Liberal Alliance truer med veto mod ny europaaftale

AFTALE: LA vil ikke støtte en ny europapolitisk aftale, medmindre der kommer en folkeafstemning om bankunionen. Regeringen har "kattelem" uden om partiet, siger forligsekspert. S tvivler på, at LA stadig lever op til "ånden" i gammel EU-aftale.
Liberal Alliance forstår europaaftalen som et almindeligt forlig, som vil blive brudt, hvis regeringen laver en ny aftale uden at tage alle parterne med, siger Merete Riisager (LA).
Liberal Alliance forstår europaaftalen som et almindeligt forlig, som vil blive brudt, hvis regeringen laver en ny aftale uden at tage alle parterne med, siger Merete Riisager (LA).Foto: Facebook
Morten Øyen

Vi vil ikke acceptere, at vi går ind i en bankunion uden at spørge befolkningen. Det er så fundamentalt, at det vil vi have en folkeafstemning om.

Merete Riisager, (LA)
EU-ordfører
Fakta
Danmarks europapolitik:

Efter det danske nej til Maastricht-traktaten blev syv af Folketingets partier enige om det såkaldte "nationale kompromis" i oktober 1992. Aftalen dannede udgangspunkt for den danske regerings drøftelser med de daværende øvrige 11 EU-lande.
Den seneste brede aftale om den danske europapolitik blev indgået mellem Venstre, Konservative, Socialdemokraterne, SF, Det Radikale Venstre og Ny Alliance i februar 2008.


Kilde: EU-Oplysningen

”Meget snart” – formentlig inden for en måned – begynder forhandlingerne om en ny europapolitisk aftale mellem Folketingets partier. Men allerede inden datoen for forhandlingerne er på plads, kan Liberal Alliance vise sig at sætte visse begrænsninger for en ny aftale.

Partiet er nemlig med i den nuværende europapolitiske aftale – godt nok som Ny Alliance, som partiet hed tilbage i 2008, hvor den seneste aftale er fra. Og dengang blev partierne enige om, at den nye aftale skulle gælde lige så længe som Lissabontraktaten, eller hvis alle partierne kunne blive enige om at ændre i aftalen.

”Vi forstår aftalen som et forlig, som vil blive brudt, hvis regeringen laver en ny aftale uden at tage alle parterne med, sådan som det står i aftalen man skal,” siger Liberal Alliances EU-ordfører Merete Riisager.

Dokumentation

Det står der om aftalens status i den seneste europapolitiske aftale fra 2008:

"Aftalens status

Aftalen er udtryk for en grundlæggende politisk forståelse mellem de deltagende partier på de områder, aftalen dækker. Aftalen indgår i Europaudvalgets betænkning over lovforslaget om ratifikation af Lissabon-traktaten.

Aftalen gælder, så længe som den traktat, der blev undertegnet i Lissabon den 13. december 2007. En ændring af aftalen forudsætter enighed mellem aftalepartierne."


Folketingets partier har i alt indgået seks europapolitiske aftaler med tiden:

- Dansk europpolitik i en globaliseret verden, 2008
- Politisk aftale om Danmark i det udvidede EU, 2004
- Det åbne Europa: Regeringenskonferencen 1996
- Politisk aftale af 30. marts 1993
- Memorandum - Danmark i Europa, 1992
- Memorandum - forslag til traktatændringer til den politiske union, 1991.

Kilde: EU-Oplysningen 


Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024