Kronik

Tidligere S-parlamentariker: Trods skandaler får Portugals António Costa endelig sin EU-drømmepost

António Costa blev kendt i den bredere danske befolkning for nogle måneder siden på grund af den korruptionsskandale, der fik ham til at gå af som statsminister, skriver Britta Thomsen.
António Costa blev kendt i den bredere danske befolkning for nogle måneder siden på grund af den korruptionsskandale, der fik ham til at gå af som statsminister, skriver Britta Thomsen.Foto: Olivier Hoslet/AP/Ritzau Scanpix
Britta Thomsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Portugals tidligere statsminister António Costa er blevet formand for Det Europæiske Råd, og dermed får han ifølge de portugisiske aviser indfriet sin store drøm.

António Costa er da heller ikke nogen fremmed fugl i EU-sammenhæng. Siden han blev statsminister i Portugal i november 2015 har det europæiske samarbejde haft høj prioritet.

Hans topprioritet har været at få indført en økonomisk hjælpemekanisme til lande, som blev ramt af økonomiske kriser.

Men hvem er António Costa?

Lad os starte med det, der gjorde ham almindelig kendt her i Danmark for nogle måneder siden:

Korruptionsskandalen, der fik ham til at gå af som statsminister – og fik danske spekulationer i gang om, at Mette Frederiksen kunne lande jobbet som formand for rådet.

Trækker sig som statsminister

Tirsdag 7. november om morgenen tog Costas karriere en pludselig drejning. Her satte Rigsadvokaten sammen med politiet ind med den nu berømte ”Operation Influencer”.

Her blev Costas officielle bolig ransagede sammen med 42 andre boliger, ministerier, rådhuse og advokatkontorer i forbindelse med anklager om korruption og handel med indflydelse - som det hedder på portugisisk - når staten fremmer visse firmaers interesser frem for andres.

Selv om António Costa ikke personligt var mistænkt, trak han sig samme dag fra statsministerposten.

Britta Thomsen
Tidl. EU-parlamentariker (S)

Der blev i første omgang udstedt arrestordrer på de to personer, der arbejdede tættest på Costa. Både hans kabinetschef Vitor Escária og hans personlige rådgiver Diogo Lacerdo Machado. Kort efter blev også ministeren for infrastruktur João Galamba og lederen af landets miljøagentur, Nuno Lacaste, sigtet i sagen.

Selv om António Costa ikke personligt var mistænkt, trak han sig samme dag fra statsministerposten, fordi han mente, at sagen var uforenelig med embedets værdighed, og præsidenten valgte straks at udskrive valg.

Sagen handler om koncessioner til bestemte virksomheder i forbindelse med udvinding af lithium i det nordlige Portugal, der skal bruges til at producere energi med udgangspunkt i hydrogen i et stort anlagt industriområde i byen Sines på Portugals sydvestlige kyst.

Det portugisiske juridiske system er meget kompliceret og anderledes fra det danske, og sagen har ført til flere debatter i det portugisiske parlament om, at der må ske ændringer. Ikke mindst med de lange ventetider.

Costa blev omsider indkaldt for retten 24. maj, og her slog dommeren fast, at António Costa ikke var tiltalt for noget som helst. Sagen fortsætter dog bare uden ham.

Slægter sine forældre på

Costa blev født i 1961 i et af Lissabons bedre kvarterer.

Hans far Orlando Costa var forfatter og digter fra den portugisiske koloni Mozambique og med rødder i Goa. Han var kommunist, og mange af hans værker blev forbudt af censuren. Han blev også flere gange arresteret af det hemmelige politi.

Costas mor, Maria Antónia Palla, er en af Portugals første kvindelige journalister og en kendt feminist. Det siges, at hun holder ham i ørerne omkring ligestillingspolitikken, og at han ikke ville turde udpege en regering uden lige mange kvinder og mænd.

Læs også

Selv om forældrene blev skilt, da han kun var ét år gammel, fastholdt han kontakten til begge forældre.

António Costa meldte sig tidligt under Ung Socialisternes faner, og som færdiguddannet jurist og

efterfølgende advokat blev han i 1991 valgt til parlamentet. Her hed statsministeren fra 1996-2002 António Guterres, den nuværende generalsekretær for FN. Han udnævnte Costa til minister i 1997.

