliances EU-ordfører, Merete Riisager.

Påvirkning udtømmes hurtigt
Hun peger på, at EU i dag er så rammesættende for den danske politik, at det ikke er godt nok, at EU "holdes i strakt arm" og kun diskuteres af nogle få folketingsmedlemmer i Europaudvalget. EU-politikken skal "normaliseres", så fagordførerne bliver inddraget væsentligt mere end i dag.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024