Debat

R: EU er mere end et fredens projekt

DEBAT: EU er et overflødighedshorn af muligheder for de europæiske borgere. Derfor er det et kæmpe problem, når så få unge mennesker stemmer til Europa-Parlamentsvalgene, mener Christian Kjølhede (R), der er kandidat til Europa-Parlamentet.
Foto: Radikale.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Christian Kjølhede (R)
Kandidat til Europa-Parlamentet

Interessen for EU er generelt for lille blandt danskerne. Og det er uheldigvis et endnu større problem, når det gælder unge vælgere mellem 18 og 24 år.

I Danmark var det kun omkring en tredjedel af denne gruppe vælgere, der stemte ved det sidste Europa-Parlamentsvalg i 2009. Det synes jeg, er et kæmpe problem, da EU er et overflødighedshorn af muligheder - specielt for den unge generation.

Mere end et fredens projekt 
Ældre generationer og ældre politikere refererer ofte til det europæiske samarbejde som et fredsprojekt med rødder i 2. Verdenskrig. Dette er sikkert en fin reference og en meget vigtig fortælling for dem, som har oplevet et splittet Europa uden fred.

Men EU er mere end et fredsprojekt. Jeg tilhører selv den yngre generation, som aldrig har oplevet andet end fred i Europa. I stedet synes jeg, at en passende beskrivelse af EU i dag kunne være 'mulighedernes Europa'. En beskrivelse, som kan give yngre generationer det bedste billede af, hvorfor samarbejdet i EU også giver mening den dag i dag.

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected] 

På et politisk plan betyder dette for medlemslandende, at de gennem det samarbejde, som EU muliggør, kan opnå politiske beslutninger, som ikke ville være mulige for staterne, hvis de stod alene. Beslutninger, som ydermere ikke kan tages, medmindre de går helhjertet ind i samarbejdet, fordi der ellers ville være lande, der kunne opnå en fordel ved ikke at overholde de fælles aftaler. Eksempelvis er den høje ungdomsarbejdsløshed en udfordring, som vi udelukkende kan overkomme i forenet samarbejde.

Et overflødighedshorn af muligheder
Ligeså vigtigt at påpege er det, at EU tilbyder yderligere muligheder for EU-borgerne. Det er specielt med hensyn til de rettigheder, du får som EU-borger.

EU er mere end et fredsprojekt. Jeg tilhører selv den yngre generation, som aldrig har oplevet andet end fred i Europa. I stedet synes jeg, at en passende beskrivelse af EU i dag kunne være 'mulighedernes Europa'. 

Christian Kjølhede (R)
Kandidat til Europa-Parlamentet

Disse inkluderer fælles menneskerettigheder, såsom lighed uanset nationalitet, køn, race, seksualitet eller religion. Bevægelsesfriheden som inkluderer retten til at leve, arbejde eller studere (endda støttet af Erasmus+), hvorend du ønsker det inden for EU's grænser. Du har passagerrettigheder, når du rejser. Du har ret til medicinsk behandling i andre EU-medlemslande. Du har ret til at benytte dig af andre EU-medlemslandes ambassader. EU har nedsat taksterne for at bruge mobiltelefoner i udlandet. Og jeg kunne blive ved...

For de yngre og fremtidige generationer, hvor internationale karrierer, rejser, online kommunikation og udviskning af sproglige samt nedbrydning af kulturelle barrierer mellem landende er vigtige, er EU-borgerrettighederne endnu mere værdifulde end for ældre generationer.

Og den fortsatte udvikling af disse muligheder er mit bedste argument, når jeg vil understrege vigtigheden af EU og vigtigheden af at stemme til Europa-Parlamentsvalget. EU er stadig utroligt vigtigt. Det handler ikke længere kun om at skabe fred, men om at skabe de bedste muligheder for alle dets borgere og for resten af verden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024