Et dårligt kommunalvalg i 2002 fik imidlertid Guterres til udskrive parlamentsvalg, som blev vundet af det borgerlige parti PSD under ledelse af José Manuel Durão Barroso.

Tur-retur til Bruxelles

I 2004 blev António Costa opstillet som spidskandidat for de portugisiske socialister til Europa-Parlamentet. Her mødte jeg ham første gang, og han fortalte, at han satte stor pris på sin tidligere justitsministerkollega Frank Jensen.

Allerede i 2007 fik han til opgave at tilbageerobre overborgmesterposten i Lissabon til Socialisterne. Han vandt valget og blev en meget populær og synlig borgmester.

Britta Thomsen
Tidl. EU-parlamentariker (S)

Hjemme i Portugal faldt den borgerlige regering hurtigt fra hinanden efter Barrose var rejst til Bruxelles. Der blev udskrevet nyvalg allerede i februar 2005, og blev vundet stort af PS under ledelse af den nye formand José Sócrates, som opnåede 221 ud af 230 pladser i parlamentet.

Den nye statsminister kaldte António Costa hjem fra Europa-Parlamentet for at gøre ham til indenrigsminister. Men allerede i 2007 fik han til opgave at tilbageerobre overborgmesterposten i Lissabon til Socialisterne.

Han vandt valget og blev en meget populær og synlig borgmester.

Ved valget i 2009 blev PS igen det største parti, men nu bankede Finanskrisen på døren. Portugal blev hårdt ramt og måtte bede EU om en hjælpepakke på 78 milliarder euro. Den skulle tilbagebetales over en periode på tre år, hvor den berømte Trojka samtidig introducerede et nedskæringsprogram for Portugal, som regeringen skulle følge fra 2011-2014.

På grund af implikationer med hjælpepakken udskrev statsministeren valg allerede i 2011, og det blev vundet af en alliance mellem det liberale PSD og Kristendemokraterne CDS.  

Sócrates forlod derefter formandsposten i partiet, og overlod den til José Segoro, der nu blev leder af oppositionen.

Formandsdrømme

Med den borgerlige regering blev der indført nedskæringer overalt i den offentlige sektor. Små virksomheder måtte dreje nøglen rundt, og man så pæne og nydelige pensionister tigge i gaderne.

Mange nye love blev indført som krav fra Trojkaen, og oppositionen rasede og lovede at udbedre situationen, når den kom til magten.

Costa mente ikke, at den nye partiformand løftede opgaven godt nok, så han udfordrede ham på posten i 2014.

Læs også

En højt placeret portugiser i Bruxelles forklarede, at resultatet nok ville blive uafgjort, fordi det er svært at udfordre en siddende formand, der har hele partiapparatet til sin rådighed.

Men, som hun sagde, António Costa er meget intelligent, og det er måske hans styrke.

Søndag den 28.september tikkede resultatet af urafstemningen ind, og Costa havde vundet formandsvalget med 67% af stemmerne.

Samarbejdet med Pedro Sánchez, den senere spanske statsminister, blev grundlagt på nogenlunde samme tid, og de to har siden været uadskillelige i europæisk politik.

Et utraditionelt samarbejde

Portugiserne skulle til valgurnerne i oktober 2015 og, Socialisterne fik 32 procent af stemmerne, hvilket ikke var ikke nok til statsministerposten, men Costa brød nu med alle normer og traditioner i portugisisk politik, siden demokratiet blev indført med Nellikerevolutionen i 1974.

Costas regering blev kaldt geringonca, en himstregims. Det blev årets ord i Portugal og hurtigt et anvendt ord for en regering, der baserer sig på aftaler med mindre partier.

Britta Thomsen
Tidl. EU-parlamentariker (S)

Dengang i de hede revolutionsdage opstod der en konflikt mellem PS og Kommunistpartiet PCP, som aldrig var blevet helet.

Nu var situationen imidlertid den, at PS sammen med PCP og Venstreblokken havde et klart flertal. Så da lederen af PCP Jeronimo de Sousa på valgnatten rakte hånden ud til Costa og foreslog et samarbejde, så slog han til og indgik aftaler med hver af de to partier.

