500 klager i Georgien: "Valget blev stjålet, og vi nægter at anerkende resultatet"

Overskriften sammenfatter de samtaler, jeg har haft med oppositionen efter det dramatiske valg i Georgien, skriver Altingets analytiker fra Tbilisi. Valget var præget af vold, chikane og propaganda. Alligevel bliver partiet Georgiens Drøm snart udpeget som vinder.

Georgiens premierminister, Irakli Kobakhidze, talte lørdag til pressen i anledning af det valg, hvor hans parti, Georgiens Drøm, kritiseres hårdt for sin ageren.
Georgiens premierminister, Irakli Kobakhidze, talte lørdag til pressen i anledning af det valg, hvor hans parti, Georgiens Drøm, kritiseres hårdt for sin ageren.Foto: Irakli Gedenidze/Reuters/Ritzau Scanpix
Jette F. Christensen

TBILISI: Lederen af ​​partiet Stærkt Georgien har udtalt, at valget var en KGB-operation ledet af det regerende parti.

Lederen af ​​partiet For Georgien har sagt, at det er tid til at protestere for at redde Georgiens fremtid.

Uafhængige valgobservatører fortæller mig, at der er blevet afdækket så mange eksempler på brug af vold, pres og forsøg på at lægge stemmer, der aldrig burde have været der, i stemmeurnerne, at det er umuligt at kalde valget frit.

Selv frivillige studenterorganisationer som Edda, ​​der er her for at observere, fortæller mig, at de blev udsat for chikane af repræsentanter for Georgiens Drøm – det russiskvenlige regeringsparti.

Regeringens langsigtede vælgerindflydelse ved at bruge frygt som instrument er grund nok for mange til ikke at anerkende processen frem til valget som hverken frit eller retfærdig.

Ingen ville sige rent ud, om valget var stjålet, eller om det var frit og retfærdigt

Valgobservatørernes dom

Landets fremtid har hvilet på skuldrene af de uafhængige internationale valgobservatører i OSCE, EU, Europarådet og Nato. Over 500 observatører fra over 40 lande har været over hele landet.

Forud for søndagens pressemøde blev det sagt, at hvis observatørerne ikke kalder valget ufrit og uretfærdigt, vil det blive set som et forræderi af det internationale samfund.

De, der ønsker et demokratisk Georgien, har haft tillid til EU og Europarådet og OSCE. Hvis de accepterer valget, vil oplevelsen være, at den verden, de har søgt til, efterlader dem alene i en etpartistat styret af et autokratisk oligarki. Observatørerne hverken afviste eller godkendte valget under pressemødet søndag.

Ingen ville sige rent ud, om valget var stjålet, eller om det var frit og retfærdigt.

Observatørernes vurdering af valget skal især gå ud fra definitioner af "frit" og "fair". Lederen af ​​Europarådets delegation gjorde alligevel meget ud af at svare, at han "ikke var uenig i, at valget var ufrit og uretfærdigt" på spørgsmål fra salen.

Læs også

Antager, at valget er påvirket

Lokale valgobservatører fortæller mig, at de har set Georgiens Drøm-repræsentanter forsøge at lægge falske stemmer i stemmeurnerne, blive fanget af internationale observatører, og derefter vente indtil de er rejst – for så at prøve igen.

Centrale aktører i civilsamfundet og oppositionen er så overbeviste om, at valget er manipuleret, at de antager netop det.

Observatørerne gav ikke klare svar søndag, men talte alle om pres, vold, uretfærdighed, propaganda og ufrihed – på en måde, der gør det muligt at bruge deres beskrivelser til at definere valget som ufrit og uretfærdigt.

Kun Georgien selv kan afvise valget nu. Der er ikke meget, der tyder på, at regeringspartiet vil gøre det

Georgiens Drøm afviser kritik

Det kan se ud til, at de internationale observatørers håb er, at regeringspartiet Georgiens Drøm vil følge deres anbefalinger om demokrati.

Det er svært at forestille sig. Strategien synes snarere at være at vise, at det internationale samfund strækker sig så langt som muligt for at holde Georgien på vejen mod demokrati. Hvis de ikke lykkes, er det ikke deres skyld. Så er det alene Georgisk Drøms skyld.

Kun Georgien selv kan afvise valget nu. Der er ikke meget, der tyder på, at regeringspartiet vil gøre det. Det betyder, at Georgiens Drøm forbliver som valgvinder. Foreløbigt.

Vejen frem

EU og USA har ved flere lejligheder indført økonomiske sanktioner mod Georgien og mod enkeltpersoner i magtpositioner for krænkelser af demokratiske værdier.

Derfor er der knyttet store forventninger til udfaldet af det amerikanske valg.

Georgiens Drøm har udtrykt tillid til Donald Trump, uden at han har givet meget til gengæld. At dømme fra hans udtalelser om Viktor Orbán er det ikke givet, at han vil følge samme linje som tidligere. På den måde vil Georgiens Drøm kunne få allierede både i Rusland og i USA. Så vil der gå lang tid, før der kommer endnu et vindstød af forandringer i landet.

Kilder, jeg har talt med i Georgian Institute of Politics, fortæller også om Georgiens Drøms eskalerende alliancebygning med kommunistpartiet i Kina. Det ser ud som om, de søger alliancer, hvor end det måtte være, hvor statsoverhovedet ikke er demokratisk anlagt.

Læs også

Trætte demonstranter

Georgiens gader er stadig stille. Befolkningen har demonstreret mod regeringens adfærd i næsten et år i træk. Mange vil bruge antallet af personer i demonstrationer som et mål for, om resultatet bliver accepteret.

Men at tælle støvler på gaden i dag ville være den forkerte måde at måle frustration på. I aftes blev uropolitiet for eksempel sat på arbejde, uden at der var tumult at rydde op i.

Organisationer, opposition og aktivister er trætte. Flere fortæller, at de ikke har sovet i flere dage, og de har mobiliseret gennem lang tid. Uden resultat. De har også erfaret, at det er svært at påvirke regeringen fra gaden.

Fem hundrede klager

Oppositionen sidder i møder. Der er indgivet 500 klager. Efterforskningen fortsætter. Optællingen fortsætter. Valgobservatørerne vil fortsætte samtalerne med myndighederne. Præsidenten planlagde søndag et pressemøde sent om aftenen. 

Men der går lang tid, før den endelige konklusion i Georgien kommer.

Håbet lever videre, selvom autokraterne har erklæret sejr.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024