Wammen: Fyraftensmøde vigtigere end forfatningsdebat

EU: Udenrigsministerens valg af regeringens fyraftensmøde fremfor tysk EU-møde var rigtigt, mener Nicolai Wammen. Den melding dur bare ikke, når man har EU-formandskabet, lyder det fra oppositionen.
Europaminister Nicolai Wammen bakker udenrigsminister Villy Søvndal op.
Europaminister Nicolai Wammen bakker udenrigsminister Villy Søvndal op.Foto: Folketinget
Morten Øyen
Det var helt rigtigt at prioritere regeringens "fyraftensmøde" hos statsminister Helle Thorning-Schmidt højere end et udenrigsministermøde i Tyskland, hvor EU's fremtid skulle debatteres. Det sagde europaminister Nicolai Wammen (S) i Folketingets spørgetime onsdag.

"Det er en fuldstændig korrekt prioritering, der er foretaget fra den danske regerings side," sagde Nicolai Wammen og slog fast, at Frankrigs udenrigsminister Alain Juppé også havde meldt afbud til mødet hos Tysklands udenrigsminister Guido Westerwelle.

Den prioritering får dog ikke megen opbakning fra oppositionspartierne.

"Det hænger ikke sammen med, at regeringen siger den giver EU den største prioritering og har udnævnt en europaminister," siger Liberal Alliances Merete Riisager, der kalder prioriteringen fra det danske EU-formandskab "stærkt utilfredsstillende".

Principiel debat
Også Venstres Lykke Friis beklager regeringens prioritering.

Fakta
Sagen kort

Den tyske udenrigsminister Guido Westerwelle har sat gang i en idedebat om EU's fremtid, der blev skudt i gang med et udenrigsministermøde i Berlin i tirsdags. Op til mødet har Westerwelle luftet tanken om at give EU en helt ny forfatning samt en præsident. Det vil sikre mere demokrati i unionen, mener den tyske udenrigsminister.
Danmark har EU's formandskab og var inviteret med til mødet sammen med otte andre EU-lande. Udenrigsminister Villy Søvndal valgte dog at melde afbud for at kunne deltage i et møde tirsdag aften på Marienborg med regeringens øvrige ministre. Statsminister Helle Thorning-Schmidt havde ellers tirsdag nedtonet betydningen af regeringsmødet.

"Vi ved jo alle, at der er valgkamp i Frankrig på nuværende tidspunkt. Men det interessante er jo, hvad regeringen ville have sagt, hvis man havde deltaget," sagde Lykke Friis og understregede, at det er en meget principiel debat, den tyske udenrigsminister har rejst.

"Det, Westerwelle faktisk siger, er, at vi endnu ikke har fundet det endegyldige svar på EU's overordnede legitimitetsproblem - at EU-konstruktionen er uholdbar for Europa og for Tyskland."

Jeg kan ikke se noget problem i, at der har været et enkelt møde, hvor Danmark ikke har været repræsenteret med udenrigsministeren. Der kommer andre møder, hvor ministeren vil være tilstede.

Nicolai Wammen
Europaminister, (S)

Rammen er god
Det ligner nu ikke at være en debat, regeringen vil sætte øverst på dagsordenen.

"Den grundlæggende danske holdning er, at vi synes, der er sat nogle fornuftige rammer omkring EU's insitutioner," sagde europaministeren og slog fast, at regeringen ikke vil tage til Berlin med en dagsorden om at ændre på traktaten.

Den danske afvisning har også fået opmærksomhed i tyske medier, som torsdag skrev, at det danske formandskab skulle være blevet "irriteret" over initiativet fra den tyske udenrigsminister. Men det afviste Nicolai Wammen.

"Jeg kan ikke se noget problem i, at der har været et enkelt møde, hvor Danmark ikke har været repræsenteret med udenrigsministeren. Der kommer andre møder, hvor ministeren vil være tilstede," sagde europaministeren.

Vigtigt første møde
Det første møde er nu bare særligt, lyder det fra Liberal Alliance. I en visionproces er det nemlig ofte her, hele rammen for den videre debat skabes.

"Danmark er et ikke-euroland, og vi har andre interesser i EU-samarbejdet end Tyskland. De seneste år har Tyskland været EU's defacto ledelse, og når de selv forsøger at adressere det som en udfordring, så bør vi da være med til at diskutere det," siger Merete Riisager.

EU-mødet, som blev afholdt tirsdag aften i Villa Borsig nord for Berlin, var ellers kun for 10 særligt udvalgte lande. At 17 EU-lande ikke var inviteret med, har skabt kritik fra blandt andre Sverige og Irland, som følte sig overset.

Til mødet i Berlin var foruden Danmark og Frankrig, Italien, Belgien, Luxembourg, Holland, Østrig, Polen, Portugal og Spanien inviteret af den tyske udenrigsminister.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

Villy Søvndal

Kommende MEP (SF), fhv. udenrigsminister og partiformand (SF)
Lærer (Kolding Seminarium 1980)

Merete Riisager

Forfatter, foredragsholder, fhv. undervisningsminister (LA), fhv. direktør, Dansk Svømmeunion
cand.mag.pæd. (Københavns Uni. 2003)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024