Debat

LA: Mindre EU – mere Europa

DEBAT: Svaret på den nuværende krise i Europa er enten mere EU eller mindre EU. For Liberal Alliance er det førstnævnte uspiseligt.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
EU ifølge Liberal Alliance.

EU står i et vadested. Det er blevet klart for de fleste, at euroen ikke kan bestå i sin nuværende form. Fælles pengepolitik uden fælles finanspolitik kan ikke fungere i længden.

Svaret på den nuværende krise er derfor enten mere EU eller mindre EU. Enten mere udligning af forskellen mellem landene, både i forhold til gæld og konkurrenceevne, og mere styring af de enkelte landes politik i forhold til finans-, arbejdsmarkeds-, skatte- og socialpolitik. Eller mindre styring gennem et nyt fokus på EU´s oprindelige søjler: Fred og samhandel.

Ikke mere EU
For Liberal Alliance er førstnævnte uspiseligt. Central styring af alle EU-landenes politik inden for helt centrale områder vil betyde en afvikling af nationalstaternes demokratier, sådan som borgerne kender dem. En egentlig EU-stat vil betyde centralisme, øget bureaukrati og langsommelighed i alle led - EU vil blive en mastodont på lerfødder - ude af stand til hurtigt at tilpasse sig forandringer i eller uden for Europa.

Landenes parlamenter vil blive forvandlet til kommuner, og de enkelte lande vil defineres af, hvor meget de kan kræve ind, mens en central EU-regering vil forsøge at styre - kort sagt en gigantisk velfærdsstat med alt, hvad det kan give af problemer. Europa vil således blive fattigere og mindre demokratisk, hvis eurozonen fortsætter sin vej mod fuld integration og fortsætter sit pres på de resterende EU-lande for at følge trop.

Fakta
BLAND DIG!

Deltag i debatten- send dit indlæg til [email protected] 

..Men mindre EU
Alternativet - mindre EU - er derfor den rigtige løsning. EU har haft en afgørende historisk betydning for Europa gennem de sidste fem årtier. Samarbejdet har som udgangspunkt hvilet på de to søjler fred og frihandel. Opbygningen af et effektivt indre marked har haft en gavnlig effekt på virksomhedernes vilkår, hvor produkter har kunnet afsættes mere uproblematisk på et fælles indre marked, før det globale marked blev draget i spil.

Fælles standarder og bekæmpelse af tekniske handelshindringer har banet vejen. EU bør derfor bevæge sig mod sit succesrige udgangspunkt. Fokus skal være på samhandel og fred - mens den mangfoldighed af politikområder, EU har bredt sig ud over, skal tilbagegives til nationalstaterne. EU skal sikre fri bevægelighed for varer, tjenesteydelser, kapital og personer og derved sund konkurrence. Støtteordninger skal afvikles, så erhvervene kan udvikle sig i takt med markedsvilkårene i stedet for at stagnere i en afhængighed af EU-støtte.

Fælles standarder og bekæmpelse af tekniske handelshindringer har banet vejen. EU bør derfor bevæge sig mod sit succesrige udgangspunkt. Fokus skal være på samhandel og fred - mens den mangfoldighed af politikområder, EU har bredt sig ud over, skal tilbagegives til nationalstaterne.

Merete Riisager (LA)
EU-ordfører

EU skal sikre værdi
Vejen tilbage til et EU med fokus på værdiskabelse og tværnational forståelse er lang og slidsom, og Eurozonens akutte vanskeligheder løses ikke ved et snuptag.

Der er brug for en erkendelse af, at EU er andet og mere end euroen, og at de europæiske befolkninger ønsker et europæisk samarbejde, men at de ikke ønsker at afgive de demokratiske rettigheder, der ligger i nationalstaten. Når den erkendelse er sket, kan vejen tilbage til et stærkt, arbejdsomt, rigt og kulturelt mangfoldigt Europa begynde.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Merete Riisager

Forfatter, foredragsholder, fhv. undervisningsminister (LA), fhv. direktør, Dansk Svømmeunion
cand.mag.pæd. (Københavns Uni. 2003)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024