De 26. november kunne han kalde sig statsminister.

Costas regering blev kaldt geringonca, en himstregims. Det blev årets ord i Portugal og hurtigt et anvendt ord for en regering, der baserer sig på aftaler med mindre partier.

Costa fik vendt den økonomiske udvikling, men portugiserne og de andre sydeuropæiske lande var mærkede af finanskrisens konsekvenser, og derfor ville de gøre alt for at sikre, at det aldrig skete igen.

Europa forenes om krisen

Da Alexis Tsipras blev valgt som Grækenlands statsminister i 2016, rejste Costa til Athen og foreslog ham, at de skulle lave et samarbejde mellem de syv sydeuropæiske kriselande: Frankrig, Spanien, Portugal, Grækenland, Cypern, Italien og Malta.

Hovedformålet var at få skabt et økonomisk instrument, der kunne sikre sammenhængskraft og stabilitet blandt alle landene i Eurozonen og adressere de økonomiske uligheder i EU.

Det første topmøde for de syv lande blev holdt i efteråret 2016. Men det lykkedes ikke rigtigt at få overbevist tyskerne om, at der skulle nye boller på suppen.

Læs også

Junckerplanen fra 2018 var lidt hen i retning af det, som Costa arbejdede for, men langt fra tilstrækkeligt.

Efterhånden var der opstået et trekløver i Europa bestående af den spanske statsminister Pedro Sánchez, António Costa og den franske præsident Emmanuel Macron, og allerede i april 2019 havde Macron - ifølge portugisisk presse - spurgt Costa, om han ikke ville være formand for Det Europæiske Råd.

Costa havde dog lige et valg i oktober, som han skulle have overstået og forventeligt fire år mere som statsminister, men han ville være klar i 2024

Gjort at det rette stof

Det blev pandemien, der i sidste ende sikrede António Costa og hans ligesindede det økonomiske instrument, som de havde arbejdet på lige siden finanskrisen.

Costa og Sánchez rejste rundt til de europæiske statsledere for at få deres opbakning til en genopretningsfond inden topmødet i juli 2020.  

António Costa besøgte i den forbindelse Ungarn og fik Victor Orbán med på ideen. Ved topmødets start havde de opbakning fra 21 lande. 

Costa var en af Europas tunge drenge, men hvis han forlod Portugal, ville præsidenten udskrive nyvalg

Britta Thomsen
Tidl. EU-parlamentariker (S)

Genopretningsfonden blev på mere end 700 milliarder euro hvoraf halvdelen bestod af lån. Selv tyskerne havde overgivet sig og indset nødvendigheden af en økonomisk hjælpemekanisme.

António Costa havde igen vist sig som den gode forhandler og kompromismager.

Politik er ofte uforudsigelig, og det var også tilfældet for António Costas regering, så da Costas ellers trofaste samarbejdspartnere nedstemte finansloven i efteråret 2020, måtte der udskrives valg i utide. Et valg som Costa vandt med absolut flertal.

Igen kom debatten op om hans mulige  karriere i EU, og præsidenten Marcelo Rebelo de Sousa anerkendte, at Costa var en af Europas tunge drenge, men hvis han forlod Portugal, ville præsidenten udskrive nyvalg, fordi Socialisternes succes ved valget udelukkende skyldtes Costas person.

En tredje regering med Costa i spidsen blev dannet i 2022. Men tirsdag 7. november 2023 vendte op og ned på Costas liv, som dog også banede vejen til drømmeposten som formand for Det Europæiske Råd.

Både Portugals præsident og siddende regering bakker Costa op og mener, at han vil være en gevinst for Europa, for som en journalist skriver i de portugisiske medier i dag:

"Når man både kan lave forlig med den benhårde portugisiske kommunist Jéromino de Sousa og Ungarns Victor Orbán, så har man vist, at man er gjort af det rette stof."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Britta Thomsen

Fhv. MEP (S) 2004-2014, i bestyrelsen for EU's agentur for energi (ACER)
cand.mag. i historie og portugisisk (Aarhus Uni. 1983)

Antonio Costa

Fhv. premierminister, Portugal
jurist (Lissabons Uni.)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024