Samira Nawa
 svarer 
Jeppe Bruus

Hvilke konkrete tiltag har Skatteministeriet gjort for at finde løsninger, som kunne understøtte, at affaldsenergianlæg ikke skal betale CO2-afgift for CO2, som ikke udledes?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 183, Spørgsmål 3

Vil ministeren redegøre for, hvilke konkrete tiltag Skatteministeriet har gjort for at finde løsninger, som kunne understøtte, at affaldsenergianlæg ikke skal betale CO2-afgift for CO2, som ikke udledes?

Svar fra torsdag den 16. maj 2024

Det fremgår af henvendelsen, at de underskrivende borgmestre er bekymrede, da lovforslag, L 183, i sin nuværende form vil medføre, at affaldsenergianlæg fortsat skal betale C 2 -afgift, selvom de ikke længere udleder C 2 . Det anføres, at en sådan implementering er i direkte strid med den politiske aftale, hvor det er aftalt, at afgiften på 750 kr. pr. ton skal være per ton udledt C 2 og dermed give et reelt incitament til klimahandling gennem bl.a. CCS.

Det fremhæves desuden, at der på mange kommunalt ejerede affaldsenergianlæg arbejdes på at investere i CCS. Der er tale om meget store investeringsbeslutninger med stort potentiale til at bidrage til de danske klimamål, men klarhed om rammevilkårene er afgørende.

Der henvises desuden til løsningsforslag præsenteret af Dansk Fjernvarme vedrørende at anse affald som ikke omfattet af energibeskatningsdirektivet og derfor indføre mulighed for måling af udledning. Der nævnes, at Norge har indført et C 2 -afgiftsfradrag for CCS.

Det fremhæves, at ændringen af udbudsdesignet er værdsat, idet der dermed tages højde for afgifterne. Det vurderes dog at være en risikabel og utilstrækkelig løsning grundet statsstøtte, og da det ikke løser problemet ift. den generelle udrulning af CCS på markedsvilkår. Der opfordres derfor kraftigt til arbejde på en løsning allerede i dette lovforslag, og hvis dette ikke er muligt, at dele lovforslaget op, så ændringer vedr. denne del tages ud og først implementeres, når der foreligger en langsigtet løsning.

Kommentar Med lovforslag nr. L 182 og L 183, der skal gennemføre dele af Aftale om grøn skattereform for industri mv. 2022, og som er fremsat den 30. april 2024, lægges der op til at indføre en ny emissionsafgift på C 2 e-udledninger fra kvoteomfattede aktiviteter, herunder rumvarme mv., og en højere C 2 -afgift, som bl.a. omfatter ikke-kvoteomfattet proces og kvoteomfattet rumvarme mv.

Jeg har haft en god og konstruktiv dialog med fjernvarmesektoren for at finde de rigtige løsninger både inden for og uden for de aftalte CCS-udbud.

I aftalens ånd og for at understøtte aftalen om styrkede rammevilkår for CCS i Danmark vil der blive taget hensyn til afgiftslovgivningen i CCS-udbuddene. Dermed vil konkurrencevilkårene mellem forskellige bydere være ens på trods af forskelle i emissions- og C 2 -afgiften. Udbudsdesignet er ikke endeligt fastlagt og skal statsstøttegodkendes af Kommissionen.

En tilbagebetaling af C 2 -afgiften svarende til den C 2 , der opsamles og lagres, vil give den rette tilskyndelse til at anvende CCS og dermed reducere C 2 -udledningen. Ordningen vil desuden give alle virksomheder mulighed for afløftning af C 2 -afgiften svarende til den opsamlede og lagrede C 2 , og den vil derfor ikke blot sikre afløftning af afgiften for kvoteomfattede affaldsværker, men også for ikkekvoteomfattede virksomheder, der måtte beslutte sig for at etablere CCS.

Som det også fremgår af fremsættelsestalen til lovforslag L 183, vil jeg fremsætte ændringsforslag om denne problemstilling under Folketingets behandling af lovforslaget.

Ændringslovforslaget vil indebære en aftaleordning, hvor virksomheder, der opsamler C 2 med henblik på lagring, efter aftale, vil kunne få tilbagebetalt den del af C 2 -afgiften, der kan henføres til den opsamlede C 2 . Det betyder, at vi med ændringslovforslaget sikrer, at der ikke skal betales afgift af C 2 , der ikke udledes, dog således at minimumssatserne efter energibeskatningsdirektivet overholdes.

Skatteministeriet har været i dialog med Kommissionen om den aftalebaserede ordning.

Jeg er glad for, at vi har fundet denne løsning, som både giver det rigtige resultat, og som giver den fremtidssikring, som branchen har efterspurgt.

Jeg kan i øvrigt henvise til svar på SAU alm. del – spørgsmål 433 af 5. april 2024 og SAU alm. del – spørgsmål 452 af 10. april 2024.

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024