Debat

LA: Politiet er gidsler i debat om retsforbehold

DEBAT: Flere partier prøver at sælge folkeafstemningen om retsforbeholdet som et enten for eller imod Danmarks deltagelse i det fælles europæiske politisamarbejde Europol. Men det er slet ikke pointen med afstemningen, skriver Christina Egelund (LA).

Folkeafstemningen om retsforbeholdet er ikke et enten for eller imod Danmarks deltagelse i det fælles europæiske politisamarbejde Europol, skriver Christina Egelund (LA).<br>
Folkeafstemningen om retsforbeholdet er ikke et enten for eller imod Danmarks deltagelse i det fælles europæiske politisamarbejde Europol, skriver Christina Egelund (LA).
Foto: Folketinget
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Christina Egelund (LA)
EU-ordfører

Så blev der sat en dato for afstemningen om retsforbeholdet, og det betyder, at danskerne igen skal til stemmeurnerne 3. december.

I takt med at bladene falder af træerne, og temperaturen daler, må vi dermed forvente, at debatten om dansk retspolitik kontra europæisk kommer til at fylde mere og mere. Man har i hvert fald lov at håbe, for allerede nu ser vi tegn på, at debatten i stedet risikerer at handle om Danmarks bidrag til bekæmpelsen af grænseoverskridende kriminalitet.

De retsforbeholdskritiske partier gør sig i hvert fald stor umage med at sælge afstemningen som et enten for eller imod Danmarks deltagelse i Europol, selvom det slet ikke er pointen med den kommende afstemning.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Politiet som gidsel 
De fleste er nemlig enige om, at Danmark fortsat skal være med i Europol, og jeg vil ligefrem sige, at fælles bekæmpelse af grænseoverskridende problemer netop er essensen af internationalt samarbejde. Derfor er det også brandærgerligt, at skiftende regeringer har nølet og forsømt at lave en aftale, der sikrer vores fortsatte deltagelse i det internationale politisamarbejde. På den måde kunne vi nemlig have undgået, at politiet nu tages som gidsler i debatten om retsforbeholdet.

Heldigvis er det ikke for sent med en sådan aftale, og den bør da også relativt hurtigt kunne sættes i stand. For hvem i alverden skulle være imod, at vi i Danmark hjælper med at fange forbrydere, som krydser de europæiske grænser? Tilbage står derfor det spørgsmål, der reelt skal stemmes om til december: Nemlig om dansk retspolitik skal udformes i Folketinget eller i Bruxelles? Liberal Alliances svar er Folketinget, og derfor anbefaler vi også et nej til at afskaffe forbeholdet.

Vi bør besinde os og stå fast på, at Folketinget nu engang skal kunne sige fra over for lovgivning, der svækker danskernes retssikkerhed. 

Christina Egelund (LA)
EU-ordfører

Retspolitik tæt på borgerne 
Danskernes retssikkerhed fylder mere og mere i den offentlige debat, hvilket dels kan forklares med en række sager, hvor de retssikkerhedsmæssige principper er blevet groft tilsidesat – for eksempel på skatteområdet. Det er noget, vi i Liberal Alliance ser på med stor alvor, og derfor er det helt afgørende for os, at beslutninger vedrørende et fundamentalt område som et lands retstilstand og borgernes retssikkerhed træffes tæt på borgerne. På den måde kan vi nemlig fortsat stå vagt om danskernes retssikkerhed.

Det bliver imidlertid vanskeligere, hvis retsforbeholdet afskaffes, fordi vi dermed forpligter os til endnu mere europæisk lovgivning – også selvom den forværrer danskernes retssikkerhed eller indskrænker deres frihed. I den forbindelse er det vigtigt at have for øje, at netop det retspolitiske område er komplekst og under konstant udvikling i Bruxelles. Det kan altså være meget svært at gennemskue, hvad konsekvenserne for den enkelte dansker bliver, hvis forbeholdet afskaffes.

Af den simple grund bør vi besinde os og stå fast på, at Folketinget nu engang skal kunne sige fra over for lovgivning, der svækker danskernes retssikkerhed. Men vi bør selvfølgelig arbejde for, at vi samtidig tager del i fornuftige initiativer som for eksempel Europol, og det ene udelukker heldigvis ikke det andet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christina Egelund

Uddannelses- og forskningsminister (M), fhv. MF og gruppeformand (LA) 2015-19
studier i moderne litteratur (Sorbonne, Paris 2000-03)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024